Меню
Позиция

Искат повече прозрачност в Надзора на НЗОК

11-05-2022 10:12
Шест неправителствени организации призовават да се дава по-голяма яснота и публичност на вземаните решения от управителния органИскат повече прозрачност в Надзора на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шест неправителствени организации - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българска генерична фармацевтична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Национална пациентска организация и „Индекс на болниците" изпратиха отворено писмо до Надзорния съвет (НС) на НЗОК. В него те призовават за повече прозрачност в работата на управителния орган. Писмото е адресирано до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, председателя на НС доц. Васил Пандов и всички негови членове - Виолета Лорер, Естел Василева, Румен Спецов, д-р Иван Кокалов, Теодор Василев, Боян Бойчев, адв. Свилена Димитрова, адв. Христина Николова. Публикуваме позицията им.
Уважаеми Дами и Господа,

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е институцията, която управлява и разходва средствата от задължителните здравноосигурителни вноски на българските граждани за закупуване на здравни дейности. През 2022 година техният размер вече надхвърли 6 млрд. лв. Чрез тези средства се очаква да бъде гарантирано конституционното право на всеки здравноосигурен пациент до медицинска помощ. В тази връзка нормативно заложено е управлението им, което се реализира от Надзорния съвет на НЗОК и което засяга всеки един български гражданин, да бъде прозрачно в много висока степен.

 

Така например според чл. 5, ал. 11 на ЗЗО,

 

където са разписани функциите на НЗОК, е посочено, че задължителното здравно осигуряване се осъществява на редица принципи, сред които „публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи". В чл. 16, ал. 5 на ЗЗО се казва още, че „за заседанията на Надзорния съвет се съставят стенографски протоколи. Решенията на Надзорния съвет и протоколите за неговите заседания се публикуват на интернет страницата на НЗОК. Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а протоколите - до 7 дни от датата на заседанието".

 

Сигурни сме, че практиката на НЗОК

 

относно публикуването на решения и протоколи от заседанията на НС може да бъде оптимизирана с оглед пълното съобразяване с буквата и духа на законовите разпоредби относно задълженията за информираност и прозрачност в управлението на средствата от здравноосигурителни вноски. Това би осигурило достъпна, своевременна и надеждна информация за работата на Надзорния съвет.

Към момента на сайта на НЗОК се публикуват единствено и само наименованията на решенията, които са били разгледании приети от Надзорния съвет на НЗОК, както и кратки стенограми от проведените заседания. Тези документи не предоставят достатъчно информация за съдържанието на взетите решения и свързаните с тях индивидуални, общи ненормативни и нормативни актове, от които произтичат права и задължения за здравноосигурените лица, партньорите и договорните партньори на НЗОК.

 

Уважаеми Дами и Господа,

 

Убедени сме, че това не е резултат от умишлена и целенасочена политика от страна на НЗОК, а по-скоро следствие на комуникационно недоразумение. С оглед на това и бидейки убедени в добронамереността на Надзорния съвет на НЗОК и желанието му за прозрачно управление на обществения ресурс от здравноосигурителни вноски, което би свело до минимум обществените подозрения за рационалността в изразходването им, бихме искали да призовем за предприемането на известни промени:

 

1. На сайта на НЗОК след заседанията на Надзорния съвет да се публикуват в пълнота решенията на Надзорния съвет и прилежащите към тях документи във вида, приети от Надзорния съвет.

2. Преди заседанията на Надзорния съвет да се публикуват проектите на решения, документите и/или поне дневния ред, след като съответните материали бъдат изпратени до членовете на Надзорния съвет.

3. Информацията, представляваща търговска тайна, следва да бъде заличена от публикуваните документи.

 

Вярвайки във възможността

 

за ползотворно сътрудничество в името на всеки здравноосигурен български гражданин, сме убедени, че ще намерите подходящата форма за по-добро оповестяване на дейността на Надзорния съвет, така че да е налице по-голяма прозрачност в работата на НЗОК. Оставаме на разположение за среща в случай на нужда от дискусия по темата и уточняване на възможностите за подобряване на информираността и прозрачността в работата на Надзорния съвет относно управлението на средствата от здравни вноски.

 

 

С уважение:


Български лекарски съюз

Български фармацевтичен съюз

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM)

Национална пациентска организация

„Индекс на болниците"


По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
Старт на „Посланици на здравето”

Старт на „Посланици на здравето”

Националният конкурс за ученици се организира за 15-ти пореден път, той започва днес на 20 март и ще продължи до 5 ноември
Нови обяви за работа за медици

Нови обяви за работа за медици

Лекари се търсят в лечебни заведения в Стара Загора, Велико Търново, Бургас и др., става ясно от секцията „Кариери" на БЛС
1 2 3 4 5 ... 412 »
открийте болница
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ