Превенция

Ваксинираните бременни пазят бебетата

13-05-2022 11:30
В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна СлънчеваВаксинираните бременни пазят бебетата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ваксинираните майки пазят от КОВИД бебетата, които им предостои да родят. Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, болестта може да протече с усложнения. Това съобщи началникът на Клиниката по неонатология в „Майчин дом" проф. Боряна Слънчева, като участник в кампанията на МЗ за ползата от имунизацията срещу инфекцията „+ мен".
По време на пандемията в „Майчин дом" са се родили 165 бебета от майки с КОВИД. С проблеми са били деца на родилките, които са имали придружаващи заболявания като диабет, прееклампсия и хипертония.

Част от тези бебета са били приети в

неонаталното интензивно отделение и се е наложила апаратна вентилация с продължителен болничен престой и сериозно лечение, а други са били на кислород и венозни вливания.
„Заболяването може да провокира у бебето склонност към тромбози, да засегне функцията на черния дроб, да доведе до дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно обдишване, уточни проф. Слънчева.

Ако обаче майката е ваксинирана

по време на втория триместър на бременността и дори по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и са относително добра защита за новороденото", увери специалистът. Проф. Слънчева каза, че ваксинираната бременна, не се очаква да се разболее от КОВИД, но ако се разболее, заболяването ще протече леко. Общото й състояние няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода.

 

„Но бременни жени, боледуващи от КОВИД

 

през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт. В по-късните месеци на бременността могат да загубят плода или да родят преждевременно недоносено дете с ниско тегло", предупреди още проф. Слънчева. По думите ѝ ако бременни жени боледуват в последния триместър на бременността, има изоставане в теглото на плода, като след раждането се очакват и наблюдават проблеми с адаптацията – необходимост от кислород, затруднения в храненето, като повръщане. Налага се сериозно лечение.

 

Началникът на Клиниката по неонатология

 

към болница „Майчин дом" посочи, че ваксините предпазват майката, а индиректно и плода. По думите инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква активно лечение. Това е заради променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матката с напредване на бременността. В резултат всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването.

 

„Няма риск от невъзможност за зачеване

 

в резултат на ваксините. Това е фалшива информация", подчерта проф. Боряна Слънчева. Тя съветва бъдещите майки с хронични заболявания и особено тези с диабет, както и страдащите от заболявания, протичащи с потиснат имунитет, да се ваксинират, като препоръча ваксината да се постави след първия триместър на бременността. Още полезна информация за ваксинацията при бременните жени може да бъде намерена на сайта на кампанията „+ мен".


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
20 области в зелена зона

20 области в зелена зона

Едва в осем региона заболеваемостта е над 100 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 454 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ