Реакция

Бизнесът излиза на протест за тока

11-05-2022 15:11
Болниците също искат компенсации, ако не получат такива, лечебни заведения са готови да се присъединят към него на 18 майБизнесът излиза на протест за тока
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бизнесът излиза на протест за скъпия ток и газ на 18 май, съобщиха от петте асоциации - БСК, КРИБ, АИКБ, БТПП и ССИ. Ако междувременно не получат компенсации за растящите цени, болници също са готови да се присъединят към него, установи проверка на clinica.
Протестът на бизнеса е насрочен за 18 май в София пред Министерски съвет. Работодателските организации настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на тока, като техният размер да е  75% от разликата между средномесечната цена за съответния месецна БНЕБ и цената на енергийния микс.

Също така разликата между цената на газа

при използването на посредници и цената на газа, която би се получила по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета. Бизнесът иска и механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлацията.

За компенсации на скъпия ток настояват и болниците.

Лечебните заведения бяха едни от първите, които повдигнаха темата, но и досега нямат очаквания резултат. „Изпратихме запитване по този въпрос миналата седмица. Надяваме се и на положително разрешаване на проблема в резултат на конструктивни разговори. Ако обаче нямаме резултат, ние сме готови да се присъединим към протеста", заяви днес Красимир Грудев – председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници.

 

Дали в национания протест ще се включат

 

общинските болници, ще стане ясно до края на деня. В момента провеждаме отчетно-изборно събрание, на което ще коментираме и тази тема, обясни досегашният председател на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който е и управител на болницата в Чирпан. Според него обаче е напълно възможно да се стигне до решение за участие в националния протест.

Асоциацията на университетските болници не е

обсъждала този въпрос, но настоява за компенсации за скъпия ток в болниците. Не сме мислили да взимаме участие в протеста засега, но подкрепяме справедливите искания да бъдат компенсирани лечебните заведения за увеличените цени на газа и тока, каза председателят на асоциацията проф. Красимир Иванов.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 405 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ