Финанси

235 млн. на месец за болниците

27-04-2022 11:33
Осем регионални каси настояват за допълнителни средства за девет лечебни заведения235 млн. на месец за болниците
Clinica.bg

press@clinica.bg

Над 235 млн. лв. е средната стойност на месец, която здравната каса предлага за болниците за дейността им в следващите 6 месеца . Ако разпределението се одобри от Надзорния съвет на фонда, това ще са бюджетите на лечебните заведения за работата им от май до ноември, които ще им бъдат платени в периода юни-декември.

Над 1.65 млрд. лв. са средствата за болнична помощ, с които разполага здравната каса за следващите 6 месеца. Те позволяват средномесечно на лечебните заведения да се дават по 235 млн. лв., става ясно то изчисленията на НЗОК.

Най-вероятно болниците ще успеят и да усвоят средствата, тъй като цените на КП се очаква с новия анекс да се увеличат с 25%, а лечебните заведения масово възстановиха и дейността си след пандемията. Със завишените си бюджети клиниките ще трябва да увеличат и заплатите на медиците в тях.


Осем регионалните здравни каси

предлагат да се завишат допълнително бюджетите на девет болници става ясно още от предложенията им към Надзорния съвет. Общо средствата на месец, които се искат са над 2.8 млн. лв., като идеята е с тях да се увеличат парите на следните клиники: „Ив. Скендеров" в Благоевград с 95 хил., „Сърце и мозък" в Бургас с 1.8 млн., СБР „Св. Елена" във Варна с 60 хил., „"Св. Марина в Плевен с 437 хил., „Сърце и мозък" в Плевен със 164 хил., „Медика Русе" с 47 хил., МБАЛ-Силистра със 172 хил., „Хаджи Димитър" в Сливен със 100 хил. и МБАЛ-Ботевград с 20 хил.


Част от тези болници като

„Сърце и мозък" в Бургас и „Св. Елена" във Варна са нови и тепърва разширяват дейността, а оттам и финансите си по каса. Други, като МБАЛ-Силистра или „Св. Марина" в Плевен откриха нови дейности и апарати, което също води до повишаване на разходите им. От НЗОК предлагат на Надзорния съвет да се одобрят допълнителните пари за деветте болници, като начало за три месеца. Решението тепърва ще стане ясно.


Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
Очакваме реорганизации в болниците

Очакваме реорганизации в болниците

Сливането или съкращаване на отделения ще разтовари професионалистите по здравни грижи, а те са дефицит, казва Милка Василева
 Новите заплати са непостижими

Новите заплати са непостижими

Могат ли новите възнаграждения в болниците да бъдат осигурени, как да бъде избегнат енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен. Това попитахме д-р Минко Михов, директор на МБАЛ-Габрово.
КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Днес обнародваха и парите за по-високи заплати в спешна помощ, психиатриите и РЗИ-та

И НАП с нов шеф

И НАП с нов шеф

Начело на агенцията застава Борис Михайлов, причината е, че Румен Спецов е давал противоречиви данни за събираемостта, което поставя в риск и разходите на държавата, съобщиха от МС

Повече за специализантите по дентална медицина

Повече за специализантите по дентална медицина

Необходимо е активното участие и на БЗС за електронното здравеопазване, казва д-р Николай Шарков
 Министър Лазаров ще наблюдава здравеопазването

Министър Лазаров ще наблюдава здравеопазването

Премиерът Донев назначи за зам.-здравни министри Тома Томов и Лидия Стойкова, а ден по-рано и д-р Александър Златанов
Държавата смени представителите си в НСТС

Държавата смени представителите си в НСТС

В нея вече ще влзизат вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева

276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

1 2 3 4 5 ... 400 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ