Интервю

Да се учим на добро от Христос

24-04-2022 06:13
Унищожаваме дадената ни от Бога природа и търсим капка вода на Марс, това е израз на духовен мрак, казва архимандрит АнтимДа се учим на добро от Христос
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Христос Възкресе! Какво остава след него в душите ни, на какво се държат раздорите в света, можем ли да бъдат по-добри и как да постигнем обновление в сърцата си. Това попитахме архимандрит Антим. Той е протосингел на Видинската митрополия.
- Отец Антим, повечето хора знаят евангелският сюжет на Възкресението Христово. Какво обаче е духовното му измерение?

- За да осмислим духовното измерение на празника, трябва да разберем защо се наложи Господ Иисус Христос да дойде на земята. Отговорът е в Евангелието, където се казва „Той толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син та всеки, който вярва в него да не погине, а да има живот вечен". В началото на творението Бог е сътворовил човека не да живее временно, а вечно на тази земя. След като обаче грехът влиза в човешката природа, идва и първата смърт, която не е естествена – братоубийството. Тогава вече и самият грях превръща Божественото творение и природа, човекът става смъртен точно поради греха. Христос идва на земята, за да върне на човека вечният живот, но вече в Неговото царство, а не тук на този свят, а в Божието царство.

- Какво трябва да направи човек, за да се издигне на битиното, над греховността, която къде повече, къде по-малко подяжда душите ни?

- Ако разсъждаваме върху евангелските думи, а именно „Бог толкова обикна света", то „светът" е събирателен образ на всички хора. Той е обикнал всички, защото човекът е най-съвършеното Негово творение. Щом ги е обикнал, Той е обикнал и всеки един човек поотделно. Щом е обикнал всеки един човек поотделно, Той е обикнал и мен самият. За мен Бог принася в жертва Своя Син. Това означава, че е обикнал мен повече от жертвата, тоест от Сина Си. Ние трябва да се стараем всеки ден в името на тази Божествена любов, да й отговорим и да сме достойни за нея. Изкупителната жертва стана веднъж, но остана завинаги. Свещеното Писание ни напомня много неща в предпазничните дни. Във всяко едно от тях ние трябва добре да се взрем и да вземем поуки от тези Божествени послания. В евангелските сюжети виждаме смирението на Христос. Виждаме Го слязъл от небето на земята без да парадира със своето божествено достойнство и това, което по право би трябвало да придружава едно такова достойнство - почит, блясък, тържество, прослава така, както е на небето, където светите ангели непрестанно Го славят и величаят името Му. На земята ние Го виждаме смирен, дошъл да потърси човека, да се доближи до него, защото се е отдалечил от Бога. Виждаме го да влиза в Йерусалим възседнал осле, придружен не от бляскава свита, а от скромната дружина на апостолите. Като Всемогъщ Бог, Иисус Христос е можел да се освободи от страданието, но не Го е направил, страдал е, за да даде пример за покорност пред Бога. По време на молитвата в Гетсиманската градина, а и на Голгота неговото човешко естество се моли да го отмине тази чаша, но казва: да бъде волята на Отца. На кръста извиква „Боже Мой, Боже Мой, защо Си Ме изоставил?" Сякаш не получава отговор и подкрепа. Бог – Отец допуска това, за да почувства Христос чувството на богооставеност, за да може впоследствие никога да не оставя човека.

- Празниците отминават, поглъщаме купища храна, доволни сме. Какво обаче следва след тях в духовен план?

- Празниците не се измерват с трапезите. След Възкресението Христово не бива да забавяме изискването на Бог да живеем в духовна за обнова. Не бива да забравяме също, че с идването на Иисус Христос настъпи нова ера за света. Независимо дали хората за вярващи или невярващи, целият свят признава, че с негово идване, идва и времето на Божествената любов и на любовта между човеците. Не бива да забравяме, също така, че Господ дойде да донесе мир на земята. След Възкресението Той казва: „Моят мир ви давам, Моят мир ви оставям. Аз давам не така, както светът дава". В съвремието и обикновените хора, и политиците, говорим за мир, но на практика се въоръжаваме. Мир няма там, където няма помирение. Помирение няма там, където няма прошка, а тя не е там, където няма любов, а любов няма там, където Бог отсъства. Разбирането за мир винаги е свързано с Бога. Виждаме колко духовен труд изисква неговото постигане.

- В последните години преживяваме тежки ситуации – най-напред пандемията, сега войната в Украйна. Как да си обясним честотата на тези катаклизми?

- Не искам да звуча апокалиптично, но за всичко това е казано в Евангелието, че ще има боеве, войни, раздори между хората. любовта у мнозина ще изстине, а беззаконието ще се умножи. Човекът ще се отдалечи от човека. За всичко това има бележи в Свещеното Писание. Христос казва: „Небе и земя ще премине, но думите няма да преминат". Ако хората повече се стараят да вникнат в откровенията, ще си дадат отговор за много неща – и за болестите, и за неспокойните дни, и за природните катаклизми. Казано е „Земята из основи ще се разклати".

- Кой е виновен в случая?

- Малко или много, самите ние. Когато човек се отдалечава от Бога, Бог не му се натрапва. Потъпкваме ли Божествените закони и законите на Божествената природа, сътворена от Него в идеално съвършенство и хармония, когато разстройваме всичко това, не можем да очакваме всичко да ни е наред. Дори само разрушаването и повреждането на природата говорят за духовния мрак, настъпил у някои хора. При положение, че имаме дадени ни от Него богатства, човек иска да надхвърли ебе си – търси вода на Марс, следи от мъгла или от какво ли не на други планети. Погледнато от духовна гледна точка, това е унизително за човешкия разум, с който Бог ни е създал, давайки ни и всичко необходимо за един добър живот тук, на земята. Харчат се милиарди долари за проучване на безжизнени планети и в същото време се унищожава, пряко или косвено, дарената ни природа. Тези средства могат да се вложат не само във възстановяването й, но и да бъдат подпомогнати бедстващи хора по света, които заради бедността си понякога увреждат гората, например. Вместо това, се търси капка вода и влага на Марс. Това говори за размера на духовния мрак, заел съзнанието на някои хора.

- Толкова безнадеждна ли е ситуацията, какво може да се направи?

- От години Българската православна църква настоява за по-ангажираното изучаване на религия в училищата още от демократичните преобразувания, та чак досега. С всяко ново правителство поставяне това искане, защото в училищата трябва да се изучава предмет, който да направи от децата добри хора. Факт е, че един ученик може да е пълен отличник, но да се държи лошо, дори да нарани и да убие свой съученик – неща, които вече са се случвали и се случват. Църквата не се е отказала от своята идея. Нещо повече, според законодателството предметът религия в училищата е допустим, той е дори в списъка на задължително избираемите, но училищните ръководства не го предлагат и слагат допълнителни часове по чужди езици или математика. Прагматичното пак изпревари духовното.

- Църквата вече се събуди и за социален живот. Какво се прави във Вашата, Видинска епархия, а и като цяло?

- Има много енорийски свещеници, които са организирали много добре енорийския живот с добра социална дейност. В цялата страна, в много градове и села, вече има църковни социални кухни, неделни училища, катехизаторски курсове за възрастни. В митрополитския храм „Свети Николай" във Видин имаме целоседмична кухня, която дава храна на несъстоятелни хора. Финансира се както с църковни средства, така и от дарители. В един от храмовете в Берковица също функционира кухня за социално слаби и на редица други места в епархията. Вече се работи активно и с деца не само в неделните училища. Преди време монахините от Клисурския манастир работеха с деца от социални домове. Тази инициатива вече не се прави, тъй като тези домове вече не съществуват. В Лопушанския манастир вече пет години се правят детски лагери през ваканциите – по две смени за момичета и по две смени за момчета. Проблем е, че имаме недостиг на духовници, но с Божията помощ се надяваме да попълваме дефицита. Важното е да обърнем сърцата си към Господ, да не Го огорчаване с греховете си и живеем като достойни християни. Пожелавам на всички читатели на clinica да са здрави физически и духовно, да посрещнат с радост и чистота в душите си светлото Христово Възкресение.


Честит празник, фармацевти!

Честит празник, фармацевти!

Днес, на 24 юни, е техният професионален празник, започват и Българските фармацевтични дни, които тази година са в Пловдив
Да съхраним любовта към знанието

Да съхраним любовта към знанието

Ние ще продължаваме да инвестираме знанията и времето си, за да осигурим на българския народ здравни специалисти с умения, воля и морал, казва проф. Валентин Игнатов
Продължавайте да посрещате с любов новия живот

Продължавайте да посрещате с любов новия живот

Нужни са още усилия, инвестиции и политически консенсус за развитието на акушерската професия, казват от БАПЗГ
Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Днес празнуваме тържеството на живота и победата над смъртта, Бог да ви дари с много здраве, радост, вяра и надежда
Широк спектър на алергии към боите за Великден

Широк спектър на алергии към боите за Великден

Химически багрила за яйца правят децата хиперактивни, търговци заменят Е-та в етикетите 
Разпети петък е!

Разпети петък е!

Днес е най-тъжният ден, в който Божият Син е разпънат на кръста и претърпява жестоки страдания
Съхранете емпатията към страданието на хората

Съхранете емпатията към страданието на хората

За пръв път от две години насам посрещаме празника с надеждата, че пандемията КОВИД-19 отстъпва победена, казва проф. Петко Салчев
Във вашите ръце здравеопазването има бъдеще

Във вашите ръце здравеопазването има бъдеще

В тази сложна обстановка ситуация лекарите оправдаха очакванията ни, каза проф. Асена Сербезова
Честит празник сънародници!

Честит празник сънародници!

Нека почетем всички, които дадоха живота си за свободата ни, без оглед на тяхната националност, и нека не допускаме да я загубим отново
Честита нова година!

Честита нова година!

Нека 2022 ни донесе много радост, здраве, щастие и късмет, покорени върхове и нови хоризонти, към които да разперим криле
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ