Лице

Венчан за професията

06-05-2022 07:00
Шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев работи по десет часа на ден, брани медиците от нападки, но не прощава на мърлячитеВенчан за професията
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Работохолик. Венчан за професията. Човек, който работи по десет часа на ден и никога не изключва телефона си, дори в почивен ден. Точно такъв е д-р Георги Гелев – директорът на Центъра за спешна медицинска помощ, който днес, на 6 май отбелязва своя имен ден.
Той е от хората, за които трудно човек може да каже, че го познава добре, макар и да го знае от двадесетина години. От толкова той е директор на центъра. Защото е от тези личности, които умеят да не смесват личното с професионалното и емоционалното с рационално. Затова и тези, които го знаят от десетилетия го познават най-вече в професионален план. Някому това може да звучи твърде скучно, но не и за човек, който откакто е започнал професионалния си път на лекар е отговорен за живота на хората в най-критичните минути и часове.

Кой, всъщност, е той

Д-р Гелев е роден на 23 декември 1960 г. в столицата. Завършва средното си образование в едно от най-добрите училища - 7-мо ЕСПУ. Следва м Медицинската академия, сега Медицински университет, също в столицата и придобива специалност по хирургия. Впоследствие в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов придобива квалификация "Здравен мениджмънт". До 1989 г. д-р Гелев е ръководител на лечебно-профилактично заведение в село Врачеш. След това е хирург в бившата Окръжната болница на Ботевград, а от 1994 г. е хирург в ЦСМП — София. От 1998 до 2002 г. е директор на ЦСМП за София – област, а от 2002 г. досега е директор на центъра в София, който освен столицата вече включва и областта, която е съставена от 22 общини.

 

Суров, но справедлив

 

Така го определя д-р Пламен Радославов - заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ. Двамата се знаят от десетилетия. Работили са като млади лекари, ординатори в бившата Окръжна болница. „Още от младите години се виждаше, че той е изключително организиран, отговорен и с чувство за дълг към хората, с които работи. Той е заместник-председател на първата организация на работодателите в здравеопазването, която възникна през 2000 година. Това е Националната асоциация на работодателите в здравеопазването в България и бе представена до тази година в Българската стопанска камара. Едва през 2022-ра тя беше оттеглена вместо нея анекса към НРД беше подписан от председателя на националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев", разказа д-р Радославов. Независимо от ласкавите думи до тук, той не крие, че не веднъж и два пъти са имали „професионални търкания" с д-р Гелев. Едно от тях е въвеждането на 7-часовия работен ден за хората от Центъра за спешна медицинска помощ. „Карахме се, носихме вода от няколко кладенци и двете страни в защита на собствените си тези, но фактът е, че след пет – шест години спорове, той въведе 7-часовият работен ден, смее се доброжелателно д-р Радославов. Той винаги е подписвал колективен трудов договор и, като работодател за разлика от други, винаги го е спазвал. Вторият му болен проблем са отпуските, за които твърди, че са много големи, а хората са малко и в отпускарски период трудно се поемат дежурствата. Нашето становище, на КНСБ обаче е, че щом работата на лекарите е толкова натоварена, те трябва да почиват повече, за да възстановят силите си. По този въпрос все спорим, но д-р Гелев каже ли нещо, не може да му се оспори, че държи на джентълменската си дума. В този смисъл, той е човек, за който знаеш, че няма да те подведе, щом каже нещо", допълва д-р Радославов и подчертава, че шефът на Спешната помощ винаги защитава хората си.

 

Награда след награда

 

Независимо от „традиционните" спорове между работодател и синдикат, преди броени дни д-р Георги Гелев получи голямата награда на КНСБ „Прометея" за безопасни и здравословни условия на труд. „Отличието е и за всички спешни медици. Центърът беше единственият, още в началото на пандемията, който си беше набавил и предпазни облекла, маски, и шлемове. Хората работеха, бяха на първа линия безотказно много преди да се заговори за извънредни плащания. Вярно, че дадоха и жертви на коронавируса, но там наистина са не само на първата, а на най-горещата линия. Зад цялата тази организация безспорно стои д-р Гелев", мотивира присъждането на „Прометея" заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

За деня на здравния работник – 7 април шефът на ЦСМП- София беше отличен с награда и от областния управител Иван Иванов. „Д-р Гелев – ако всички останали тук са армията, аз знам, че Вие сте разузнаването", обърна се към директора на Спешната помощ областният управител Иван Иванов, имайки предвид лекарите в болниците и спешните медици в линейките, които първи откриват и оказват помощ на страдащия.

 

Недоброжелателите и критиците

 

Те не са малко. А и няма как да е иначе, тъй като спешността е върхът на айзберга в здравеопазването, който виждат всички. И ако повечето не знаят какво точно и как се работи в болниците, то едва ли ще се намери разбирач на футбола, който да не знае как и за колко трябва да му спре линейката под прозореца, когато на него му е зла, та било то и не в следствие на инсулт, а на обичайно препиване. Защото, практиката показва, че спешните лекари са разкарвани за какво ли не, включително са викани при семейни драми, вдигната температура и какво ли още не. За една част от обществото, хората без здравни осигуровки това е единственият начин да получат медицинска помощ. Руганите и бити екипи в гетата не са един и два. Затова и д-р Гелев поиска преди време криминализирането на побой на лекар и обида, както и бърз съд по подобие на този за футболното хулигантство. Нещо повече, по негово настояване полицейска кола вече патрулира линейката на адреси, за които има съмнение, че може да се стигне до агресия.

Защо е директор толкова много години, питат недоброжелателите му. А те са най-вече такива, които не са успели да отговорят на изискванията за спешна помощ и им се е наложило да напуснат. „За всеки може да се попита такова нещо. Той удържа толкова години, сам си знае с цената на какво. Дали някой друг би поел и издържал цялата тази отговорност?!", пита риторично д-р Пламен Радославов.

 

Не може линейките да са модел „Флинстоун"

 

„Една съвременна модерна спешна помощ трябва да има всичко. Държавата трябва да й помага, а не сам човек в лицето на нейния директор да се бори за всяко нещо", казва пък Веска Събева. Тя е член на Конфедерацията за защита на здравето и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. На нея неведнъж и два пъти й се е налагало да набира телефона за спешност и е наясно, какво може, какво не може и най-вече какво още не стига на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. „Благодарение на отличната организация и работа на спешните лекари съпругът ми все още е сред нас", казва Събева и подчертава, че е крайно време спешността да стане приоритет в здравната ни система, като цяло.


Когато кръвта говори

Когато кръвта говори

Неврохирургът д-р Асен Цеков зарази хората от Софийското мото общество с каузата кръводаряване, помагат заедно на юноши от домове
Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Прокуристите Владимир Георгиев и Пламен Милев имат срок от 6 месеца, за да стабилизират финансово Александровска болница и „Пирогов"
Като Пепеляшка в медицината

Като Пепеляшка в медицината

Д-р Ирена Йорданова е номинирана за балканска награда заради новия й подход към терапия на пандемични инфекции
Княгиня в основата на „Майчин дом”

Княгиня в основата на „Майчин дом”

За изграждането му съпругата на княз Фердинанд – Мария-Луиза, дарява зестрата си от 2 млн. франка, но не дочаква завършването му
Споделеното знание

Споделеното знание

В магията на микроорганизмите проф. Радостина Александрова е намерила хоби в работата, предизвикателствата в науката разказва в свой блог
В ритъма на сърцето

В ритъма на сърцето

Медицината не е за самотни бегачи, казва проф. Мария Миланова, която тези дни получи наградата на името на проф. Константин Чилов
Предизвикателството да успееш

Предизвикателството да успееш

Доц. Ася Консулова залага на мултидисциплинарността в лечението на рака и е решена да въведе световните стандарти в тази сфера
Предизвикателството да останеш

Предизвикателството да останеш

Офталмологът д-р Нора Великова спечели награда за иновативен подход към лечението на катаракта и глаукома едновременно
Когато зъболекарят свири кънтри

Когато зъболекарят свири кънтри

Как Коцето-Калки стана д-р Костантин Георгиев и защо децата влизат без страх в стоматологичния му кабинет
Без право на грешка

Без право на грешка

Доц. Николай Велинов премълчава успехите си, убеден е, че човек може да бъде професионалист само в добър екип
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ