Лице

Предизвикателството да останеш

29-04-2022 07:07
Офталмологът д-р Нора Великова спечели награда за иновативен подход към лечението на катаракта и глаукома едновременно Предизвикателството да останеш
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Д-р Нора Великова е родом от Плевен, там е и завършила Медицинския университет. Започва специализацията си в Клиниката по офталмология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" през 2010 година, където работи и сега. Взима специалност през 2016 година с кратко прекъсване по майчинство. Преминала е няколко по-кратки спецализации, курсове и спечелени стипендии предимно в областта на глаукомната хирургия. Обучавана е в Испания, Ирландия, Швейцария, Португалия и Австрия. Неотдавна д-р Велкова спечели конкурса „Млад учен" на Българското глаукомно дружество за терапия, чрез която едновременно се лекува глаукома и катаракта.
Д-р Нора Великова е от младите български лекари, получавала не веднъж и два пъти предложение за работа в чужбина, но всеки път е отказвала, макар и да е имала възможност за идеални условия там, в които да живее и нейното семейство – съпругът й д-р Владимир Миланов – анестезиолог в Александровска болница и малкият им син. Казва обаче, че дори е имала идея да го направи, но след прецизно обмисляне решила да остане в България.

 

Изкушението и предизвикателствата

 

„Прецених, че тук се чувствам най-добре. Многобройните ми пътувания и живот в чужбина ми помогнаха да си дам сметка, че мястото ми е в моята страна. Човек с добра подготовка, с наученото там може да разработи нови научни територии, да въведе нови медицински неща тук, в България", казва с усмивка д-р Нора Великова. Съжалява обаче, че по финансови причини и вечният недостиг на пари за наука у нас много неща, все още, остават неусвоени, недостъпни за българския пациент. Въпреки трудностите в родното здравеопазване обаче, тя вече успя да завоюва авторитет и дори да спечели награда за внедряване на иновативен подход у нас по отношение на лечението на глаукома и катаракта. Той не е нейно откритие, нито дори иновация. Чуждестранен метод е, но тя е човекът, който вече успешно го развива в България. С тази своя заслуга тя спечели конкурса „Млад учен" на Българското глаукомно дружество. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България мини инвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade. Така се нарича двувръхно остро специално ножче, с което се осъществява новата, все още, за страната ни интервенция. Методът, за който тя бе наградена се прилага само в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

 

2 в 1 и защо толкова го харесват в Европа

 

С оперативния подход, заради който лекарката беше наградена, се постигат няколко предимства и за пациента, и за специалиста. „Може да се постигне ефект две в едно, макар и операцията да може да се осъществява самостоятелно като антиглоакомна или антикатерактна процедура. Предимството обаче е огромно, когато човек страда и от двете заболявания и с една интервенция бъдат излекувани и двете", пояснява д-р Великова предимствата на новия, все още за България, подход. Когато се търси постигане на ефект две в едно, офталмолозите ползват същите отворчета, през които се влиза с инструментите за отстраняване на катаракта. За нея се правят три малки разреза, единият от които е малко по-голям около 2 мм. Действа се с миниатюрно хирургично ножче, за да се отстрани катарактата, а след това се отстранява и глаукомата, като същевременно се постига допълнителен ефект за отстраняване на вътрешноочното налягане. „Новото, което увеличава добрия ефект е, че всичко това се прави с вътрешноочен подход. При класическата глаукомна хирургия се действа чрез направата на изкуствен път за оттичане на вътрешноочната течност, като се манипулира повърхността на окото, откъм склерата. Правят се изкуствени пътища, за да се оттича постоянно вътрешноочната течност и така да с намалява налягане – нещо, което се избягва чрез новия подход. В това е и неговото предимство, тъй като за целта се използват естествените вътрешноочни пътища", пояснява д-р Нора Великова.

 

Защо за иновацията се говори едва сега

 

Причината е делнична, и малко комична, но не е изключение в нашата страна. „Тези операции, макар и все още да се считат за нови у нас, по света се правят от 2015 година, когато за пръв път тя е представена от американския професор от Колорадо Малик Кахук", пояснява д-р Великова. Самото хирургично ножче с двойно острие, с което се действа е наречено на негово име. Интервенцията се прилага в България от края на 2018 година. Въвеждат я началникът на Клиниката по офталмология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" доц. Борислав Кючуков и д-р Нора Великова. Макар и по този метод да са оперирани вече около 30 пациенти у нас, на широката обществено за него стана ясно в началото на месеца, след като офтамолозите представиха обобщен преглед на резултатите до момента. Те вече са получили финансова подкрепа от Медицинския университет – София, който им е купил и подарил набор от ножчетата, с които се изпълнява операцията. Независимо от иновативния подход и ползите за пациентите, операцията не се поема от Националната здравноосигурителна каса. „Пациентите трябва да си платят ножчето, което струва 700 лева, поясни д–р Нора Великова. И тъй като по стара традиция у нас дефицитът на консумативи и какво ли още не при въвеждането на всяка иновация е традиция не от вчера, като част от наградата тя и екипът са получили и комплекти от въпросните ножчета. Това обаче съвсем не означава, че желаещите точно тази операция от утре ще престанат да си ги заплащат.

 

Пациентите са твърде малко

 

Въпреки безспорните предимства на новия тип интервенция, големия брой на хора с глаукома и катаракта едновременно, преминалите точно този вид операция от 2015 година са изключително малко, само 30-ина. По думите на специалистката пандемията е стопирала работата. Едва сега се наблюдава известен интерес към иновативния за страната ни офталмологичен подход. Вместо този застой да демотивира лекарката, напротив, той я амбицира да работи още по-усърдно и да популяризира предимствата му. „В България има много възрастни хора, за които една такава интервенция 2 в 1 е истинско разрешаване на проблема. Трябва да се направи необходимото, за да стане тя по-достъпна за тях, да не се налага ножчетата да бъдат за сметка на пациентите", казва д-р Великова. И допълва, че с наученото тук, в родината, може да разработи нови територии в сферата на офталмологията. Точно заради тази добра и градивна амбиция, тя се е отказала да замине на работа в чужбина.

 

Между служебното и личното

 

Признава, че е баланс, доста труден за поддържане. Засега д-р Великова успява да го поддържа. Не крие обаче, че й е трудно между болницата, дома и училището на 7-годишният им син. Казва за себе си и съпруга д-р Владимир Миланов, че са тренирани от много трудности от началото на семейния им живот, че и преди това. „Медицината не е лесна за следване. После специализирахме, плащахме си специализациите, помагаха ни родителите. Сега младите колеги имат възможност да вземат специалност и по държавна линия, по наше време условията бяха доста сурови", отбелязва д-р Нора Великова. Разбира тези, които искат да се махнат от страната, но твърди, че финансовият стимул не е единственото, което трябва да се преследва. Независимо, че родителите й не са лекари, майка й била директор на училище, а баща й – инженер, икономисвали, за да може дъщеря им да вземе така желаната специалност. Знаела от малка, че иска да е лекарка, макар и никога да не се правела на докторка пред куклите си. Подтикнали я сладкодумните й учители по биология, химия и физика.

 

Спортът – най-добрият учител

 

От малка много се занимава със спорт, тренирала акробатика и лека атлетика, носител е на различни награди за девойки. „Спортът ме научи да бъда организирана, да не пилея времето, а да го разпределям максимално рационално. После, когато започнах да следвам медицина, не чувствах времеви дефицит – имах достатъчно време и за учене, и за купони, за всичко, което е в живота на един млад човек", казва д-р Нора Великова. Съпругът й д-р Владимир Миланов, въпреки дежурствата, като анестезиолог, успява да разпредели времето си така, че да не пада цялата грижа за дома и детето върху съпругата му. И двамата нямат време за хобита и други подобни глезотии. Но пък всеки откраднат ден почивка се стараят да прекарват със сина си сред природата. По време на ваканциите пътуват в чужбина. За последно тримата са били в Египет, където момченцето било силно впечатлено от видяното в муезея в Кайро. „Имаме много планове за бъдещи пътешествия и се надяваме да ги осъществим", усмихва се д-р Великова, докато се приготвя за дежурство.


Когато кръвта говори

Когато кръвта говори

Неврохирургът д-р Асен Цеков зарази хората от Софийското мото общество с каузата кръводаряване, помагат заедно на юноши от домове
Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Прокуристите Владимир Георгиев и Пламен Милев имат срок от 6 месеца, за да стабилизират финансово Александровска болница и „Пирогов"
Като Пепеляшка в медицината

Като Пепеляшка в медицината

Д-р Ирена Йорданова е номинирана за балканска награда заради новия й подход към терапия на пандемични инфекции
Княгиня в основата на „Майчин дом”

Княгиня в основата на „Майчин дом”

За изграждането му съпругата на княз Фердинанд – Мария-Луиза, дарява зестрата си от 2 млн. франка, но не дочаква завършването му
Споделеното знание

Споделеното знание

В магията на микроорганизмите проф. Радостина Александрова е намерила хоби в работата, предизвикателствата в науката разказва в свой блог
В ритъма на сърцето

В ритъма на сърцето

Медицината не е за самотни бегачи, казва проф. Мария Миланова, която тези дни получи наградата на името на проф. Константин Чилов
Предизвикателството да успееш

Предизвикателството да успееш

Доц. Ася Консулова залага на мултидисциплинарността в лечението на рака и е решена да въведе световните стандарти в тази сфера
Венчан за професията

Венчан за професията

Шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев работи по десет часа на ден, брани медиците от нападки, но не прощава на мърлячите
Когато зъболекарят свири кънтри

Когато зъболекарят свири кънтри

Как Коцето-Калки стана д-р Костантин Георгиев и защо децата влизат без страх в стоматологичния му кабинет
Без право на грешка

Без право на грешка

Доц. Николай Велинов премълчава успехите си, убеден е, че човек може да бъде професионалист само в добър екип
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ