докога

100 деца чакат за спешна операция на сърце

10-05-2022 05:52
Причината за забавянето е хроничната липса на персонал в НКБ, детската кардиохирургия у нас е пред самозакриване, предупреждават лекарите100 деца чакат за спешна операция на сърце
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Над 100 деца чакат за спешна операция на сърце у нас. Причината за отлагането на интервенцията е липсата на достатъчно кадри в единствената болница, в която се извършва тази дейност в страната – НКБ. За това сигнализираха в clinica.bg лекари от НКБ, пожелали анонимност. Забавянето на лечението обаче в някои случаи може да е фатално.

Проблемът с детската кардиохирургия у нас не е нов, но с годините се задълбочава, като е възможно до няколко месеца страната ни да остане без възможност за лечение на децата с болни сърца.


Потребностите


Около 300 са новородените бебета, които се нуждаят от сърдечна операция всяка година, като 250 деца имат нужда от най-сложната с ЕКК. „Доскоро покривахме 100% от тези нужди, изключения бяха децата, които са отивали в чужбина, днес обаче можем да осигурим лечение на не повече от половината поради кадрови дефицит", казват медиците. Според наблюденията им спадът започва след 2013 г. Ако тогава са оперирали близо 250 деца с ЕКК, то през 2017 г. те са вече 200, а през миналата – по-малко от 100.


Причините


Те са следствие на порочната ни здравна система и нехайството или неразбирането на властите и то години наред – няма правилно разпределение на финансовия ресурс, нито контрол над изразходването му, медиците нямат възможност за професионално развитие, нито императивно им е вменено такова, а за качество на резултатите от лечение изобщо не се говори. Крайният ефект на всичко това естествено рефлектира в кадрови дефицит, който в някои болници и специалности вече води до невъзможност за работа. „Липсата основно на медицински сестри в реанимация, на анестезиолози и специалисти по ЕКК, дори на хирурзи, наложи да се намалят с 2/3 леглата в детска следоперативна реанимация", обясняват лекарите.


Последиците


Те са трагични. В НКБ вече има лист на чакащи, който към днешна дата е с повече от 100 деца. „Поне две трети от тях изискват неотложна интервенция, в това няма как да стане при „затворена" поради липса на персонал реанимация. Проблемът с анестезиологичните екипи също е драматичен, разполагаме само с един", признават медиците. Така за някои деца вероятно вече е късно. Други получават усложнения от забавянето и това рязко влошава резултатите. Според лекарите положението е драматично, като имат седмици, в които операционен екип от 15 души стои без работа, "защото 4-те легла в реанимация са заети от оперирани новородени или поради отсъствие по болест на единствения анестезиолог".

Заради забавянето смъртността се повишава, защото медиците са принудени да оперират предимно новородени деца и кърмачета с изключително сложни сърдечни аномалии. Отлагат се „по-обикновените" операции при пациенти, което и обезпечава отличните резултати като цяло на всяка една клиника. Заради всички това България вече не участва в Европейската база данни. Всичко това води и до емоционално изчерпване на лекарите.

Освен медицинските и човешките неудачи, всичко това води и до финансови проблеми - загуби за България и за семействата на тези болни деца. Поради липсата на възможност за навременно лечение у нас, малките пациенти ще трябва да се насочват за чужбина и то за сметка на НЗОК. Само че цената на една операция там е между 30 и 70 хил. евро, а тук касата плаща 9 хил. евро. 


Прогнозите


Без разбиране и спешни промени страната ни ще остане без детска кардиохирургия. Въпрос на време е.

При сегашното заплащане на персонала дефицитът на кадри се задълбочава до степен да не може да се върши работа. Липсват кандидати за работа в някои от специалностите, ангажирани с детската сърдечна хирургия, а според медиците в следващите 2-3 месеца и сега работещите може да вземат решение да си хвърлят оставките. Защото агонията не е изход.


Попарените надежди


За момента разбиране няма. Въпреки желанието на кардиохирурзите да се увеличат цените поне на детските пътеки с 25-30 на сто, те бяха увеличени с 3-5 процента.

„Държавата ни е оставила да се оправяме както можем - материална база е от средата на миналия век, липсва съвременно оборудването, а НЗОК отказва от години да реимбурсира специфичния консуматив за деца, както го прави при възрастните пациенти", добавят медиците. Родителите на децата трябва специално да кандидатстват за финансиране за изделия и се чувстват дискриминирани.


Как е в ЕС


В много от тях, които са с нашия брой раждания, има директно финансиране от страна на държавата. В същото време концентрацията на тази група пациенти в един център позволява на държавата да контролира, както средствата, които влага, така и резултата, който очаква. Но ние сме на път да последваме примера на една друга европейска страна – Словения. Там поради липса на внимание от страна на държавата детската сърдечна хирургия се разпадна и сега там плащат милиони, за да си пращат децата в чужбина.


Високотехнологичната медицина у нас


Заради безобразното управление на здравната ни система, става все по-бутикова и все по-малко възможна за сметка на броя диагнози, за които пращаме пациенти в чужбина – и малки, и големи.

„В някои болници има необходимата апаратура и се правят необходимите инвестиции. Но кой отчита резултат в България? Важно е да се похарчат едни пари, особено ако не са дошли от собствения ти джоб!", констатират медиците. Според тях държавата ни не заслужава да има детска сърдечна хирургия. „Ще бъде жалко, защото само до преди 10 години ние бяхме сред водещите в нашия регион и пациенти от съседни страни ни предпочитаха", допълват те.


Защо стигнахме дотук


Точно заради начина, по който се развива здравеопазването в страната ни, а именно: „Медицината в България е една феодална, лобистка дейност. Който е близо до царя, той има привилегията да преживява", споделят лекарите. Педиатрията отдавна е недолюбваното дете на медицината. Едва напоследък се заговори активно за промяната й покрай детската болница, но всичко отново потъна в небитието. Все пак с новия Анекс, въпреки че за кардиохирургията нямаше положителни промени, то за други специалности, особено в АГ, има някакъв напредък. Дано не е късно! Още по темата четете в четвъртък.


Нямам от какво да се срамувам

Нямам от какво да се срамувам

Поех болницата през 2006 г. с 10 млн. лв. дълг в падеж , в момента имаме 10 млн. в депозитни сметки и нито стотинка просрочия, казва проф. Генчо Начев
Тази атака е персонално срещу мен

Тази атака е персонално срещу мен

Направили сме всичко, за да се прекрати практиката на т.н. фиксиране на дете, казва д-р Васислав Петров
7 са държавните болници с лоши показатели

7 са държавните болници с лоши показатели

За шест месеца здравно министерство е направило 81 проверки, резултатите за 18 от тях са пратени на компетентните органи

Поправят бюджета на НЗОК

Поправят бюджета на НЗОК

Депутатите от бюджетната комисия искат 14-те млн. за лечение на децата, които гласуваха във вторник да се вземат от резерва на касата, а не от трансфер на МЗ

Обвинение срещу ексшефка на СЗОК

Обвинение срещу ексшефка на СЗОК

Биляна Пенева бе отстранена от поста заради натиск върху служители да изготвят документи с невярно съдържание
Болниците актуализираха ценоразписите

Болниците актуализираха ценоразписите

Лечебните заведения се оказаха по-консервативни във вдигането на доплащането, но в някои отношения като медицинските изделия, то е неприлично високо от години

Технически гаф препъва джипитата

Технически гаф препъва джипитата

Липсват необходимите промени в приложенията към НРД за новите профилактични и диспансерни прегледи, а за някои изследвания няма и кодове, предупредиха от НСОПЛ
Задействат траншовете по Плана за възстановяване

Задействат траншовете по Плана за възстановяване

Вицепремиерът Асен Василев ще бъде упълномощен да води преговори и да подпише финансовото споразумение, казва Кирил Петков
В РЗИ имаме нагласа за стачни действия

В РЗИ имаме нагласа за стачни действия

Пандемията леко отшумя и ни забравиха, една санитарка в по-голяма болница взима повече от нас, казва здравния инспектор Андрей Арабаджиев
НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

1 2 3 4 5 ... 355 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ