Проблем

Широк спектър на алергии към боите за Великден

22-04-2022 07:00
Химически багрила за яйца правят децата хиперактивни, търговци заменят Е-та в етикетите с латински наименования Широк спектър на алергии към боите за Великден
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В предвеликденската надпревара да осигурим всички възможно за празничната трепаза често пъти наблягаме на външния вид на хранителните стоки и на изгодната цена, вместо на тяхното качество и естествените продукти, от които те са направени. Как да ги различаваме и в какви капани за здравето можем да попаднем, ако купуваме прибързано.
„На теория всички съставки в козунаците следва да са безопасни. На практика всички са разрешени, но някои от тях са меко казано нежелани, дори вредни", предупреждава Богомил Николов. Той е председател на Асоциацията на потребителите и допълва, че такива са оцветителите и консервантите.

Ако човек гледа печивата в магазина

по цвят и форма, трудно може да определи кое от тях е най-добро и безопасно за трапезата им. Николов е категоричен, е козунаците от кварталната фурна не би трябвало да създават проблем на потребителите, защото там те се месят, пекат и разпродават веднага. Не се задържат, не им е необходимо да имат продължителна трайност. Според наблюденията му в търговската мрежа има козунаци не само с един, но и с три месеца срок на годност. Вносните празнични сладкиши пък са дори с годност и една година. „Те са по-евтини, но то е за сметка на качеството. Освен това, не ги ядем всеки ден в годината и затова можем за Великден да си купим козунак от пекарна независимо, че е по-скъп, съветва Николов.

Всякакви добавки в дългосрочен план

не са най-доброто за човешкото здраве", допълва той. И пояснява, че стабилизаторите и оцветителите не са откритие от вчера, а са създадени след Втората световна война и оттогава, та досега имат широко приложение в производството на храни, тъй като ги докарват на апетитен вид при това и с продължителна трайност, което е твърде изгодно за производителя. Докато яйцата са скъпа съставка, то оцветителят е твърде евтин и докарва на цвят досущ като с яйца великденския сладкиш. „В повечето от тях се икономисва от всичко – не само от яйца, но и от масло, от мляко. Излиза, че и след приключване на постите можем да си купим постен козунак", шегува се Богомил Николов.

 

Оцветителите, както и стабилизаторите

 

за продължителен срок на годност следва да бъдат посочени на етикета на продукта. Консервантите се обозначават от Е 200 до Е 300. „Те са най-нежелани в храните, представляват някакъв вид отрова, която запазва продукта, но погълната създава проблеми в организма", казва още Николов.

 

Стар трик е в козунаците да се слага жълта боя,

 

за да се имитира присъствието на повече яйца. „Обикновено производителите ползват тартразин, който се оозначава с Е 102. Другият жълт цвят е т. нар. сънсентйелоу – Е 110. Тези бои се ползват и в боите за вапцане на самите великденски яйца. Тези съставки подбуждат алергични състояния, а в съвремието ни мнозина страдат от тях. Обикновено те се изразяват в обриви и астматични бронхити", предупреждава водещят спецалист по диететика проф. Донка Байкова. Колкото до консервантите, тя също е категорична, че ако не можем да си омесим козунак сами у дома, то е по-добре да купим по-малко количество от пекарна, макар и по-скъпо.

 

Колкото до избора на пресни яйца, изборът им

 

в магазина е загубена кауза. Така смята председателят на Асоцацията на потреителите Богомил Николов. Единственият ориентир е щампованият срок на годност. Той не препоръчва да се купуват тези, които са поставени извън хладилника, та били те и бели, които по Великден са много търсени. Ако все пак сме напазарували, но имаме съмнение, че яйцата не са първа прясност, има един бабешки трик, който безотказно сочи дали те са пресни или не. Ако сурово яйце се сложи в чаша с вода и започне да се отлепва от дъното и да плава, със сигурност е старо. Ако е престояло ще стои полуизправено във водата. За разлика прясното яйце потъва и остава на дъното на чашата с вода. Този трик Николов признава, че при съмнение ползва у дома. Изборът на боя за вапцането на великденските перашки е не по-малък проблем от този със стабилизаторите и оцветителите в козунаците.

 

Европейската комисия позволява надписите

 

върху опаковките да се обозначават или с цифровия код, пред който стои буквата Е, или с наименованието на цялото химическо съединение, или и с двете. „Тъй като хората вече се понаучиха и започнаха внимателно да четат обозначенията с буквата Е, много търговци започнаха да изписват химическото съединение, което по-малко говори нещо на потребителя. Този трик обаче крие своите рискове, тъй като някои от въпросните химикали не са съвсем безопасни за човешкото здраве, предупреждава проф. Донка Байкова. Проблемът се усложнява от факта, че поглъщаме доста бои по време на празниците с боядисаните яйца и козунаците", допълва специалистът. 

 

Хората трябва да се пазят от подсладителите,

 

обозначени от Е 950 до Е 963.  Така мята Богомил Николов. Оцветителите варират в диапазона от Е 100 до Е 200. „Те определено нямат място в някои видове стоки независимо, че се използват като подобрители на външния вид", категоричен е той. Независимо от това обаче те се ползва широко за по-добра печалба при по-нисък разход за качествени материали.

„Почти всички червени бои създават алергии. Те се трябва да са обозначени на етикета върху пакета с боя или този на друг продукт под Е 122 или като азоробин, или под Е 127, което е еритроин. И двама химикала провокират обриви", казва проф. Донка Байкова. По думите й те са особено опасни за децата, които много обичат червено боядисаните яйца.

 

„Боята прониква в белтъка през порите

 

на черупката дори, когато тя е здрава. В резултат малчуганите, освен да се изприщят или да получат сърбеж, могат да изпаднат в свръхвъзбудимост и свръхреактивност на централната нервна система. Затова родителите да не се изненадват, ако децата им не могат да заспят след едно – две изядени яйца, оцветени в червено. Тези бои се ползват и за оцветители на сладкиши, като и там създават същия ефект при консумация", казва още проф. Байкова. По думите й синята боя за яйца, известна в търговските среди като брилянт блу е една идея по – безопасна, защото се елиминира под въздействието на стомашните сокове и не достига в кръвта. Съветите й са великденските яйца да бъдат боядисвани с рибофлавин, който всъщност е витамин В2 и куркумин - рибофурин. По думите й те са по-скъпи от боите в капетчетата, но пък са гарантирано безопасни.

 

 

Традиция е българинът да слага на агнешко 

 

месо на великденската трапеза. При разнообразното предлагане преди празника обаче е проблем да бъде купено възможно най-прясното. Когато хората го избират, обикновено се взират в печатите върху трупното месо. „Те обаче не са от кой знае какво значение, тъй като означават само, че продуктът е от регаментирана кланица. Когато месото е разфасовано, клиентът няма как да разбере дали върху него е имало или е нямало печат", казва Богомил Николов и уточнява, че със син се обозначава българското, а с червен вносното производство. По думите му най-сигурният начин, за да не се излъжем да купим старо агнешко е да пазаруваме от търговец, в качеството на чиято стока сме убедени. Това, особено в големия град обаче е трудно осъществимо.

 

При покупка от търговска верига или от месарница

 

трябва да знаем, че колкото е по-старо, толкова по-лепкаво става месото. При разрез прясното трябва да розовее. Колкото повече тъмнее и е към сивкав цвят, толкова повече е окислението, тоест продуктът е престоя и е стар. Ако месото е било размразявано и след това отново замразявано или предлагано като охладено, блясъкът му е по-малък от обичайното. Това са основните съвети на Николов към потребителите. Към всичко това се добавя специфичният аромат на прясното и на престоялото агнешко.


Честит празник, фармацевти!

Честит празник, фармацевти!

Днес, на 24 юни, е техният професионален празник, започват и Българските фармацевтични дни, които тази година са в Пловдив
Да съхраним любовта към знанието

Да съхраним любовта към знанието

Ние ще продължаваме да инвестираме знанията и времето си, за да осигурим на българския народ здравни специалисти с умения, воля и морал, казва проф. Валентин Игнатов
Продължавайте да посрещате с любов новия живот

Продължавайте да посрещате с любов новия живот

Нужни са още усилия, инвестиции и политически консенсус за развитието на акушерската професия, казват от БАПЗГ
Да се учим на добро от Христос

Да се учим на добро от Христос

Христос Възкресе! Какво остава след него в душите ни, на какво се държат раздорите в света, можем ли да бъдат по-добри и как да постигнем обновление в сърцата си. Това попитахме архимандрит Антим.
Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Днес празнуваме тържеството на живота и победата над смъртта, Бог да ви дари с много здраве, радост, вяра и надежда
Разпети петък е!

Разпети петък е!

Днес е най-тъжният ден, в който Божият Син е разпънат на кръста и претърпява жестоки страдания
Съхранете емпатията към страданието на хората

Съхранете емпатията към страданието на хората

За пръв път от две години насам посрещаме празника с надеждата, че пандемията КОВИД-19 отстъпва победена, казва проф. Петко Салчев
Във вашите ръце здравеопазването има бъдеще

Във вашите ръце здравеопазването има бъдеще

В тази сложна обстановка ситуация лекарите оправдаха очакванията ни, каза проф. Асена Сербезова
Честит празник сънародници!

Честит празник сънародници!

Нека почетем всички, които дадоха живота си за свободата ни, без оглед на тяхната националност, и нека не допускаме да я загубим отново
Честита нова година!

Честита нова година!

Нека 2022 ни донесе много радост, здраве, щастие и късмет, покорени върхове и нови хоризонти, към които да разперим криле
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ