Проблем

Да удължат ТЕЛК-овете след 1 април

19-04-2022 15:47
Това поиска омбудсманът доц. Диана Ковачева по време на кръгла маса за помощните средства за хората с увреждания Да удължат ТЕЛК-овете след 1 април
Clinica.bg

press@clinica.bg
Решенията на ТЕЛК, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка – на 1 април, също да бъде удължени с три месеца. Това поиска омбудсманът доц. Диана Ковачева по време на кръглата маса "Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства", организирана от Национално представителните организации на хората с увреждания и под егидата на НС. По думите на омбудсмана хора с изтекъл ТЕЛК на 1 април остават без права и финансова подкрепа.
В момента ТЕЛК-решенията изтичащи до 31 март се удължават с още три месеца след края на извънредната обстановка. Документите със срок до 1 април обаче не попадат в това правилно, а същевременно най-ранните дати, които се дават за удължаване на ТЕЛК са през май, стана ясно от думите на доц. Диана Ковачева.
аааа
„Тоест за известен период
ааа
от време, който според мен не е пренебрежимо малък, тези хора ще останат без права", каза тя. Омбудсманът е сезирала за проблема както МЗ, така и социалното министерство. По думите й продължава и проблемът с подготовката за договаряне на стойността, до която НЗОК ще плаща медицинските изделия, каза омбудсманът Диана Ковачева. Според нея е необходимо да се предвидят и механизми за контрол върху качеството на медицинските изделия. „Остава нерешен и проблемът с механизмите, по които ще се актуализират списъците с медицинските изделия", каза още тя.

 

По време на дискусията хората

 

с увреждания представиха пред управляващите притесненията си, свързани с предоставянето на помощните средства, което от 1 юли ще се извършва от НЗОК, а не от Агенцията за социално подпомагане както досега. Тревогите им са свързани основно с достъпа и качеството до помощните средства, защото дирекциите на АСП са много повече от регионалните структури към НЗОК. Също така те се опасяват, че според списъците ще се раздават помощни средства остарели във времето. Така основна тревога на хората с увреждания е, че ще бъдат лишени от качествени инвалидни колички, слухови апарати и други помощни средства.

 

От 1 юли предписването и одобряването

 

на медицински изделия ще става по електронен път, обяви зам.-министърът по здравеопазване Любомир Бакаливанов. По думите му това ще облекчи целия процес. „След процедурата по отпускане на целевата помощ хората с увреждания ще могат да отидат до съответния търговец на дребно, който да отпусне съответната помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие", обясни той.

 

НЗОК има готовност да плаща медицинските

 

изделия, увери директорът на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощно средства" Владимир Афенлиев. По думите му здравната каса е наследила спецификацията за медицинските изделия със стойностите в нея от социалното министерство. Според него всяка година трябва да се решава кои помощни средства да отпадат заради неефективност и кои е необходимо да се включат. Би трябвало пациентът да може да доплати, ако иска изделие по-скъпо от това, за което плаща НЗОК, стана ясно още от думите му.

 

 

Над 653 000 хора с увреждания с месечна подкрепа

Средно 653 503 души са получили месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания през периода януари-март 2022 г. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

Размерът на помощта е процент от линията на бедност според степента на увреждането и се актуализира ежегодно спрямо нейния размер. През 2022 г. той се повиши на 413 лв., което доведе до близо 12% ръст на месечната финансова подкрепа за хората с увреждания.

Най-висок размер получават хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 235,41 лв. месечно. За хората с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, нейният размер е 123,90 лв. Хората с над 90% на сто степен на увреждане получават месечна финансова подкрепа от 103,25 лв. месечно. За хората с от 71 до 90% степен на увреждане размерът й е 61,95 лв., а за хората с от 50 до 70,99 степен на увреждане - 28,91 лв.

 

 

 Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

В пленарна зала да се реши дали това са промените на ГЕРБ или на ПП, разбраха се депутатите от здравната комисия
Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Те са намерили заетост чрез посредничеството на бюрата по труда, 2931 са били наети на субсидирани места
Старт на договорите за помощни средства

Старт на договорите за помощни средства

Те могат да се сключват между РЗОК и търговците, напомнят от здравната каса
Договори за помощни средства и след 30 юни

Договори за помощни средства и след 30 юни

Те ще са между търговците и РЗОК, предвидена е възможност процесът да продължи и през юли, стана ясно от думите на проф. Асена Сербезова
И ПП предлага удължаване на ТЕЛК-овете

И ПП предлага удължаване на ТЕЛК-овете

Това обаче ще важи само за хората, които са подали документи за преосвидетелстване до 15 юли, предвиждат проект на "Продължаваме промяната"
45% ръст на социалната пенсия за инвалидност

45% ръст на социалната пенсия за инвалидност

Увеличението е свързано с актуализацията на тази за старост, която от 1 юли става 247 лв.

До 80 хил. за проект за хора с увреждания

До 80 хил. за проект за хора с увреждания

Средствата ще са за насърчаване на заетостта сред тях в специализирана работна среда, казват от АХУ
Трябва спешна реформа в ТЕЛК

Трябва спешна реформа в ТЕЛК

Омбудсманът проф. Диана Ковачева настоява за по-добър достъп до здравеопазване на хората с увреждания, повече социални права и асистентска грижа
Шефът на НЗОК одобрява количките над 1000 лв.

Шефът на НЗОК одобрява количките над 1000 лв.

Промените в отпускането на помощните средства засягат около 80 000 души по сметки на властите

Допълват списъка с помощни средства веднъж годишно

Допълват списъка с помощни средства веднъж годишно

Това ще се случва само след проведена процедура по определяне на стойността на заплащане и ремонт, гласи проект на МЗ
1 2 3 4 5 ... 50 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ