медицина

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

16-05-2022 07:12
При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил ДжомановНе подценявайте гръдната болка и сърцебиенето
Clinica.bg

press@clinica.bg

По случай Международния ден за борба с хипертонията в „Царица Йоанна" в столицата започват безплатни прегледи за хората с резистентна хипертония и за всички, които се оплакват от усложнения след КОВИД. Те ще се проведат на 17 и 18 май. За какво да внимават всички с чувствителни сърца, попитахме д-р Кирил Джоманов. Той е специалист кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

- Д-р Джоманов, на 17 и 18 май в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" ще се провеждат безплатни кардиологични прегледи за пациенти, които имат усложнения от прекарана коронавирусна инфекция. Какви са най-често тези усложнения?

- Коронавирусната инфекция е респираторна инфкеция, която засяга и малките кръвоносни съдове, т.е. микроциркулацията. В резултат на това, могат да се засегнат много органи – бъбреци, мозък, черен дроб, сърце, кожа и други с отключване на компилация от клинична симптоматика, оформяща т.нар. „постковид синдром". От страна на сърцето и сърдечно-съдовата система, може да се наблюдават следните симптоми: вариация в артериалното налягане; ритъмни нарушения (сърцебиене и прескачане на сърцето); гръден дискомфорт. Тези оплаквания не трябва да се подценяват, защото под тях може да подлежи съществено усложнение, като миокардит/перикардит, наличие на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са често срещани усложнения в резултат на вирусната инфекция.

- Хората, които идват при вас със сърдечни оплаквания след коронавирусна инфекция имали ли са някакви оплаквания, свързани със сърцето преди това?

- В повечето случаи – не. Но, според мен, това са пациенти, които са имали някакво латентно заболяване, което след инфекцията се е отключило. Повечето хора не провеждат профилактични прегледи и не водят здравословен начин на живот.

- А млади пациенти със сърдечни оплаквания имали ли сте?

- Да, при това много често. При тях се наблюдават не толкова вариации в артериалното наглягане, колкото оплаквания, свързани със сърдечния ритъм – сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето и неврологична симптоматика: напрегнатост, раздразнителност, тревожност, намалена концентрация, нарушена когниктивна функция. Като основна причина за отключването на тези оплаквания се предполага автнономната нервна система, която се засяга от коронавирусната инфекция.

- Преходно ли е това състояние?

- При някои от тях продължава доста дълго, това е т.нар. „продължителен КОВИД". Все още се търсят патогенетичните механизми, за да се установи каква е причината за отключването му. Като цяло в основната му е засягането на съдовете. Освен това коронавирусната инфекция, като всяка вирусна инфекция, отключва дехидратационен синдром, както и дефицити на много витамини, макро- и микроелементи. Това са предпоставки за по-дълго протичане.

- Кои симптоми, наблюдавани при млади хора, и с каква продължителност, трябва задължително да ги заведат при кардиолог?

- Гръдната болка и пристъпното сърцебиене са сериозни симптоми, които не бива да се подценяват и трябва да се потърси лекарска помощ задължително.

- Споменахте дефицит на някои витамини, макро- и микроелементи. Може ли хипертонията да бъде регулирана с храна и физически упражнения?

- Артериалната хипертония е най-честото сърдечно-съдово заболяване в световен мащаб, водещо до големи сърдечно-съдови събития – ифаркт на миокарда и мозъчен иснулт. Етиологията на артериалната хипертония не е напълно известна, но като основни причини за възникването й се посочват някои от коригируемите рискови фактори – повишена консумация на сол, наднормено тегло, адинамията – понижена физическа активност, психоемоционалния стрес, тютюнупушене с или без наличието на некоригируеми рискови факотри – генетична предиспозиция, възраст и пол. Аз в своята практика, когато диагностицирам пациент с артериална хипертония, следвам основните препоръки за поведение и лечение на пациенти с артериална хипертония. Има две добре установени стратегии за понижаване на артериалното налягане: промени в начина на живот и лечение с лекарства. Подходът при всеки пациент е строго индивидуален. Никой не обича да приема лекарства и когато пациентът знае, че променяйки начина си на живот ще махне лекарството, той е стимулиран да направи тази промяна.

- Има ли нормални стойности на кръвното налягане или те варират в зависимост от възрастта?

- Според последнито Европейско ръководство за лечение на артериална хипертония от 2018 г. за оптимално артериално налягане се имат предвид стойности на систолното артериално налягане до 140 mmHg и за диастолното артериално нялгане до 90 mmHg. В това ръководство има една добре обяснена таблица в която са споменати препоръчителните стойности на артериалното налягане в различни възрастови групи с или без придружаващи заболявания и рискови факотри. Например при млад човек на 30 години, без придружаващи заболявания, е препоръчително артериалното налягане да е в рамките до 140/90 mmHg. Докато при много възрастни пациенти над 80 год. възраст, прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, ако се толерира добре, но трябва да се подхожда с повишено внимание, при евентуално понижение на кръвното.

- Тоест, при възрастните хора ниското артериално налягане дори е по-опасно от леко завишеното?

- Точно така! Причината е, че ниското артериално налягане може да доведе до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците. При възрастните пациенти основните еластични свойства на съдовата стена са променени, те са по-ригидни и не толкова еластични, какти и наличието на атеросклероза са предпоставки за нарушено кръвоснабяване. При тях ниските стойности на артериалното налягане не се толерират добре и хипотонията може да доведе до световъртеж, замаяност и дори колабиране. Може да доведе и до нарушаване на бъбречната функция.

- Често ли се случва хора с ниско артериално налягане в последствие да развият хипертония? И въобще има ли корелация между ниското кръвно в по-млади години и хипертонията, когато годините напреднат?

- Няма съществена корелация. Няма и гаранция дали един хипотоник (човек с ниско артериално налягане) няма да стане хипертоник в един момент. Това си е строго индивидуално. Но един хипотоник, който води нездравословен начин на живот, консумира вредни храни, прекалява със солта, не упражнява достатъчна физическа активност, има голяма вероятност след време да стане хипертоник. Такива са и едни от най-често срещаните пациенти.


СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Докараха ваксини срещу Омикрон

Докараха ваксини срещу Омикрон

България получи 80 640 дози срещу подвариант XBB 1.5, имунизациите започват от 27 септември за всеки желаещ, съобщиха от МЗ
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Той се нарича EG.5 и СЗО го класифицира  като представляващ интерес, циркулира най-вече в САЩ
Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Това може да стане, само ако страната ни изрично го пожелае, според нуждите, стойността на таксата за преобразуване от задължителни доставки на дози на такива по желание е 134.2 млн. лв., казват от МЗ
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
1 2 3 4 5 ... 504 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ