Меню
индекс

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

18-04-2022 06:34
Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болницитеЛек спад в успеваемостта на инвитрото
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лек спад броя на процедурите и в успеваемостта на клиниките за инвитро с държавно финансиране, се наблюдава през 2020 г., показва анализ на „Индекс на болниците".

Общо 4480 са били процедурите, които е финансирал Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) през 2020 г. срещу 4369 през 2019 г. Броят на бебетата, които са се появили преди две години е бил 1388, а на ражданията 1156. Децата са повече, тъй като не всички бременности са едноплодни.


Резултатите


Средно 25.8% е била успеваемостта на клиниките през 2020 г., като тя е изчислена на база делът на ражданията от всички процедури. През предходната година този показател е малко по-висок - 26.8%, показват данните. Той обаче продължава да варира широко в отделните центрове от под 10 до над 40 на сто. (Всички данни по лечебни заведения може да видите тук).


Клиниките


Броят на клиниките с договор с Центъра за асистирана репродукция, в които се извършва ин витро остава непроменен спрямо 2019 г. – 28. От списъка през 2020 г. обаче отпадна центъра „Братя Тодорови" заради ниска успеваемост – през предходните години броят на родените деца след всички процедури в него е под 15%, каквото е нормативното изискване за държавно финансиране. За сметка на това обаче към центровете с договор с ЦАР се причислява нов играч - „Аджибадем Сити Клиник Токуда". И през 2020 г. най-много инвитро процедури са осъществени в три центъра – „Надежда" и „Д-р Щерев" в столицата, и „Селена" в Пловдив.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ