Меню
индекс

Неврохирургията се възстанови

03-05-2022 06:30
Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемиятаНеврохирургията се възстанови
Clinica.bg

press@clinica.bg

Неврохирургичната дейност в страната се възстанови на нивата отпреди пандемията от КОВИД-19. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците" за 2021 г., като данните са предоставени от НЗОК.

Общо 14 755 операции са били извършени през миналата година в страната срещу 13 511 през предходната. На практика дейността през 2021 г. отговаря на нивата отпреди началото на пандемията. Така например през 2019 г. броят на операциите в страната е бил 14 738.


Без промяна е и броят на лечебните


заведения, които развиват тази дейност. През миналата година с някаква форма на неврохирургично лечение са се занимавали малко над 100 болници, но по-голямата част от дейността се осъществява в около 50.


Болниците, които развиват


високотехнологични методи у нас и са се утвърдили като най-големите неврохирургични центрове за страната обаче са една пета от тях. Това са „Св.. Марина" във Варна, „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Ив. Рилски", Пирогов, „Св. Анна", „Софиямед", ВМА и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в столицата, „Сърце и мозък" в Плевен.


Безспорен лидер в областта на


неврохирургията за поредна година обаче е УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" в София. В нея през миналата година са осъществени 1216 или една трета от всички неврохирургични операции в страната, които не са провокирани от травми, а от тежки мозъчни заболявания, като онкологичните. В лечебното заведение са направени и 1316 от гръбначните операции за миналата година или една шеста от всички.


Други операции


През миналата година в страната е имало и 1023 операции след травма на главата, които на практика са били направени по спешност. Те са реализирани в над 40 болници, като повечето са извършени в областни и общински лечебни заведения. При черепномозъчните нерви са направени 1968 интервенции.


Аномалиите


За поредна година в страната продължава да има редица болници с единични неврохирургични интервенции и то във всички области – на глава, на гръбнак, което не е гаранция за достатъчно качествено лечение. В същото време се появяват и лечебни заведения с изключително обеми само в една област – например при гръбначните операции, а в други процентът на високотехнологичните интервенции, които се плащат няколко пъти по-скъпо от НЗОК в сравнение с класическите, е 100 или съвсем близо до тази стойност. Всички данни по болници може да видите тук.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ