Алтернатива

На море с рецепта от доктор

04-05-2022 11:20
Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта На море с рецепта от доктор
Clinica.bg

press@clinica.bg
Затлъстяването е достигнало епидемични нива в Европейския регион, показва последния доклад на СЗО. Според данните 59% от възрастните и почти всяко трето дете са с наднормено тегло или със затлъстяване. Добре известно е, че движението и особено това сред природата има ключова роля в битката с тези диагнози и не само. То може да бъде помощник и при редица други заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, тревожност или депресия. Затова и в Канада вече има специална програма за лечение сред природата.
За лечебната сила на природата е говорено много. В Канада обаче някои медицински специалисти не просто я препоръчват, а все по-често я предписват. Лекарските инструкции включват разходки по парковите пътеки, където хората чуват шума на листата под краката си и дишат чист въздух. И това не е просто еднолична инициатива, а част от разрастващата се програма наречена PaRX на BC Parks Foundation.

Тя има за цел да подобри
aaa
психическото и физическото здраве на хората, като ги свърже с природата. PaRX стартира през ноември 2020 г. и оттогава лекарите са предписали безброй часове на слънце. „Имаме стандартна препоръка за поне два часа сред природата всяка седмица и поне 20 минути при всяко излизане с цел максимално увеличаване ползите за здравето си", каза директорът на PaRx и семеен лекар д-р Мелиса Лем пред CNN. По думите й почти няма състояние, за което природата да не помага, от диабет до високо кръвно налягане, тревожност, депресия и др.

 

Тази програма обаче ще се

 

надгради чрез парньорството с Parks Canada Agency и ще обхване цяла Канада. Медиците ще предписват и предоставят карти за пропуски на своите пациенти за общо 80 обекта. Те включват национални паркове, морски защитени зони и исторически места в цяла Канада. „Ние сме много щастливи, че имаме толкова красиви природни

пространства, където можем да се насладим на здравословните дейности на открито", каза Стивън Гилбо, министър на околната среда и изменението на климата. По думите му сътрудничеството с PaRx е пробив в подхода към предизвикателствата на психичното и физическото здраве и той идва в точния момент, когато продължаваме да се борим с въздействието на КОВИД-19 върху ежедневието ни.

 

Многобройни проучвания показват,

 

че излагането на природата може да противодейства на депресията, да намали нивата на стрес, да подобри кръвното налягане и да засили творческите и когнитивните способности. Животът в зелени площи или близо до тях може да помогне на жените да живеят по-дълго и да подобрят психичното си здраве, сочат данни от проучване на изследователи от Харвардл, Училището по обществено здраве и болницата Brigham and Womens Hospital в Бостън. Друго проучване, публикувано през 2021 г., установи, че децата, които ежедневно са изложени сред гората, имат по-добро когнитивно развитие и по-нисък риск от емоционални и поведенчески проблеми. PaRX не е първата програма, която действа въз основа на подобни открития. Подобни програми се прилагат по целия свят, включително в СAЩ и Обединеното кралство.

„Беше толкова приятно да бъда част от тази важна работа и да помогна за намаляване на бариерите пред достъпа до природата", казва Лем, която е част от фондация BC Parks, пред CNN.

 

За лечебния ефект на природата

 

разказва и Марджъри Шурман, която го е изпитала от първа ръка. През 2020 г. жителката на Ванкувър посещава лекар, за да получи помощ за нейната депресия. Вместо хапчета, обаче той й предписва време за природата - поне два часа седмично, всеки път минимум 20 минути. Така прилагайки този подход в рамките на три месеца, депресивните състояния при Марджъри започнали да отшумяват.

Към февруари 2022 г. повече от 4000 лицензирани здравни специалисти, включително медицински сестри, лекари и психолози, са се абонирали за програмата PaRx. Въпреки това, поради законите за поверителност, не е ясно колко рецепти за природата са написали.

 

Партньорството между BC Parks

 

Foundation и Parks Canada Agency ще позволи на лекарите да предписват 100 безплатни карти за парк през първата година. Пропуските ще бъдат с приоритет за канадците, живеещи в близост до национални обекти, и тези, за които лекарите смятат, че имат най-голяма нужда от тях, каза говорителят на Parks Canada Меган Хоуп. „Тази партньорска инициатива ще подкрепи здравето и благосъстоянието на канадците, ще увеличи връзката им с природата и ще подобри достъпа до места с природно наследство", каза Хоуп, добавяйки, че броят на предоставените пропуски „ще бъде преоценен през следващите години".

У нас пращат в санаториуми на НОИ

 

Подобна практика за лечение сред природата, макар и не точно същата, съществува и у нас. Това е програмата за рехабилитация на НОИ. По нея всяка година право на профилактика или лечение в държавен санаториум имат хората, които работят и пенсионерите. За целта джипитата трябва да им да предпишат почивката. Тази година за целта има заделени над 25 млн. лв. за 45 хиляди души. Стимулирането на движението и лечението сред природата обаче у нас не е достатъчно нито на фона на богатите дадености на страната ни - минерални извори, планини и море, нито на средствата, които се отделят, за да станат те достъпни за хората като терапия.


2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
Нов свински грип във Великобритания

Нов свински грип във Великобритания

Това е първият такъв случай регистриран при човек в Обединеното кралство, пациентът се е възстановил напълно
Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

През 2022 г. те заедно със средствата за социална закрила при болести са били най-високи във Франция – 10% от БВП, а най-ниски в България – 4.2%, показват данните на Евростат
Спряха грейки за крака и зимни чехли

Спряха грейки за крака и зимни чехли

Забраната важи за европейския пазар, а причина за нея е завишено количество фталати и олово в състава им причиняват рак и безплодие, казват от „Ние потребителите"
КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

В резултат на това забавяне милиони хора по света вероятно продължават да пушат, става ясно от доклад
Скок на пневмониите в Китай сред децата

Скок на пневмониите в Китай сред децата

СЗО иска повече информациия, те са сред малките деца, наблюдават се цели клъстъри на болестта, увеличение на респираторните заболявания
30% се самолекуват с антибиотици

30% се самолекуват с антибиотици

Това показват данните от проучване на СЗО в 14 европейски държави, близо 5 млн. умират годишно от антимикробна резистентност
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

Над 700 млн. евро за ЕU4Health

Над 700 млн. евро за ЕU4Health

Te са заложени в бюджета на ЕС за 2024 година, който бе финално одобрен и е на обща стойност 189.4 милиарда евро
Българин споделя опит за чист въздух в ЕС

Българин споделя опит за чист въздух в ЕС

Д-р Александър Симидчиев ще участва в най-големия форум по тази тема, който тази гоидна ще се проведе в Ротердам

1 2 3 4 5 ... 114 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ