Коментар

Едва ли сумите в КТД ще бъдат постигнати

12-05-2022 10:25
Недостигът на медицински сестри е критичен, политиците заявяват добри намерения, но липсва реализация, казва Милка ВасилеваЕдва ли сумите в КТД ще бъдат постигнати
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Днес 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството и професионалния празник на специалистите по здравни грижи в България. Какви са основните проблеми на съсловието и възможните решения за преодоляването им, попитахме Милка Василева. Тя е председател да Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
12-и май е Международния на медицинските сестри , но от 2005-та година Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи реши в България този ден да бъде празник на всички професионалисти по здравни грижи. Това включва медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, лекарски асистенти, медицински и рентгенови лаборанти. Това е една огромна група от специалисти, ангажирани с грижите за болния и здравия човек.

 

През годините видяхме до колко

 

много проблеми се стигна поради необмислени политически решения. Последните две години на пандемия показаха колко важни са професионалистите по здравни грижи, особено медицинските сестри и акушерките, които за съжаление са 50% от необходимия брой за една здравеопазна система. Разбира се възможността за мобилност на медицински специалисти в целия свят е една интересна инициатива, но в същото време тя очертава недобра тенденция за България.

 

Това е така, защото в момента

 

има недостиг от около 30 000 медицински сестри и реално в практиката работят 22 320, като 30% от тях са в пенсионна възраст над 65 години, а други 31% са над 61 – години, което означава, че в момента има абсолютно критичен недостиг на медицински сестри в нашата здравна система. И, за да съществува тя, а и за да съществуват нашите колеги, се налага да работят на няколко места в опит да получат някакво по-добро възнагрaждение, заслужено обаче с кървав труд. През годините много специалисти напуснаха системата именно, заради изключително ниското заплащане, лошите условия на труд, трудното кариерно израстване, неуважението, както от страна на обществото, така и от останалата част на медицинските екипи.

 

Това са изключително тежки проблеми,

 

които за съжаление не са характерни само за България. СЗО декларира липса на 9 млн. медицински сестри. Тоест това е професия, която вече не е достатъчно престижна, защото е недобре платена и защото се изискват много физически, психически и морални усилия, за да бъде изпълнявана. Възможните решения за преодоляване на тези проблеми са много трудни. Най-напред ние държим да има политически консенсус за развитие на здравните грижи в България, защото, когато прочетем посланията на политическите партии, виждаме, че те имат много добри намерения в областта на здравеопазването, но, когато се стигне до реални стъпки, нещата не се случват. Необходимо е да има държавна стратегия за националното здравеопазване, в която и здравните грижи да заемат част.

 

Трябва да е ясна визията на държавата

 

за това– от колко професионалисти по здравни грижи има нужда, какъв е техният обсег на дейност и естествено какво ще е заплащането за техния труд, защото, когато няма достатъчно финансов стимул в системата, няма как да разчитаме, че млади хора ще бъдат мотивирани да започнат да учат за нашата професия. И ние винаги сме казвали, че за да има мотивация хората да останат в нея и да я учат, стартовата заплата би трябвало да бъде поне в размер на три минимални. И тази сума да е гарантирана. В момента тя е по-ниска. Ние смятаме и че стартовата заплата, записана в новия КТД в размер на 1500 лв., е недостатъчна. И същевременно знаем и че тази сума няма как да се достигне само с един КТД или с новите цени на клиничните пътеки в НРД.

 

Необходимо е да се направят

 

много, много стъпки, за да се случи това. Дори в повечето лечебни заведения не са достигнати нивата от стария КТД, където стартовата заплата започва от 900 лв. Да, намеренията са добри, но за съжаление виждаме, че реалното изпълнение за увеличение на заплатите се оказва много трудно. Ние като организация не участваме нито в договарянето на КТД, нито в НРД. Разбира се ние сме казвали нашите искания и на синдикатите, и на БЛС и всички са съгласни с тях, но както споменах, на практика нещата не се случват.

 

Остава да се надяваме, че ще

 

има допълнителни уточнявания и финансови методики, които МЗ ще разработи към лечебните заведения, за които отговаря, че ще има мислене за това как хората да получат възможно най-добро заплащане. Според мен тези суми, които бяха широко оповестени, всъщност няма да бъда достигнати. Дано да бъда лош пророк.

 

Днес на 12-и май Честитя празника

 

на всички колеги. През последните две години, те работиха с героизъм, отговорност и жертвоготовност, защото за съжаление загубихме колеги. А, тези, които продължават да работят при недостатъчно добри условия, залагат собственото си здраве за здравето на другите. Пожелавам им здраве, да бъдат уверени в себе си и да отстояват правата си.


Одобриха новите бюджети на болниците

Одобриха новите бюджети на болниците

Предложението месечно да получават 235 млн. лв. обаче ще претърпи корекции с оглед финансирането на новите дейности в различните региони
30 държавни болници декапитализирани

30 държавни болници декапитализирани

Сред тях са областните, Александровска, Пирогов и ВМА, заяви д-р Ивайло Христов от ИТН

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Това показват данните на НСИ за 2019-2021 г., спрямо предходния период тя е станала с година по-малко
Уточниха Анекса в „Държавен вестник

Уточниха Анекса в „Държавен вестник"

В днешния му брой Националният съвет по цени и реимбурсиране обновява и две фармакотерапевтични ръководства - по онкология и по ревматологията

12 393 бебета за първите 3 месеца

12 393 бебета за първите 3 месеца

60 са починалите деца преди да навършат една година през същия период, показват данните на НЦОЗА

Вадим естетичната дерматология на светло

Вадим естетичната дерматология на светло

Вкарването й в медицински стандарт ще позволи изучаването й по време на специализация за дерматовенерология, казва д-р Снежана Атанасова
40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

За да се прекрати това, е нужно да се промени онкологичната грижа в страната, смятат специалисти и депутати

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Водещ рисков фактор за свръхтеглото е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото се изразходва, особено при заседнал начин на живот, напомнят от НЦОЗА
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Месец май минава под мотото на борбата с високото кръвно, което е и рисков фактор за инсулта. Докъде сме с профилактиката и лечението на това заболяване у нас, имаме ли нужда от 11 високотехнологични центъра за инсулти, ще успеят ли болниците да платят заплатите, предвидени в Анекса, попитахме проф. Силва Андонова.

1 2 3 4 5 ... 346 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ