Меню
Позиция

Искат повече прозрачност в Надзора на НЗОК

11-05-2022 10:12
Шест неправителствени организации призовават да се дава по-голяма яснота и публичност на вземаните решения от управителния органИскат повече прозрачност в Надзора на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шест неправителствени организации - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българска генерична фармацевтична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Национална пациентска организация и „Индекс на болниците" изпратиха отворено писмо до Надзорния съвет (НС) на НЗОК. В него те призовават за повече прозрачност в работата на управителния орган. Писмото е адресирано до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, председателя на НС доц. Васил Пандов и всички негови членове - Виолета Лорер, Естел Василева, Румен Спецов, д-р Иван Кокалов, Теодор Василев, Боян Бойчев, адв. Свилена Димитрова, адв. Христина Николова. Публикуваме позицията им.
Уважаеми Дами и Господа,

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е институцията, която управлява и разходва средствата от задължителните здравноосигурителни вноски на българските граждани за закупуване на здравни дейности. През 2022 година техният размер вече надхвърли 6 млрд. лв. Чрез тези средства се очаква да бъде гарантирано конституционното право на всеки здравноосигурен пациент до медицинска помощ. В тази връзка нормативно заложено е управлението им, което се реализира от Надзорния съвет на НЗОК и което засяга всеки един български гражданин, да бъде прозрачно в много висока степен.

 

Така например според чл. 5, ал. 11 на ЗЗО,

 

където са разписани функциите на НЗОК, е посочено, че задължителното здравно осигуряване се осъществява на редица принципи, сред които „публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи". В чл. 16, ал. 5 на ЗЗО се казва още, че „за заседанията на Надзорния съвет се съставят стенографски протоколи. Решенията на Надзорния съвет и протоколите за неговите заседания се публикуват на интернет страницата на НЗОК. Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а протоколите - до 7 дни от датата на заседанието".

 

Сигурни сме, че практиката на НЗОК

 

относно публикуването на решения и протоколи от заседанията на НС може да бъде оптимизирана с оглед пълното съобразяване с буквата и духа на законовите разпоредби относно задълженията за информираност и прозрачност в управлението на средствата от здравноосигурителни вноски. Това би осигурило достъпна, своевременна и надеждна информация за работата на Надзорния съвет.

Към момента на сайта на НЗОК се публикуват единствено и само наименованията на решенията, които са били разгледании приети от Надзорния съвет на НЗОК, както и кратки стенограми от проведените заседания. Тези документи не предоставят достатъчно информация за съдържанието на взетите решения и свързаните с тях индивидуални, общи ненормативни и нормативни актове, от които произтичат права и задължения за здравноосигурените лица, партньорите и договорните партньори на НЗОК.

 

Уважаеми Дами и Господа,

 

Убедени сме, че това не е резултат от умишлена и целенасочена политика от страна на НЗОК, а по-скоро следствие на комуникационно недоразумение. С оглед на това и бидейки убедени в добронамереността на Надзорния съвет на НЗОК и желанието му за прозрачно управление на обществения ресурс от здравноосигурителни вноски, което би свело до минимум обществените подозрения за рационалността в изразходването им, бихме искали да призовем за предприемането на известни промени:

 

1. На сайта на НЗОК след заседанията на Надзорния съвет да се публикуват в пълнота решенията на Надзорния съвет и прилежащите към тях документи във вида, приети от Надзорния съвет.

2. Преди заседанията на Надзорния съвет да се публикуват проектите на решения, документите и/или поне дневния ред, след като съответните материали бъдат изпратени до членовете на Надзорния съвет.

3. Информацията, представляваща търговска тайна, следва да бъде заличена от публикуваните документи.

 

Вярвайки във възможността

 

за ползотворно сътрудничество в името на всеки здравноосигурен български гражданин, сме убедени, че ще намерите подходящата форма за по-добро оповестяване на дейността на Надзорния съвет, така че да е налице по-голяма прозрачност в работата на НЗОК. Оставаме на разположение за среща в случай на нужда от дискусия по темата и уточняване на възможностите за подобряване на информираността и прозрачността в работата на Надзорния съвет относно управлението на средствата от здравни вноски.

 

 

С уважение:


Български лекарски съюз

Български фармацевтичен съюз

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM)

Национална пациентска организация

„Индекс на болниците"


Одобриха новите бюджети на болниците

Одобриха новите бюджети на болниците

Предложението месечно да получават 235 млн. лв. обаче ще претърпи корекции с оглед финансирането на новите дейности в различните региони
30 държавни болници декапитализирани

30 държавни болници декапитализирани

Сред тях са областните, Александровска, Пирогов и ВМА, заяви д-р Ивайло Христов от ИТН

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Това показват данните на НСИ за 2019-2021 г., спрямо предходния период тя е станала с година по-малко
Уточниха Анекса в „Държавен вестник

Уточниха Анекса в „Държавен вестник"

В днешния му брой Националният съвет по цени и реимбурсиране обновява и две фармакотерапевтични ръководства - по онкология и по ревматологията

12 393 бебета за първите 3 месеца

12 393 бебета за първите 3 месеца

60 са починалите деца преди да навършат една година през същия период, показват данните на НЦОЗА

Вадим естетичната дерматология на светло

Вадим естетичната дерматология на светло

Вкарването й в медицински стандарт ще позволи изучаването й по време на специализация за дерматовенерология, казва д-р Снежана Атанасова
40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

За да се прекрати това, е нужно да се промени онкологичната грижа в страната, смятат специалисти и депутати

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Водещ рисков фактор за свръхтеглото е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото се изразходва, особено при заседнал начин на живот, напомнят от НЦОЗА
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Месец май минава под мотото на борбата с високото кръвно, което е и рисков фактор за инсулта. Докъде сме с профилактиката и лечението на това заболяване у нас, имаме ли нужда от 11 високотехнологични центъра за инсулти, ще успеят ли болниците да платят заплатите, предвидени в Анекса, попитахме проф. Силва Андонова.

1 2 3 4 5 ... 346 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ