Портрет

Дългият път към успеха

14-03-2016 10:51


Дългият път към успехаЛабораторията е в основата на вярната диагноза, смята д-р Веселина Колева
В най-женския месец на годината продължаваме с обещанието си да ви представяме дамите в бели престилки. Тази седмица ни гостува д-р Веселина Колева. Тя е един от младите лекари, които преди десетина години се ангажират с мисията за създаването на болница „Токуда". Д-р Колева е Завеждащ Клинична лаборатория, където се обслужват пациенти както на болницата, така и на Медицинския център. Член е на Управителния съвет на здравното заведение и на "Токуда център за клинични изпитвания".
Днес казва, че е от онези щастливци българи, които са имали голям късмет да попадат на правилното място в правилния момент. Така става още в началото на професионалния й път, когато постъпва в Клинична лаборатория към Националния център по онкология. Там нейн учител, не само ръководител, е професор Тодор Шипков, лекар с три специалности – вътрешни болести, нефрология и клинична лаборатория.

Благодарение на него започва да харесва клиничната лаборатория и загърбва студентската си мечта да се реализира в специалности като УНГ и акушерство. През 90-те години на миналия век обаче завършващите медицина не са никак малко и гладът за лекари в страната не е като сегашният. Д-р Колева завършва медицина през 1995 г. в София и осъзнава, че борбата за кариера ще си бъде само и единствено нейно дело. Тя не е от потомствена лекарска фамилия и без да губи много време запретва ръкави и приема предложението на проф. Шипков. Скоро младата жена проумява, че специалността, в която започва работа, е многолика. Именно Клиничната лаборатория е мястото, където могат да се осъществяват професионалните контакти с много и различни колеги в целия спектър от медицинските специалности. Също така, че тук срещаш от здрави хора до тежко терминално болни. И във всеки момент твоята работа помага на клинициста да вземе правилното решение. „В дейността ни има страшно много логика, аналитично мислене и, ако знаеш и можеш, то работата няма как да не ти носи удовлетворение, а колегите ти да не те уважават", разсъждава тя. И категорично опровергава клишето „Това е лабораторна грешка", с което мнозина клиницисти се оправдават, когато резултатите не отговарят на очакванията им, тъй като с навлизане на напредналите технологии в рутинната лаборатория, вероятността да се допусне такава, е под 5 на сто.

Д-р Веселина Колева говори с огромно уважение и с признателност за ролята му в нейното израстване и за проф. д-р Иван Черноземски, който по онова време бил директор на онкоболницата и практически я е назначил, след като преди това няколко месеца работила като доброволец. Д-р Колева бързо възприема и принципите на администриране от именития медик, тъй като започва паралелно да практикува и в Центъра за клинични проучвания, а през 1996 г. това си е почти непозната територия у нас. Следва специализация в Германия по лекарствен мониторинг на онкологични медикаменти. След 8 години професионален стаж в областта на онкологичната диагностика и придобиване на специалност Клинична лаборатория, д-р Колева започва работа в Университетска болница Лозенец, която й дава възможност да разшири своята професионална квалификация и компетентност. Тук има щастието да работи в много сплотен и компетентен екип, оглавяван от д-р Ася Станчева – изключителна като професионалист и човек. Става свидетел на радостите и тревогите, свързани с първите трансплантации на черен дроб у нас, при това пациентите са деца. Така минават близо 3 години и се ражда възможност и ново предизвикателство – „Токуда". След коректните състезания за назначения чрез проекти, презентации и визия за развитието на отделенията и няколко нива на интервюта се формира малък и сплотен екип. Днес, тогавашните пионери си спомнят за младежкия ентусиазъм, с който сами са чистили помещенията, сглобявали шкафове, разтоварвали камиони с апаратура, както правят всички младоженци, когато се нанасят в нов дом. По онова време д-р Колева и колегите й идвали на работа в 7 сутринта и си тръгвали в 23 часа вечерта.

Тя е и представител на добрите ни лекари, които не са емигрирали. „Завършила съм със златен медал немска езикова гимназия в София, а след специализацията в Германия, не ми беше никак трудно да замина да работя там ", казва д-р Колева. В случая причината се оказала любовта. Съпругът й - очният хирург д-р Алек Топов, не искал да напусне България с твърдата убеденост, че може да се докаже като специалист и да успее и тук. И се оказал прав – сега той е завеждащ на отделението по офталмология в „Токуда". Д-р Колева обаче признава, че не съжалява за оставането си в България, смята себе си удовлетворена от постигнатото. Вярно, имало лишения в началото, самата тя работела на няколко места, но равносметката сочи, че усилията не са били напразни. Предизвикателствата в личен план да изберат родината си, а в професионален „Токуда", тя вече отчита като предимства. Дъщерята и синът им вече са на 17 и на 13 години.

И не си представя как би работила без пъстротата на клинични казуси в лабораторията, която я държи постоянно будна и в тонус, защото и когато се прибере вкъщи продължава да чете и да търси отговори на диагностични въпроси, зададени от колеги или пациенти. През годините по отношение на лабораторията „Токуда" се утвърждава като безспорен референт. Затова нерядко, когато някой се чуди дали и къде може да се направят дадени редки изследвания, се чува: "Виж, най-вероятно в „Токуда" го правят". Поради всичко това, д-р Колева е категорична, че министър Москов е редно да смени лексиката си и да не говори за частните болници като за аналог на непочтено място, където се точат пари от НЗОК. А вместо това да работи за изграждане и налагане на критерии за качество в здравеопазването, каквито сега няма.

Според нея лабораторията е в основата на поставянето на диагноза в над 70 на сто от случаите не само у нас, а и по света. Това е място, на което на всеки гражданин му се налага да отиде поне веднъж в живота си. В последните години се развиват и въвеждат много нови технологии и техники, които ползволяват по-точна и бърза диагностика на редица болести, както и изграждане на програми за превенция. Науката навлиза тук със страшна сила и затова, казва д-р Колева, веднъж започнала в Клинична лаборатория, никога не е помисляла да смени специалността си. Дори в годините, когато й е било най-трудно. Така с много вяра и всеотдаен труд д-р Веселина Колева днес може спокойно да каже, че е извървяла дълъг път към успеха. Щастлива е да работи в сплотен и компетентен екип, който е изградила и всеки ден я кара да се гордее. Категорична е, че лабораторията не е място за индивидуалисти и успехите са плод на съвместните усилия, а нейният колектив е най-добрият! Доказателство за това е и почетната грамота, връчена й от Българската Асоциация за Закрила на пациентите за „Предпочитан лекар".Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020