Портрет

Дългият път към успеха

14-03-2016 10:51
Лабораторията е в основата на вярната диагноза, смята д-р Веселина КолеваДългият път към успеха


В най-женския месец на годината продължаваме с обещанието си да ви представяме дамите в бели престилки. Тази седмица ни гостува д-р Веселина Колева. Тя е един от младите лекари, които преди десетина години се ангажират с мисията за създаването на болница „Токуда". Д-р Колева е Завеждащ Клинична лаборатория, където се обслужват пациенти както на болницата, така и на Медицинския център. Член е на Управителния съвет на здравното заведение и на "Токуда център за клинични изпитвания".
Днес казва, че е от онези щастливци българи, които са имали голям късмет да попадат на правилното място в правилния момент. Така става още в началото на професионалния й път, когато постъпва в Клинична лаборатория към Националния център по онкология. Там нейн учител, не само ръководител, е професор Тодор Шипков, лекар с три специалности – вътрешни болести, нефрология и клинична лаборатория.

Благодарение на него започва да харесва клиничната лаборатория и загърбва студентската си мечта да се реализира в специалности като УНГ и акушерство. През 90-те години на миналия век обаче завършващите медицина не са никак малко и гладът за лекари в страната не е като сегашният. Д-р Колева завършва медицина през 1995 г. в София и осъзнава, че борбата за кариера ще си бъде само и единствено нейно дело. Тя не е от потомствена лекарска фамилия и без да губи много време запретва ръкави и приема предложението на проф. Шипков. Скоро младата жена проумява, че специалността, в която започва работа, е многолика. Именно Клиничната лаборатория е мястото, където могат да се осъществяват професионалните контакти с много и различни колеги в целия спектър от медицинските специалности. Също така, че тук срещаш от здрави хора до тежко терминално болни. И във всеки момент твоята работа помага на клинициста да вземе правилното решение. „В дейността ни има страшно много логика, аналитично мислене и, ако знаеш и можеш, то работата няма как да не ти носи удовлетворение, а колегите ти да не те уважават", разсъждава тя. И категорично опровергава клишето „Това е лабораторна грешка", с което мнозина клиницисти се оправдават, когато резултатите не отговарят на очакванията им, тъй като с навлизане на напредналите технологии в рутинната лаборатория, вероятността да се допусне такава, е под 5 на сто.

Д-р Веселина Колева говори с огромно уважение и с признателност за ролята му в нейното израстване и за проф. д-р Иван Черноземски, който по онова време бил директор на онкоболницата и практически я е назначил, след като преди това няколко месеца работила като доброволец. Д-р Колева бързо възприема и принципите на администриране от именития медик, тъй като започва паралелно да практикува и в Центъра за клинични проучвания, а през 1996 г. това си е почти непозната територия у нас. Следва специализация в Германия по лекарствен мониторинг на онкологични медикаменти. След 8 години професионален стаж в областта на онкологичната диагностика и придобиване на специалност Клинична лаборатория, д-р Колева започва работа в Университетска болница Лозенец, която й дава възможност да разшири своята професионална квалификация и компетентност. Тук има щастието да работи в много сплотен и компетентен екип, оглавяван от д-р Ася Станчева – изключителна като професионалист и човек. Става свидетел на радостите и тревогите, свързани с първите трансплантации на черен дроб у нас, при това пациентите са деца. Така минават близо 3 години и се ражда възможност и ново предизвикателство – „Токуда". След коректните състезания за назначения чрез проекти, презентации и визия за развитието на отделенията и няколко нива на интервюта се формира малък и сплотен екип. Днес, тогавашните пионери си спомнят за младежкия ентусиазъм, с който сами са чистили помещенията, сглобявали шкафове, разтоварвали камиони с апаратура, както правят всички младоженци, когато се нанасят в нов дом. По онова време д-р Колева и колегите й идвали на работа в 7 сутринта и си тръгвали в 23 часа вечерта.

Тя е и представител на добрите ни лекари, които не са емигрирали. „Завършила съм със златен медал немска езикова гимназия в София, а след специализацията в Германия, не ми беше никак трудно да замина да работя там ", казва д-р Колева. В случая причината се оказала любовта. Съпругът й - очният хирург д-р Алек Топов, не искал да напусне България с твърдата убеденост, че може да се докаже като специалист и да успее и тук. И се оказал прав – сега той е завеждащ на отделението по офталмология в „Токуда". Д-р Колева обаче признава, че не съжалява за оставането си в България, смята себе си удовлетворена от постигнатото. Вярно, имало лишения в началото, самата тя работела на няколко места, но равносметката сочи, че усилията не са били напразни. Предизвикателствата в личен план да изберат родината си, а в професионален „Токуда", тя вече отчита като предимства. Дъщерята и синът им вече са на 17 и на 13 години.

И не си представя как би работила без пъстротата на клинични казуси в лабораторията, която я държи постоянно будна и в тонус, защото и когато се прибере вкъщи продължава да чете и да търси отговори на диагностични въпроси, зададени от колеги или пациенти. През годините по отношение на лабораторията „Токуда" се утвърждава като безспорен референт. Затова нерядко, когато някой се чуди дали и къде може да се направят дадени редки изследвания, се чува: "Виж, най-вероятно в „Токуда" го правят". Поради всичко това, д-р Колева е категорична, че министър Москов е редно да смени лексиката си и да не говори за частните болници като за аналог на непочтено място, където се точат пари от НЗОК. А вместо това да работи за изграждане и налагане на критерии за качество в здравеопазването, каквито сега няма.

Според нея лабораторията е в основата на поставянето на диагноза в над 70 на сто от случаите не само у нас, а и по света. Това е място, на което на всеки гражданин му се налага да отиде поне веднъж в живота си. В последните години се развиват и въвеждат много нови технологии и техники, които ползволяват по-точна и бърза диагностика на редица болести, както и изграждане на програми за превенция. Науката навлиза тук със страшна сила и затова, казва д-р Колева, веднъж започнала в Клинична лаборатория, никога не е помисляла да смени специалността си. Дори в годините, когато й е било най-трудно. Така с много вяра и всеотдаен труд д-р Веселина Колева днес може спокойно да каже, че е извървяла дълъг път към успеха. Щастлива е да работи в сплотен и компетентен екип, който е изградила и всеки ден я кара да се гордее. Категорична е, че лабораторията не е място за индивидуалисти и успехите са плод на съвместните усилия, а нейният колектив е най-добрият! Доказателство за това е и почетната грамота, връчена й от Българската Асоциация за Закрила на пациентите за „Предпочитан лекар".


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ