Коментар

МВР трябва да се намеси за пожара във Варна

11-05-2022 16:29
Ако е вярна информацията, че през последната година в три старчески дома са починали 300 човека, това е не само притеснително, но и престъпно, казва д-р Хасан АдемовМВР трябва да се намеси за пожара във Варна
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пожар в старческия дом „Св. Георги" във Варна отне живота на четирима, други са хоспитализирани. Това е един от многобройните инциденти в такъв тип заведения в последните години. Защо и на какво се дължат те, къде са пропуските, защо домът работи без лиценз и още не е запечатен. Това разясни дерутатът от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов през социалната комисия в парламента.
Законът за социалните услуги е приет през месец март 2019-та, като работата по него продължава не по-малко от двадесет години. Аз съм свидетел на това. Той беше приет с абсолютно мнозинство от народното събрание. Според мен, къде е проблемът?

 

Въпросният частен доставчик на социална услуга

 

никога не е имал лиценз, т.е. той работи криминално. Претендирам да познавам този закон детайлно, писали сме го дума по дума. Заявява се, че няма никаква възможност за намесата на МВР, но това не е така. Член 172 от закона казва „При установяване на нарушения при осъществяване на социалните услуги се търси съдействие от съответните органи на МВР." Естественият въпрос, възникващ в момента е, кой е този, който трябва да запечата дома, тъй като той няма лиценз. Коментираният доставчик на социалната услуга е опитен и знае всички тънкости.

 

Неговият адвокат е обжалвал отказа на Агенцията

 

за качеството на социалните услуги за отказа от лиценз. Той се възползва от опцията, че в хода на обжалването няма как да бъде прекъсната дейността. Само че, никога не е имало законова регламентираност, за да бъде тя прекъсвана. Оттук идва и проблемът. Миналата година тогавашният екип на МТСП е създало междуведомствена работна група, която е посетила тази социална услуга. На базата на това, което тя е видяла е дала и предписанията, а именно, че услугата не отговаря на изискванията, за да й бъде даден лиценз.

 

Пропуски в законодателството в случая няма.

 

Когато обаче органите – МВР, прокуратурата и областният управител са сезирани, защо не е сезиран и кметът. Моментално е трябвало да бъдат предприети мерки за затварянето на този дом. Продължаваме да си задаваме въпроса, кой трябва да сложи бележката и да го запечати. Във всички случаи, това не е МТСП. То може да издава административно-наказателни разпоредби, но правозащитните органи са тези, които трябва да предприемат съответните мерки. Трябва да се знае, че проверяващата миналата година междуведомствена работна група е направила препоръки до МВР и Министерството на правосъдието, за да могат да бъдат предприети тези мерки. Комисията си е свършила работата.

 

Оттам нататък трябва да се вземат спешни мерки

 

какво да се прави с тази социална услуга не само във Варна, но и в Девня, и Пловдив, където също има домове. Ако е вярна информацията, че през последната година там са починали 300 човека, това е не само притеснително, но е и престъпно. Като се има предвид всичко това, няма никакво основание да се променя Законът за социалните услуги. Той дава цялата рамка и възможност на отделните институции да действат по начина, по който са им дадени и разписани съответните правомощия. Освен това, регистърът на социалните услуги е публичен и там може да се види дали една или друга услуга има лиценз.


Нова е-услуга за пенсии при забавен ТЕЛК

Нова е-услуга за пенсии при забавен ТЕЛК

Тя е на интернет страницата на НОИ, на нея хората могат да видят дали за тях има подадена информация от МЗ и отговарят ли на условията, така че плащанията им да продължат
Запазиха става с трансплантация на стволови клетки

Запазиха става с трансплантация на стволови клетки

Иновативният подход е приложен от лекари от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна  на пациент с болестта на Чандлър
Изложба на Музея на медицината в Пловдив

Изложба на Музея на медицината в Пловдив

Акцент в нея ще е проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки", казват от Медицинския университет в града
Повече хора с увреждания ще имат помощи за отопление

Повече хора с увреждания ще имат помощи за отопление

Основната цел на предложените промени е да осигури по-добра социална защита на хората от рисковите групи, казват от социалното министерство
Пловдив събира водещи кардиолози от САЩ и Европа

Пловдив събира водещи кардиолози от САЩ и Европа

Това става в рамките на третото издание на най-голямото научно събитие за сърдечната недостатъчност "Heart failure update 2023"

Помагат на 31 деца пострадали при ПТП

Помагат на 31 деца пострадали при ПТП

Те и техните семейства ще получат общо 32 500 лв., за да посрещнат нуждата от лечение и рехабилтация, казват от БЧК
Благотворително бягане за МБАЛ „Свети Мина

Благотворително бягане за МБАЛ „Свети Мина"

Кампанията е за подпомагане закупуване на медицинска апаратура за АГ отделението на болницата
БПЦ с подкрепа за ИСУЛ

БПЦ с подкрепа за ИСУЛ

Благотворителната кампания на Св. Синод тази година ще подпомогне Детското отделение от УНГ болести на ИСУЛ
Уволниха директора на болницата в Котел

Уволниха директора на болницата в Котел

Проблемите в лечебното заведение се дължат на лош мениджмънт, но то има бъдеще, каза д-р Асен Меджидиев
Безплатни изследвания на щитовидна жлеза

Безплатни изследвания на щитовидна жлеза

Те ще се провеждат през юни на различни места в София, казват от Сдружение ВИОМ
1 2 3 4 5 ... 265 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ