непопулярно

Защо преговорите за анекса буксуват

14-04-2022 16:15
Без реформа в болничната помощ, дори след КТД и щедрите обещания за по-високи заплати, от април медиците ще се окажат с по-ниски доходиЗащо преговорите за анекса буксуват
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Преговорите между Българския лекарски съюз (БЛС) и здравната каса за анекса към Националния рамков договор (НРД) продължават да буксуват. Поводът за това са по-високите начални заплати, които бяха приети с новия Колективен трудов договор (КТД) и които здравните власти искат да залегнат като условие за повишаване цените на пътеките за болниците.

Промяната има за цел да компенсира отпадането на добавките за КОВИД, които досега се получаваха. Ако тя се изпълни обаче, медиците пак са на път да останат с по-ниски вместо с по-високи доходи от досегашните, а болниците да задлъжнеят още. Истинската причина за всички тези проблеми пък е една - липсващата реформа на раздутата болнична мрежа у нас.

Идеята за промени


Тя е чрез бюджета на здравната каса да се запази поне донякъде увеличението на доходите на медиците, което се случи през последните две години заради добавките, които получаваха за борба с пандемията от държавата. Заради това властите искат всички болници да вдигнат заплатите на работещите в тях. За целта те решиха за първи път минималните заплати да залегнат и в НРД, така промените ще засягат не само държавните, но и частните лечебни заведения. В тази връзка властите и касата предлагат да се увеличат средно с 25% цените на клиничните пътеки, ако болниците вдигнат заплатите. Ако не го направят, тогава те няма да получат по-високите цени, а ще работят по старите. Дотук всичко изглежда разумно.


Дяволът е в детайлите


Проблемът е, че сметката не излиза. Бюджетът за болниците на здравната каса през тази година се увеличи със 100 млн. лв. до 2.7 млрд. или с 4%. Тоест, въпреки че цените на КП се залага да се увеличат средно с 25%, приходите на болниците ще пораснат едва с 4%. Това е така, защото увеличението на единичните цени на пътеките ще е и за сметка на обема дейност. Лекарският съюз и НЗОК се разбраха хоспитализациите да се намалят от над 2.1 млн. до 1.7 млн., за да има пари да се вдигнат единичните цени на пътеките. Това обаче не означава, че бюджетите на болниците ще се увеличат също с 25%, а само с 4 на сто.

В същото време синдикатите и здравното министерство подписаха нов КТД, с който се реши началните заплати в болниците да се увеличат с 40-50 на сто. Така например началната заплата на лекар с две специалности в областна или държавна клиника трябва да се увеличи от 1400 лв. на 2100 лв. или с 42%, а на сестра - от 950 на 1500 лева или с 57%. Това обаче няма как да стане, защото разходите на болниците за труд са около 60% от приходите им. Когато се очаква харчовете за труд да се увеличат с 40%, няма как да се компенсират с ръст на приходите на лечебните заведения от 4%.


Последиците


Те са многопосочни. Ако по-високите начални заплати останат записани в КТД и не се намерят допълнителни пари за държавните и общинските болници, процесът по самозатварянето и фалирането им ще се ускори значително. Причината е, че там медиците са на по-ниски заплати, отколкото в частните болници и мениджърите на публичните болници ще трябва да извадят най-много пари на куп, за да ги увеличат. Само че няма откъде, затова те ще трябва да увеличат дълговете си. Въпреки че началните заплати на медиците в частните клиники са по-високи, те също не винаги стигат заложените нови стойности в КТД. Тоест отражение ще има и там. И първата пряка последица ще е вдигането на доплащането за пациентите. Освен това, ако се приеме идеята за обвързване на увеличението на цените на КП с по-високите заплати, анексът на НРД вероятно ще осъмне в съда. Причината е, че според болниците подобно изискване е незаконно. 

Обратният ефект


Друга последица ще е недоволството сред самите медици. То ще се получи, защото доходите в болниците не се изчерпват само със заплатите, а има и допълнително материално стимулиране, което се дава на база заработеното по КП. То формира по-високи възнаграждения за по-работещите лекари и сестри. Когато се увеличават началните заплати, логично по-голям процент от средствата за ДМА ще трябва да се преразпределя към всички, което на места може да доведе до обратен ефект – мотивиране на неработещите за сметка на работещите специалисти.


С анекс и без – все е зле


Ако в анекса залегнат правилата, които предлагат властите и касата, болниците няма да са доволни, защото ще трябва да увеличат парите за начални заплати и разходите си. Тогава обаче те ще има шанс да получат малко по-високи бюджети - с 4%. Докато не се приеме анекса или едностранно решение на НЗОК, увеличение на бюджетите им няма да има, а в същото време държавните болници вече са задължени да вдигнат началните заплати заради подписването на нови КТД.


Доходите ще са по-ниски


Дори да има анекс и болниците да имат възможност да преструктурират разходите си и да плащат новите по-високи начални заплати, а те нямат такава, доходите на медиците пак ще са по-ниски от досегашните. Това е така, защото добавките за персонала за борба с КОВИД, спират. Което означава, че лекарите няма да получават по 1000 лв. на месец за първа линия и по още 600 лв. на месец, а сестрите 360 лв. А то няма как да бъде компенсирано напълно от увеличението на заплатите в КТД.


Април ще е най-критичен


Причините за това са две. От една страна през този месец спря да действа извънредната епидемична обстановка, с което се даваше право на медиците да получават допълнителните плащания за КОВИД от държавния бюджет, а засега няма яснота дали поне част от тях ще се продължат в следващите три месеца. Заявката е по-скоро това да не стане, а да се увеличат заплатите им със заложените параметри в КТД. От друга страна болниците няма да получат повече пари от касата и по-високи цени на КП, защото още няма подписан нов анекс или едностранно решение на здравната каса по въпроса. Очаква се това да стане до края на месеца и новите правила да важат от 1 май.


Соломоновско решение


Краткосрочното вероятно се крие в компромиса от всички страни. Корекция на началните заплати в КТД, намаляване на очакванията за доходи на медиците и на печалба у собствениците на болници. Дългосрочното – сериозна реформа на болничния сектор, с която да се редуцира броя на лечебните заведения и да се спре възможността за непрекъснатото им разрастване и гарантирано финансиране от НЗОК. Защото за всички е ясно, че общество от 6 млн. души няма потребност от 370 лечебни заведения за болнична помощ, а още по-малко има възможност да ги издържа. Единствените заинтересовани субекти от подобна раздута болнична мрежа са шепа собственици на клиники, които поставят в положение на заложници и пациентите, и медиците, които са претоварени заради това, че не стигат за всички болници. Дали соломоновските решения са възможни у нас – исторически погледнато, едва ли.


НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

С допълнителните средства депутатите дадоха възможност за 10% увеличение на доходите на служителите в следващите 6 месеца

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

Възнагражденията в регионалните здравни инспекции са по-ниски от средните в страната, казват специалистите
Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Хората да са спокойни, процесът по предоставяне на помощни средства, няма да прекъсне, призова проф. Петко Салчев
НЗИС е на финалната права

НЗИС е на финалната права

Търсят доброволци за тестване на пациентското е-досие, от 1 август и в болница ще се влиза с е-направление, съобщиха властите

МЗ казва нарушения в болници до дни

МЗ казва нарушения в болници до дни

Проф. Асена Сербезова ще даде информация за одитите в държавните клиники, които назначи, както и дали ще има нови рокади

Не се познават проблемите на областните болници

Не се познават проблемите на областните болници

Нови заплати, залегнали в анекса към Националния рамков договор, следва да влязат в сила от 1 август. Възможно ли е лечебните заведения да ги изпълнят, ще съдят ли НЗОК, каква е визията по разрешаването на този проблем. Това попитахме д-р Димитър Костов – управител на МБАЛ – Шумен.
Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Бюджетната комисия не одобри повече средства за заплати в НЗОК, парите за лечение на деца са почти на лимита
Протестите на синдикатите продължават

Протестите на синдикатите продължават

КНСБ ще бъде на палатка пред НС на 27 юни, когато актуализацията на бюджета на държавата ще се разглежда на второ четене в ресорната комисия
Забързаха актуализацията на НЗОК

Забързаха актуализацията на НЗОК

От ГЕРБ предлагат да няма санкции за болниците, които не спазват КТД, от „Възраждане" – да се увеличат разходите за персонал в здравната каса
1 2 3 4 5 ... 354 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ