потвърдено

Е-здравеопазване от 1 януари догодина

08-04-2022 12:49
Това е крайният срок, в който да се интегрират всички регистри, бази данни и е-записи в НЗИС, предвижда нова наредба на МЗЕ-здравеопазване от 1 януари догодина
Clinica.bg

press@clinica.bg

Елекронното здравеопазване трябва да бъде факт и у нас до 1 януари следващата година. За финализирането му ще се изразходват предвидените отпреди две години 9.8 млн. лв. Това предвижда проект за Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система на МЗ и мотивите към него, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

Таймингът

В тях се потвърждават намеренията на ведомството, които вече обяви от парламентарната трибуна здравният министър проф. Асена Сербезова, до края на годината да разполагаме с работеща НЗИС. Включването в е-системата на повечето здравни регистри, бази от данни, въвеждането на системните модули и функционалностите на системата и генерирането в нея на електронни здравни записи на пациентите ще се изпълнят поетапно през тази година, но не по-късно от 1 януари 2023 г., се казва в проекта. За по-голяма яснота ще се изготви и график за включването на всички тези елементи в системата. Той ще бъде оповестен на интернет сайта на Министерството на здравеопазването и на здравноинформационния уеб портал на системата www.his.bg, който е достъпен и сега.


Съдържанието

НЗИС ще събира на едно място е-досие на пациента и обществени регистри по заболявания. За формирането им в системата ще се генерират електронни здравни записи. При грешка тези записи ще могат да се коригират, но по строго определен ред, който ще се определи със заповед на министъра на здравеопазването и ще се публикува в портала на е-системата www.his.bg. За да няма злоупотреби, ще се води и хронологичен регистър на всички извършени корекции в електронното здравно досие на всеки човек.


Електронното здравно досие


на пациента ще се отнася като неактивно след смъртта на човек, но ще може да се ползва за статистически и научни цели, и ще се съхранява 50 години.

То ще има следната структура:

1. идентификационни данни;

2. информация за новороденото;

3. медицински прегледи;

4. направления;

5. резултати от медико-диагностични дейности;

6. хоспитализации;

7. имунизации;

8. рецепти (електронни предписания);

9. медицинска експертиза.

Електронното здравно досие ще осигурява бърз достъп до здравна информация за пациента, необходима при спешни състояния. Тя ще съдържа имена и ЕГН, кръвна група, алергии, задължителни и други проведени имунизации, прекарани остри инфекциозни заболявания, установени хронични заболявания или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лечение, вложени медицински изделия, данни за контакти с близки.


Регистрите


Те и информационните бази данни ще са два вида – такива, които са водени от Министерството на здравеопазването и от второстепенните разпоредители с бюджет към ведомството, както и такива, които се водят от други институции. Вторите ще се включват в НЗИС чрез създаване на възможности за интеграция за обмен на данни в реално време. За воденето им ще има ред, определен с нормативен акт, а в здравноинформационния уеб портал на системата www.his.bg ще има актуална информация за начина на включването на регистрите.


Достъпът


За всички – пациенти, институции и лекари, той ще се осигурява отново чрез здравноинформационния уеб портал на системата www.his.bg. За тази цел ще има защитена комуникационна връзка/канал за обмен на данни - за интегрираните софтуерни платформи на лечебните и здравните заведения, застрахователните дружества, държавните органи. Достъпът за служебни цели на други информационни системи, в това число на Министерството на здравеопазването и НЗОК, ще се осъществява чрез системната интеграция, като се предоставя само до анонимизирани данни, освен ако с нормативен акт е определено друго. Не се допуска изтегляне на данни.

Всеки човек засега ще може да влиза в своето досие само чрез КЕП. Мобилен достъп до системата ще се осигурява чрез мобилно приложение „Мобилно здравно досие". То ще дава възможност единствено за преглед на данните на човека. Родители, попечители и настойници ще имат право на достъп до електронното здравно досие на техните непълнолетни деца. След навършване на 18 години на младежите обаче, достъпът на родителите им ще се прекратява автоматично, освен при наличието на документ за попечителство или настойничество. За да станат факт всички тези неща обаче, наредбата на МЗ трябва да се приеме от правителството и да се изпълни.


НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

С допълнителните средства депутатите дадоха възможност за 10% увеличение на доходите на служителите в следващите 6 месеца

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

Възнагражденията в регионалните здравни инспекции са по-ниски от средните в страната, казват специалистите
Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Хората да са спокойни, процесът по предоставяне на помощни средства, няма да прекъсне, призова проф. Петко Салчев
НЗИС е на финалната права

НЗИС е на финалната права

Търсят доброволци за тестване на пациентското е-досие, от 1 август и в болница ще се влиза с е-направление, съобщиха властите

МЗ казва нарушения в болници до дни

МЗ казва нарушения в болници до дни

Проф. Асена Сербезова ще даде информация за одитите в държавните клиники, които назначи, както и дали ще има нови рокади

Не се познават проблемите на областните болници

Не се познават проблемите на областните болници

Нови заплати, залегнали в анекса към Националния рамков договор, следва да влязат в сила от 1 август. Възможно ли е лечебните заведения да ги изпълнят, ще съдят ли НЗОК, каква е визията по разрешаването на този проблем. Това попитахме д-р Димитър Костов – управител на МБАЛ – Шумен.
Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Бюджетната комисия не одобри повече средства за заплати в НЗОК, парите за лечение на деца са почти на лимита
Протестите на синдикатите продължават

Протестите на синдикатите продължават

КНСБ ще бъде на палатка пред НС на 27 юни, когато актуализацията на бюджета на държавата ще се разглежда на второ четене в ресорната комисия
Забързаха актуализацията на НЗОК

Забързаха актуализацията на НЗОК

От ГЕРБ предлагат да няма санкции за болниците, които не спазват КТД, от „Възраждане" – да се увеличат разходите за персонал в здравната каса
1 2 3 4 5 ... 354 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ