сезони

Алергия към глутен няма

12-04-2022 11:22
Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно, казва д-р Нина ШишенковаАлергия към глутен няма
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пролетта е сезонът не само на пробуждащата се природа, но и на алергиите. Защо е така, за какво да внимаваме и как можем да се защитим, попитахме д-р Нина Шишенкова. Тя е част от екипа на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София и е член е на Управителния съвет на Българско дружество по алергология.

- Д-р Шишенкова, защо алергиите са най-активни през пролетта?

- Пролетният сезон е изключително активен по отношение на алергологичните заболявания по няколко причини: сменят се температурите, разцъфтяват всички треви и се събуждат акарите в домашния прах. Тези три компонента имат отношение към алергиите.

- Кои са най-честите алергии?

- Поленовата алергия, която сега е актуална. При нея обикновено има наследственост по първа линия: ако родителите имат алергия, много често от това заболяване страдат техните деца, внуци. Понякога поленовите алергии, които са доста бурни, могат да бъдат комбинирани с алергия към домашен прах, акари и тогава се получава ефект 2:1 и алергичният процес е по-активен. Може като усложнение да се развие назална полипоза, атопичен дерматит и най-вече бронхиална астма.

- А увеличават ли се алергичните заболявания?

- Определено се увеличават и те са свързани не само с полените и акарите, които са основни причинители, но и със стреса, в който живеем, както и праховите частици.

- В момента все още върлува и сезонният грип, който заради коронавируса тази година позакъсня. Как да отличим алергията от грип?

- Наистина в началото симптомите могат да бъдат сбъркани, но разликата е, че грипът засяга общото състояние на организма – може да има коремни болки, ставни болки, гърлобол, което при алергиите не съществува. Друга отличителна черта е, че сезонният грип преминава за няколко дни, докато алергичният ринит премината с отминаването на сезона, ако не се вземат съответните мерки, най-вече профилактични.

- Какви са тези профилактични мерки? В обществото битува мит, че имаш ли алергия, това е за цял живот. Така ли е?

- Този мит е доста стар. Трябва да се каже на висок глас, че съществуват много модерни начини за дефинитивно излекуване на алергиите. Първото нещо в лечението са профилактичните мерки – когато е сезонът на полените и даден човек знае, че има алергия към тях, не трябва да ходи в парка, по игрищата, където има истинска трева, на пикници, поне докато премине малко активността на поленовия сезон. След това идва симптоматичната, медикаментозна терапия. И третия стълб, това е имунотерапията. При нея ние създаваме т.нар. блокиращи антитела, така че нашите болни в следващ сезон или при следващ контакт да не реагират или съвсем слабо да реагират на алергологичните причинители. Има на пазара медикаменти, които се пият или инхалират по определена схема и имат голям принос за пълното оздравяване на нашите болни. Но искам да се обърна към пациентите да бъдат търпеливи. Това не става от днес за утре. Алергията преминава след няколко години имунотерапия, но като премине, е завинаги.

- А какво става, ако не се лекуват алергиите?

- Първоначално болните не вярват, че всеки сезон ще става все по-тежко. Разбират го чак като дойде на техния гръб. Минават 3-4 сезона и нещата се задълбочават. От временен ринит, хремата прераства в назална полипоза или бронхиална астма и пациентът чак тогава се стряска, защото не може да диша, има пристъпи на кашлица, задух. Тогава чак болният се съгласява на терапия.

- Кой е най-странният източник на алергии, който сте диагностицирала при вас?

- Чак нещо много странно няма. По-скоро странното е, че хората реагират на няколко алергични компоненти едновременно и като дойдат в кабинета се чудя с какво да започна, така че да бъда полезна. Това, което е ново при поленовата алергия е кръстосаната алергична реакция при консумацията на някои храни и плодове като ябълки, банани, киви, сурови ядки, домати. Затова съветвам пациентите да бъдат изключително внимателни при приема. Имам ситуации, в които детето изяжда един банан и му се запушва носа. Това е обяснимо за лекаря, но беше необяснимо за майката. Добрата новина е, че нещата са контролируеми и просто за известен период от време детето няма да консумира банани.

- Учудихте ме с ябълката – тя е сред плодовете с най-добра поносимост?

- Не всички ябълки. Обикновено тези, които са гледани в райони, в които има брезов полен, защото той е изключително силен, тогава се наблюдава. Също, когато дръвчетата се намират в близост до тревни масиви – поленът от тревите се пренася върху ябълките и понякога се задържа. Работи се по въпроса да разберем защо това се случва.

- В детска възраст ли се развиват най-често алергиите или това може да се случи във всеки етап от живота?

- Обикновено в детска възраст, но няма конкретна възраст, при която малките да развият алергия. Зависи колко доминантен е генът, който е предаден от родителите. Има значение как е хранено детето и е много важно дали е обичано, т.е. да не е живяло в стресираща среда. Имахме един луфт в терапията на детската астма, но той в момента е преодолян. И педиатрите, и алерголозите вече са много внимателни по отношение на алергичната компонента, особено на малки деца, и се мисли за това нещо, тъй като в целия свят се знае, че астмата е алергично заболяване.

- Говорейки за децата, не мога да не ви попитам за животните. Може ли алергията към куче, котка да бъде преодоляна?

- По-честа е алергията към котката, към нейните косми. Тези животинки – куче, котка, обикновено стават член на семейството и аз лично мисля, че могат да си останат в семейството, дори и при наличие на алергия. Но по отношение на морско свинче, хамстер, които са много силни алергени, ако се констатира непоносимост към тях, е добре да бъдат махнати.

- А ролята на т.нар. Е-та в храните – могат ли те да бъдат причина за възникване на алергия?

- Разбира се, че могат. Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно. Не съм броила тези елементи в детските храни, но всеки ден има деца, които са реагирали на някоя съставка в тях. Не съм привърженик на забраните, но различни шоколади, десертчета трябва да бъдат давани на децата само като награда.

- А какво мислите за вманиачаването по здравословното хранене. Стана модерно да се консумират, всякакви, нехарактерни за нашите географски ширини, храни. Това по-скоро полезно ли е или е вредно, от гледна точка на алергологията?

- Зависи колко често се консумират тези храни. Използвам случая да кажа, че алергия към глутен няма! Това просто е една мода. Често съветвам пациентките да си хранят децата по селски: филийка с масълце, малко медец и всички други храни, които баба приготвя.


Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
Бъбрекът не крещи, когато е болен

Бъбрекът не крещи, когато е болен

Две изследвания – за обикновена урина и на креатинина, са минимумът, който можем да направим за тях, казва проф. Боряна Делийска

Генетичният ни скрининг е беден

Генетичният ни скрининг е беден

В Германия в него влизат 16 диагнози, у нас трябва да се обнови и списъка с редки болести, за включване в него чакат още 130, а това пречи на лечението, казва д-р Антоанета Тончева
Нужна е генетична диагностика за редки болести

Нужна е генетична диагностика за редки болести

Тя не трябва да е за сметка на пациента, а хората трябва да са по-добре осведомени за възможностите за нея, заявяват от Сдружение „Ретина – България"
Изпуснахме ли грипа от бутилката

Изпуснахме ли грипа от бутилката

Децата не носят маски, инфектират се по-лесно, заради незрялата им имунна система и боледуват по-тежко, не е ясно колко са заразените у нас
1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ