Интервю

Работим под 40% от обема ни преди 5 години

12-05-2022 05:48
Списъкът с чакащи е дълъг, а детската сърдечна хирургия в България е тежко инвалидизирана заради кадровия дефицит, казва д-р Венцислав БошнаковРаботим под 40% от обема ни преди 5 години
Clinica.bg

press@clinica.bg

Новият Анекс към НРД най-накрая бе подписан, но болниците вече искат да го обжалват в Съда. Добър или лош е той, какво ще се промени с него за редовите медици в клиниките и има ли мотив един лекар да работи в България, попитахме д-р Венцислав Бошнаков. Той е един от малкото на брой сърдечни хирурзи в страната, които могат да оперират и деца. Работи в Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации на НКБ в София, което е уникално за България. Специализирал е 6 месеца в Клиниката по детска сърдечна хирургия на болницата в Марсилия - едно от водещите звена в Франция и Европа. Има самостоятелни участия и публикации във водещи световни научни издания.

- Д-р Бошнаков, Анексът към НРД промени цените на КП и стойностите на заплатите, крачка напред ли е това?

- Факт е, че сегашното правителство видя спешната нужда в увеличението на заплатите на медицинските лица, и се опитва да реши въпроса с обвързване на НРД с КТД. Проблемът е в сериозните несъответствия между увеличенията на клиничните пътеки и стойностите на заплатите. Необходимо е да се вземат допълнителни мерки, които да направят възможно повишението на заплатите. Притеснително е, че заложеният брой дейности в детската сърдечна хирургия намалява - вместо да се увеличи, за да отговори на нуждите.

- Какво очаквате да се случи след влизането му в сила?

- Очаквам лечебните заведения като страна по договора, която няма глас в изготвянето му, да направят всичко възможно това да се промени.

- Защо 20 години след началото на реформата в здравеопазването, нещата не изглеждат добре за пациентите?

- Здравната реформа е едно прекрасно начинание, което обаче във времето не успя да реализира основната си цел, а именно да подобри състоянието на здравеопазването. Задължителната здравноосигурителна вноска далеч не отговаря на нуждите на НЗОК да се грижи както за осигуряващите се лица, така и за голям брой неосигуряващи се лица. Клиничните пътеки не са остойностени адекватно и рядко отговарят на разходите по тях. Необходимото доплащане за много консумативи променя напълно идеята на модела за финансиране. Пациентът плаща вноска, потребителска такса и доплаща за здравни грижи, които се случват и да не са достатъчни за нуждите му. Разбирам напълно пациентите, изгубили доверие в този модел.

- А каква е картината за лекарите?

- Лекарят в сегашния създаден модел на здравеопазване често е принуден да се бори да изчислява клинични пътеки, вместо да се фокусира изцяло върху пациента и неговия лечебен процес.

- Има ли стимул един лекар да работи в България?

- Желанието на всеки един лекар, прекарал над 10 години в обучение, което изисква пълна отдаденост, е да се реализира и да може да лекува пациенти. В детската сърдечна хирургия това значи майка да ти повери своето дете, често тъкмо родено, за да извършиш сложна операция. Едва няколко часа от целия лечебен процес, когато екип от специално обучени хирурзи, анестезиолози, кардиолози, перфузионисти и сестри работят в пълен синхрон и концентрация. Стимулът е да можеш да направиш всичко необходимо да видиш усмивката на детето в ръцете на майка си.

Да нямаш условията да го направиш, ето това е много разочароващо. В България това са над 100 деца, чиито майки чакат обаждане за операция. Техният брой расте постоянно, а ние имаме възможност да оперираме едва 2-3 седмично.

- Защо и до какво води това?

- Липсата на персонал е най-сериозната причина. Работата при нас е тежка, интензивна и ангажираща, а ниското заплащане я прави напълно неатрактивна. Поради тази причина детското интензивно кардиологично отделение може да се грижи за едва 4 деца. Детските кардиолози от цялата страна изпращат сърдечно болни пациенти към нашето отделение. Повече от половината ни пациенти са под 1 година, голям процент от тях новородени. Тези деца имат нужда от корекция на дефектите в определен прозорец от време. Излизането от този прозорец води до по-тежко възстановяване, а понякога и до фатални последици. Продължителната нужда от реанимационни грижи на едно дете, защото е забавено, блокира 25% от леглата в реанимация. Пациентите се увеличават, наличните утежняват, а възможността да ги оперираме намалява, и се получава един домино ефект на затъване.

Освен това малкият брой операции и наличието на големи периоди от време между тях води до деквалификация на персонала и повече грешки, които отново са за сметка на децата.

- Достатъчно добро ли е заплащането за труда на лекарите у нас?

- Заради кадровия дефицит преди 2 месеца колега от детското интензивно кардиологично отделение публикува обява за работа в социалните мрежи. Последваха стотици коментари, като определяха предложението като 'жалко', 'трагично', сравняваха го с работа на касиер в супермаркет, който печели повече. А работата на този лекар е високоспециализирана, инвестирал е 10 години в обучение, за да поеме отговорност за живота и да се грижи за сърдечно болни и оперирани деца. Лекарите също имат семейства, за които трябва да се грижат. Не става дума заплатите да се изравнят като цифра със западноевропейските, а да позволяват адекватен стандарт на живот.

- Има ли възможност за кариерно развитие в страната ни?

- Това, което би задържало един млад лекар тук, е именно развитието, а в България има много потенциал за развитие. Дали има възможност обаче, е друг въпрос. Младият лекар има нужда от обучение, както в собствената му болница, така и да се запознае с работата на други болници, да посещава курсове, да има достъп до медицинска литература. След което да приложи всичко това. Развитието на един лекар има нужда от инвестиции, трудно достъпни за голяма част от младите лекари в България. Аз имам щастието да работя с хирурзи с много опит в детската сърдечна хирургия, да съм специализирал в чужбина и да прилагам това в ежедневната работа.

- А може ли да прилага нужната модерна техника? Дори, ако не е последен писък на модата, разполагат ли университетските болници като НКБ с работеща апаратура?

- Преди година имах възможността да работя в детска сърдечна хирургия във Франция. Операцинната зала беше значително по-различна от нашата. Не бих казал, че става дума за модерност. Детската сърдечна хирургия се усъвършенства постоянно, което значи да налага нови стандарти, да предлага повече и по-безопасни възможности. Съвременната апаратурата и обучения персонал осигуряват по-добри резултати. Резултатите при нас са животът на децата.

В детската сърдечна хирургия на НКБ разполагаме с апаратура, която в голяма степен ни позволява да предлагаме адекватна хирургия. Въпреки това стандарти, като механична поддръжка на циркулацията, изкуствени сърца или възможност за трансплантация, не са част от реалността за нашите деца.

- Възможно ли е да се развива медицина в условия на кадрови дефицит? Как седят нещата в това отношение в НКБ?

- Абсолютно е невъзможно. Работата на детската сърдечна хирургия в България е тежко инвалидизирана заради кадровия дефицит. Работим на под 40% от обема ни преди 5 години, а списъкът с чакащи деца е дълъг. Липсват ни лекари, сестри и перфузионисти, за да можем да отговорим на нуждите на България. Сигнализирали сме не веднъж за този национален проблем до ръководните структури и министерството, но досега без резултат. За жалост, единствената детска сърдечна хирургия у нас е на практика пред закриване. Децата на България заслужават повече.


Одобриха новите бюджети на болниците

Одобриха новите бюджети на болниците

Предложението месечно да получават 235 млн. лв. обаче ще претърпи корекции с оглед финансирането на новите дейности в различните региони
30 държавни болници декапитализирани

30 държавни болници декапитализирани

Сред тях са областните, Александровска, Пирогов и ВМА, заяви д-р Ивайло Христов от ИТН

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Това показват данните на НСИ за 2019-2021 г., спрямо предходния период тя е станала с година по-малко
Уточниха Анекса в „Държавен вестник

Уточниха Анекса в „Държавен вестник"

В днешния му брой Националният съвет по цени и реимбурсиране обновява и две фармакотерапевтични ръководства - по онкология и по ревматологията

12 393 бебета за първите 3 месеца

12 393 бебета за първите 3 месеца

60 са починалите деца преди да навършат една година през същия период, показват данните на НЦОЗА

Вадим естетичната дерматология на светло

Вадим естетичната дерматология на светло

Вкарването й в медицински стандарт ще позволи изучаването й по време на специализация за дерматовенерология, казва д-р Снежана Атанасова
40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

За да се прекрати това, е нужно да се промени онкологичната грижа в страната, смятат специалисти и депутати

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Водещ рисков фактор за свръхтеглото е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото се изразходва, особено при заседнал начин на живот, напомнят от НЦОЗА
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 379 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ