Меню
Позиция

Искат повече прозрачност в Надзора на НЗОК

11-05-2022 10:12
Шест неправителствени организации призовават да се дава по-голяма яснота и публичност на вземаните решения от управителния органИскат повече прозрачност в Надзора на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шест неправителствени организации - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българска генерична фармацевтична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Национална пациентска организация и „Индекс на болниците" изпратиха отворено писмо до Надзорния съвет (НС) на НЗОК. В него те призовават за повече прозрачност в работата на управителния орган. Писмото е адресирано до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, председателя на НС доц. Васил Пандов и всички негови членове - Виолета Лорер, Естел Василева, Румен Спецов, д-р Иван Кокалов, Теодор Василев, Боян Бойчев, адв. Свилена Димитрова, адв. Христина Николова. Публикуваме позицията им.
Уважаеми Дами и Господа,

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е институцията, която управлява и разходва средствата от задължителните здравноосигурителни вноски на българските граждани за закупуване на здравни дейности. През 2022 година техният размер вече надхвърли 6 млрд. лв. Чрез тези средства се очаква да бъде гарантирано конституционното право на всеки здравноосигурен пациент до медицинска помощ. В тази връзка нормативно заложено е управлението им, което се реализира от Надзорния съвет на НЗОК и което засяга всеки един български гражданин, да бъде прозрачно в много висока степен.

 

Така например според чл. 5, ал. 11 на ЗЗО,

 

където са разписани функциите на НЗОК, е посочено, че задължителното здравно осигуряване се осъществява на редица принципи, сред които „публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи". В чл. 16, ал. 5 на ЗЗО се казва още, че „за заседанията на Надзорния съвет се съставят стенографски протоколи. Решенията на Надзорния съвет и протоколите за неговите заседания се публикуват на интернет страницата на НЗОК. Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а протоколите - до 7 дни от датата на заседанието".

 

Сигурни сме, че практиката на НЗОК

 

относно публикуването на решения и протоколи от заседанията на НС може да бъде оптимизирана с оглед пълното съобразяване с буквата и духа на законовите разпоредби относно задълженията за информираност и прозрачност в управлението на средствата от здравноосигурителни вноски. Това би осигурило достъпна, своевременна и надеждна информация за работата на Надзорния съвет.

Към момента на сайта на НЗОК се публикуват единствено и само наименованията на решенията, които са били разгледании приети от Надзорния съвет на НЗОК, както и кратки стенограми от проведените заседания. Тези документи не предоставят достатъчно информация за съдържанието на взетите решения и свързаните с тях индивидуални, общи ненормативни и нормативни актове, от които произтичат права и задължения за здравноосигурените лица, партньорите и договорните партньори на НЗОК.

 

Уважаеми Дами и Господа,

 

Убедени сме, че това не е резултат от умишлена и целенасочена политика от страна на НЗОК, а по-скоро следствие на комуникационно недоразумение. С оглед на това и бидейки убедени в добронамереността на Надзорния съвет на НЗОК и желанието му за прозрачно управление на обществения ресурс от здравноосигурителни вноски, което би свело до минимум обществените подозрения за рационалността в изразходването им, бихме искали да призовем за предприемането на известни промени:

 

1. На сайта на НЗОК след заседанията на Надзорния съвет да се публикуват в пълнота решенията на Надзорния съвет и прилежащите към тях документи във вида, приети от Надзорния съвет.

2. Преди заседанията на Надзорния съвет да се публикуват проектите на решения, документите и/или поне дневния ред, след като съответните материали бъдат изпратени до членовете на Надзорния съвет.

3. Информацията, представляваща търговска тайна, следва да бъде заличена от публикуваните документи.

 

Вярвайки във възможността

 

за ползотворно сътрудничество в името на всеки здравноосигурен български гражданин, сме убедени, че ще намерите подходящата форма за по-добро оповестяване на дейността на Надзорния съвет, така че да е налице по-голяма прозрачност в работата на НЗОК. Оставаме на разположение за среща в случай на нужда от дискусия по темата и уточняване на възможностите за подобряване на информираността и прозрачността в работата на Надзорния съвет относно управлението на средствата от здравни вноски.

 

 

С уважение:


Български лекарски съюз

Български фармацевтичен съюз

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM)

Национална пациентска организация

„Индекс на болниците"


Намаляхме с 844 хил. за 10 години

Намаляхме с 844 хил. за 10 години

Спадът е най-голям от 1985 година насам, населението на България официално е малко над 6.5 млн. души
Продължават протестите на РЗИ

Продължават протестите на РЗИ

Служители от Бургас и Плевен излязоха за пореден ден в обедната си почивка, за да поискат по-високи заплати
Обидно е, че само РЗИ остана без ръст на заплатите

Обидно е, че само РЗИ остана без ръст на заплатите

Кoмпенсации под формата на ДМС или еднократни помощи не са решение, казва д-р Арман Кацахян
2/3 от пациентите не следят кръвното си

2/3 от пациентите не следят кръвното си

Превенцията на ССЗ и диабета трябва да започне от децата, казва проф. Асен Гудев
Влизаме в пациентското е-досие през мобилния

Влизаме в пациентското е-досие през мобилния

Родителите ще имат достъп до това на децата си, а възрастните хора ще оторизират синовете и дъщерите си
НЗОК казва колко болници са вдигнали заплатите

НЗОК казва колко болници са вдигнали заплатите

В новия рамков договор оттам ще настояват за обвързване на надписването на хоспитализции с цените на пътеките

РЗИ-Бургас на протест

РЗИ-Бургас на протест

Служителите ще излязат символично в обедната почивка, но няма да спират работата си, казва д-р Мирослава Киселкова
БЛС със секция за обяви за работа

БЛС със секция за обяви за работа

Съсловната организация започва кампания в помощ на медиците, търсещи заетост и лечебните заведения, набиращи персонал
Държавните болници са за категория „защитени”

Държавните болници са за категория „защитени”

недостигът на кадри ограничи приема в АГ-отделението на МБАЛ „Свети Иван Рилски" в Разград преди няколко седмици. Решен ли е проблемът, какво се случва в болниците след поредното ново правителство, има или няма по-високи заплати, попитахме Теодор Гарвалов.
Общинските болници са важни за системата

Общинските болници са важни за системата

Сега някои ги имат за апендикс, който трябва да бъде отрязан – нещо, което не бива да се случва, казва д-р Неделчо Тотев
1 2 3 4 5 ... 376 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ