Алтернатива

На море с рецепта от доктор

04-05-2022 11:20
Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта На море с рецепта от доктор
Clinica.bg

press@clinica.bg
Затлъстяването е достигнало епидемични нива в Европейския регион, показва последния доклад на СЗО. Според данните 59% от възрастните и почти всяко трето дете са с наднормено тегло или със затлъстяване. Добре известно е, че движението и особено това сред природата има ключова роля в битката с тези диагнози и не само. То може да бъде помощник и при редица други заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, тревожност или депресия. Затова и в Канада вече има специална програма за лечение сред природата.
За лечебната сила на природата е говорено много. В Канада обаче някои медицински специалисти не просто я препоръчват, а все по-често я предписват. Лекарските инструкции включват разходки по парковите пътеки, където хората чуват шума на листата под краката си и дишат чист въздух. И това не е просто еднолична инициатива, а част от разрастващата се програма наречена PaRX на BC Parks Foundation.

Тя има за цел да подобри
aaa
психическото и физическото здраве на хората, като ги свърже с природата. PaRX стартира през ноември 2020 г. и оттогава лекарите са предписали безброй часове на слънце. „Имаме стандартна препоръка за поне два часа сред природата всяка седмица и поне 20 минути при всяко излизане с цел максимално увеличаване ползите за здравето си", каза директорът на PaRx и семеен лекар д-р Мелиса Лем пред CNN. По думите й почти няма състояние, за което природата да не помага, от диабет до високо кръвно налягане, тревожност, депресия и др.

 

Тази програма обаче ще се

 

надгради чрез парньорството с Parks Canada Agency и ще обхване цяла Канада. Медиците ще предписват и предоставят карти за пропуски на своите пациенти за общо 80 обекта. Те включват национални паркове, морски защитени зони и исторически места в цяла Канада. „Ние сме много щастливи, че имаме толкова красиви природни

пространства, където можем да се насладим на здравословните дейности на открито", каза Стивън Гилбо, министър на околната среда и изменението на климата. По думите му сътрудничеството с PaRx е пробив в подхода към предизвикателствата на психичното и физическото здраве и той идва в точния момент, когато продължаваме да се борим с въздействието на КОВИД-19 върху ежедневието ни.

 

Многобройни проучвания показват,

 

че излагането на природата може да противодейства на депресията, да намали нивата на стрес, да подобри кръвното налягане и да засили творческите и когнитивните способности. Животът в зелени площи или близо до тях може да помогне на жените да живеят по-дълго и да подобрят психичното си здраве, сочат данни от проучване на изследователи от Харвардл, Училището по обществено здраве и болницата Brigham and Womens Hospital в Бостън. Друго проучване, публикувано през 2021 г., установи, че децата, които ежедневно са изложени сред гората, имат по-добро когнитивно развитие и по-нисък риск от емоционални и поведенчески проблеми. PaRX не е първата програма, която действа въз основа на подобни открития. Подобни програми се прилагат по целия свят, включително в СAЩ и Обединеното кралство.

„Беше толкова приятно да бъда част от тази важна работа и да помогна за намаляване на бариерите пред достъпа до природата", казва Лем, която е част от фондация BC Parks, пред CNN.

 

За лечебния ефект на природата

 

разказва и Марджъри Шурман, която го е изпитала от първа ръка. През 2020 г. жителката на Ванкувър посещава лекар, за да получи помощ за нейната депресия. Вместо хапчета, обаче той й предписва време за природата - поне два часа седмично, всеки път минимум 20 минути. Така прилагайки този подход в рамките на три месеца, депресивните състояния при Марджъри започнали да отшумяват.

Към февруари 2022 г. повече от 4000 лицензирани здравни специалисти, включително медицински сестри, лекари и психолози, са се абонирали за програмата PaRx. Въпреки това, поради законите за поверителност, не е ясно колко рецепти за природата са написали.

 

Партньорството между BC Parks

 

Foundation и Parks Canada Agency ще позволи на лекарите да предписват 100 безплатни карти за парк през първата година. Пропуските ще бъдат с приоритет за канадците, живеещи в близост до национални обекти, и тези, за които лекарите смятат, че имат най-голяма нужда от тях, каза говорителят на Parks Canada Меган Хоуп. „Тази партньорска инициатива ще подкрепи здравето и благосъстоянието на канадците, ще увеличи връзката им с природата и ще подобри достъпа до места с природно наследство", каза Хоуп, добавяйки, че броят на предоставените пропуски „ще бъде преоценен през следващите години".

У нас пращат в санаториуми на НОИ

 

Подобна практика за лечение сред природата, макар и не точно същата, съществува и у нас. Това е програмата за рехабилитация на НОИ. По нея всяка година право на профилактика или лечение в държавен санаториум имат хората, които работят и пенсионерите. За целта джипитата трябва да им да предпишат почивката. Тази година за целта има заделени над 25 млн. лв. за 45 хиляди души. Стимулирането на движението и лечението сред природата обаче у нас не е достатъчно нито на фона на богатите дадености на страната ни - минерални извори, планини и море, нито на средствата, които се отделят, за да станат те достъпни за хората като терапия.


ЕС купува ваксина срещу маймунска шарка

ЕС купува ваксина срещу маймунска шарка

Ще бъде осигурен и антивирусен препарат, казва координаторът от Швеция пред местен всекидневник
Маймунска шарка вече в 19 държави

Маймунска шарка вече в 19 държави

Докладваните случаи по света вече са 219, показват последните данни на ECDC
Тедрос Гебрейесус отново начело на СЗО

Тедрос Гебрейесус отново начело на СЗО

Световната здравна асамблея му гласува доверие за втори мандат на поста, той беше и единственият кандидат
 ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка

ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка

Осем са държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, в които вече са докладвани случаи на инфекцията
Извънредно положение в Ню Йорк заради детска храна

Извънредно положение в Ню Йорк заради детска храна

В града не достига адаптираното мляко за бебета, недостигът е зарази спрени партиди със съмнения за качеството
Маймунска шарка в още 5 държави

Маймунска шарка в още 5 държави

Инфекцията засяга все повече хора в Европа и Севера Америка, вече е установена и в Австралия
Започва 75-та Световна здравна асамблея

Започва 75-та Световна здравна асамблея

Темата й е „Здраве за света, свят за здраве", ще се проведе от 22 до 28 май в Двореца на нациите в Женева
Mаймунска шарка плъзна в Европа

Mаймунска шарка плъзна в Европа

Регистрирани са случаи в Англия, Португалия, а Испания съобщава за осем предполагаеми, за първи болен докладва и САЩ
Северна Корея мобилизира армията срещу КОВИД

Северна Корея мобилизира армията срещу КОВИД

Нейната задача ще е свързана с доставките и разпределението на лекарствата
22 деца с остър хепатит в Испания

22 деца с остър хепатит в Испания

Страната стана трета по заболеваемост от мистериозната инфекция в Европа, най-много са на Острова и в Италия
1 2 3 4 5 ... 70 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ