Превенция

Ваксинираните бременни пазят бебетата

13-05-2022 11:30
В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна СлънчеваВаксинираните бременни пазят бебетата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ваксинираните майки пазят от КОВИД бебетата, които им предостои да родят. Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, болестта може да протече с усложнения. Това съобщи началникът на Клиниката по неонатология в „Майчин дом" проф. Боряна Слънчева, като участник в кампанията на МЗ за ползата от имунизацията срещу инфекцията „+ мен".
По време на пандемията в „Майчин дом" са се родили 165 бебета от майки с КОВИД. С проблеми са били деца на родилките, които са имали придружаващи заболявания като диабет, прееклампсия и хипертония.

Част от тези бебета са били приети в

неонаталното интензивно отделение и се е наложила апаратна вентилация с продължителен болничен престой и сериозно лечение, а други са били на кислород и венозни вливания.
„Заболяването може да провокира у бебето склонност към тромбози, да засегне функцията на черния дроб, да доведе до дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно обдишване, уточни проф. Слънчева.

Ако обаче майката е ваксинирана

по време на втория триместър на бременността и дори по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и са относително добра защита за новороденото", увери специалистът. Проф. Слънчева каза, че ваксинираната бременна, не се очаква да се разболее от КОВИД, но ако се разболее, заболяването ще протече леко. Общото й състояние няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода.

 

„Но бременни жени, боледуващи от КОВИД

 

през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт. В по-късните месеци на бременността могат да загубят плода или да родят преждевременно недоносено дете с ниско тегло", предупреди още проф. Слънчева. По думите ѝ ако бременни жени боледуват в последния триместър на бременността, има изоставане в теглото на плода, като след раждането се очакват и наблюдават проблеми с адаптацията – необходимост от кислород, затруднения в храненето, като повръщане. Налага се сериозно лечение.

 

Началникът на Клиниката по неонатология

 

към болница „Майчин дом" посочи, че ваксините предпазват майката, а индиректно и плода. По думите инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква активно лечение. Това е заради променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матката с напредване на бременността. В резултат всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването.

 

„Няма риск от невъзможност за зачеване

 

в резултат на ваксините. Това е фалшива информация", подчерта проф. Боряна Слънчева. Тя съветва бъдещите майки с хронични заболявания и особено тези с диабет, както и страдащите от заболявания, протичащи с потиснат имунитет, да се ваксинират, като препоръча ваксината да се постави след първия триместър на бременността. Още полезна информация за ваксинацията при бременните жени може да бъде намерена на сайта на кампанията „+ мен".


Отменят карантината при КОВИД

Отменят карантината при КОВИД

Такива законодателни промени ще инициира здравният министър д-р Асен Меджидиев, казаха от МЗ
Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
Връщат помощите, ако детето няма ваксини

Връщат помощите, ако детето няма ваксини

Досега родителите на хлапета без задължителни имунизации и които не ходят редовно на училище изобщо нямаха право на тях, измененията са част от промените, които кабинетът одобри
Болниците с 6% ръст на дейността

Болниците с 6% ръст на дейността

В същото време приходите им от здравната каса са се увеличили почти три пъти повече, показва годишният отчет на фонда за миналата година

ВАС реабилитира Пирогов

ВАС реабилитира Пирогов

Съдът окончателно реши, че в болницата не е имало 800 фалшиви хоспитализации и източване на НЗОК

Пандемия от птичи грип е невъзможна

Пандемия от птичи грип е невъзможна

С различните си серологични варинати той е заболяване при пернатите, много рядко то може да засегне и порази човек, казва проф. Тодор Кантарджиев
СЗО решава за пандемията през май

СЗО решава за пандемията през май

Очакванията са тази година тя да се отмени, все още обаче не е ясно кога точно ще стане това
Определят направленията за специалист

Определят направленията за специалист

НЗОК предлага броят им да е общо 1.85 млн. за следващите три месеца, а парите за изследвания да са 51.8 млн.

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
1 2 3 4 5 ... 469 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ