Коментар

Имаме един добър анекс за дентална помощ

11-05-2022 06:02
Той беше постигнат след мъчителни преговори, но извоювахме нова услуга за хората с психични заболявания, казва д-р Николай ШарковИмаме един добър анекс за дентална помощ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българският зъболекарски съюз и НЗОК подписаха Анекса към рамковия договор за денталните дейности. Той бе парафиран и от здравния министър проф. Асена Сербезова. Доволни ли са зъболекарите и какво ново има в него. това попитахме председателя на съсловната организация д-р Николай Шарков.
Анексът към Националния рамков договор вече е факт. Преговаряхме продължително време. Това бяха едни от най-трудните преговори, едни от най-продължителните със законодателната власт  в лицето на здравната комисия в парламента и изпълнителната власт в лицето на Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК.

По време на преговорния процес от страна

на представители на Надзорния съвет бяха поставени тежки условия, които, ако бяха приети от Българския зъболекарски съюз щеше да бъде блокирана денталната помощ в страната. Преговорите, макар и тежки, дадоха много добър резултат, от който на този етап сме доволни.

 

Постигнахме добро увеличение на цените

 

на денталните дейности с 30 процента. Освен това, имаме вече и нова дейност – лечение на пациенти с психични заболявания над 18 години под обща анестезия. Факт е, че за тези хора ходенете на зъболекар е мъчително, а постигнатото определено ще им помогне да опазят денталното си здраве. Успяхме да намалим доплащането от страна на пациента до 18 години без да се променя крайната цена.

 

Не приехме и Надзорният съвет се съгласи

 

със становището ни, че не може да се променят цените едностранно и автоматично ежемесечно, единствено и само от НЗОК, като запазихме разпоредбите на чл. 121 от НРД 2020-2022 година. Предвид постигнатото, имаме един добър анекс. След публикуването му в „Държавен вестник" ще започне разписването и на индивидуалните договори.


Базите за специализации са недостатъчни

Базите за специализации са недостатъчни

Д-р Николай Шарков беше избран отново за председател на Българския зъболекарски съюз. По кои приоритети ще работи, ще стигнат ли парите по линия на НЗОК в условията на инфлация и какво се случва с програмата за оралното здраве на децата, разказва той за читателите на clinica.
Подписаха Анекс и със зъболекарите

Подписаха Анекс и със зъболекарите

Той предвижда по-малко доплащане при някои дейности за деца и 30% увеличение на цените
Денталната програма ще действа още 5 години

Денталната програма ще действа още 5 години

До 2024 г. продължава профилактиката за рак на маточната шийка, реши още кабинетът

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Ръководството на Бългаския зъболекарски съюз ще се срещне тази седмица с ръководството на НЗОК предвид предстоящите преговори за Анекс 2021 към Националния рамков договор. Какво ще поискат лекарите по дентална медицина, възползваха ли се от мерките за бизнеса, какво може да се направи, за да са по-добре защитени срещу КОВИД-19, попитахме председателя на БЗС доц. Николай Шарков.
Пандемията намали с 40% силантите

Пандемията намали с 40% силантите

Очаква се одобрението на Националната програма за профилактика за следващите пет години
130 хил. деца със силанти на зъбите

130 хил. деца със силанти на зъбите

Подновяват Националната програма за орална профилактика за периода 2021-2026, съобщиха от МЗ
Твърде рано разпуснахме мерките

Твърде рано разпуснахме мерките

Ковид-19 промени живота на всички. Пандемията e изпитание за медиците, за тези, които са пряко ангажирани с диагностиката и лечението на вируса, така и за всички останали. Как се отрази тя на зъболекарите, успя ли държавата да намери механизъм за компенсации и на тези стоматолози, които нямат договор с НЗОК и как студентите по дентална медицина ще наваксат пропуснатото през втория семестър, попитахме д-р Николай Шарков. Той е председател на Българския зъболекарски съюз.
Дискриминация с протезите за възрастни

Дискриминация с протезите за възрастни

Административният съд в София потвърди решение на Държавната комисия
Повече пари за зъболечение

Повече пари за зъболечение

С 12 % са увеличени цените на две дейности- вадене на зъб и пломби
Хвърлят амалгамата разделно от НГ

Хвърлят амалгамата разделно от НГ

РЗИ ще контролира спазването на новата разпоредба
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ