Меню
индекс

Неврохирургията се възстанови

03-05-2022 06:30
Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемиятаНеврохирургията се възстанови
Clinica.bg

press@clinica.bg

Неврохирургичната дейност в страната се възстанови на нивата отпреди пандемията от КОВИД-19. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците" за 2021 г., като данните са предоставени от НЗОК.

Общо 14 755 операции са били извършени през миналата година в страната срещу 13 511 през предходната. На практика дейността през 2021 г. отговаря на нивата отпреди началото на пандемията. Така например през 2019 г. броят на операциите в страната е бил 14 738.


Без промяна е и броят на лечебните


заведения, които развиват тази дейност. През миналата година с някаква форма на неврохирургично лечение са се занимавали малко над 100 болници, но по-голямата част от дейността се осъществява в около 50.


Болниците, които развиват


високотехнологични методи у нас и са се утвърдили като най-големите неврохирургични центрове за страната обаче са една пета от тях. Това са „Св.. Марина" във Варна, „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Ив. Рилски", Пирогов, „Св. Анна", „Софиямед", ВМА и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в столицата, „Сърце и мозък" в Плевен.


Безспорен лидер в областта на


неврохирургията за поредна година обаче е УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" в София. В нея през миналата година са осъществени 1216 или една трета от всички неврохирургични операции в страната, които не са провокирани от травми, а от тежки мозъчни заболявания, като онкологичните. В лечебното заведение са направени и 1316 от гръбначните операции за миналата година или една шеста от всички.


Други операции


През миналата година в страната е имало и 1023 операции след травма на главата, които на практика са били направени по спешност. Те са реализирани в над 40 болници, като повечето са извършени в областни и общински лечебни заведения. При черепномозъчните нерви са направени 1968 интервенции.


Аномалиите


За поредна година в страната продължава да има редица болници с единични неврохирургични интервенции и то във всички области – на глава, на гръбнак, което не е гаранция за достатъчно качествено лечение. В същото време се появяват и лечебни заведения с изключително обеми само в една област – например при гръбначните операции, а в други процентът на високотехнологичните интервенции, които се плащат няколко пъти по-скъпо от НЗОК в сравнение с класическите, е 100 или съвсем близо до тази стойност. Всички данни по болници може да видите тук.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ