Меню
индекс

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

18-04-2022 06:34
Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болницитеЛек спад в успеваемостта на инвитрото
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лек спад броя на процедурите и в успеваемостта на клиниките за инвитро с държавно финансиране, се наблюдава през 2020 г., показва анализ на „Индекс на болниците".

Общо 4480 са били процедурите, които е финансирал Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) през 2020 г. срещу 4369 през 2019 г. Броят на бебетата, които са се появили преди две години е бил 1388, а на ражданията 1156. Децата са повече, тъй като не всички бременности са едноплодни.


Резултатите


Средно 25.8% е била успеваемостта на клиниките през 2020 г., като тя е изчислена на база делът на ражданията от всички процедури. През предходната година този показател е малко по-висок - 26.8%, показват данните. Той обаче продължава да варира широко в отделните центрове от под 10 до над 40 на сто. (Всички данни по лечебни заведения може да видите тук).


Клиниките


Броят на клиниките с договор с Центъра за асистирана репродукция, в които се извършва ин витро остава непроменен спрямо 2019 г. – 28. От списъка през 2020 г. обаче отпадна центъра „Братя Тодорови" заради ниска успеваемост – през предходните години броят на родените деца след всички процедури в него е под 15%, каквото е нормативното изискване за държавно финансиране. За сметка на това обаче към центровете с договор с ЦАР се причислява нов играч - „Аджибадем Сити Клиник Токуда". И през 2020 г. най-много инвитро процедури са осъществени в три центъра – „Надежда" и „Д-р Щерев" в столицата, и „Селена" в Пловдив.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ