коментар

Съгласуваме предложенията на БЛС и НЗОК

07-04-2022 06:51
Много е важно да има споразумение, защото инфлацията и нуждата от увеличаване на възнагражденията притискат целия сектор здравеопазване, казва адв. Свилена ДимитроваСъгласуваме предложенията на БЛС и НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната каса и Лекарският съюз продължават преговорите за анекс към Националния рамков договор. Във вторник Надзорният съвет на фонда проведе поредното заседание по темата. Докъде стигнаха преговорите и кога да очакваме анекс, попитахме адв. Свилена Димитрова. Тя е председател на ББА и член на НС на НЗОК.

- Адв. Димитрова, докъде стигна преговорния процес?

- В момента се намираме в процес на съгласуване на предложенията между БЛС и НЗОК. Д-р Иван Маджаров също свиква своя колективен орган, за да потвърди текстовете, които се предлагат, тъй като те са различни от първоначалната им концепция, в т.ч. от гледна точка на идеята за въвеждане на задължителни минимални размери на началните основни трудови възнаграждения.

- Като идеята е те да важат за всички партньори на НЗОК, нали така?

- Този проект все още не е гласуван в Надзорния съвет, не мога да взема отношение по него. Аз съм изразила принципното си безпокойство относно законосъобразността на такъв вид текстове. По този повод е добре да бъде изследван този въпрос.

- Има ли консенсус за средно увеличение от 25% на цените на КП?

- В концепцията на Надзора към настоящия момент увеличаването с определен процент е обвързано и с поемането на определени ангажименти от договорните партньори. По тази причина всичко е дискусионно, тъй като в концепцията на БЛС предложението за увеличение на КП беше свързано с принципното недофинансиране на пътеките, подсилено сега от много силно изразената инфлация и поскъпването на енергоносителите. Тоест, мотивите на двете страни за търсенето увеличение са различни и по тази причина текстът на анекса може да не намери своя окончателен вид бързо. Защото е много важно, когато се вземат такива решения, основната цел да е по-доброто развитие на здравеопазването и ползите за пациента. Няма спор, че здравеопазването има нужда от допълнителни средства. Но заделеното тази година увеличение като процент от БВП за здравеопазване, много трудно ще отговори на търсените нива, които виждаме да се обявяват за заплати, което е мое лично мнение.

- Кои са другите предложения на Надзора, за да се осигури 25% увеличение?

- Обсъждат се гаранции с БЛС, че, ако се постигне съгласие за това увеличение, ще има механизми за контрол в случай, че се стигне до преразход. За всички е ясно, че разполагаме с един бюджет на НЗОК и не искаме да се създаде дисбаланс, но трябва да се намери вярната технология, по която това да стане.

- Д-р Маджаров вече заяви, че е готов при надвишаване на годишния бюджет при деветмесечието едно ЛЗ да има по-ниски цени по КП, къде е противоречието тук?

- Въпросът по-скоро е, когато имаме едно ЛЗ с подобен преразход на прогнозните бюджети, как може само то да носи последиците за своето, да го наречем "невнимание" към бюджета. Но мисля, че тук нещата ще бъдат изчистени по-лесно, защото има принципно съгласие между страните, въпросът е да се намери верния подход.

- Може ли да очакваме да няма анекс, а да се взема решение само от НЗОК?

- Ако не се стигне до двустранен анекс, ще бъде много важно да се вземе предвид инфлацията, която притиска целия сектор здравеопазване, който е в постковидна реанимация и се съвзема след две години, през които не работеше нормално. Вече се сме в април и е време да покажем, че ЛЗ могат да работят нормално.

- Поставили ли сте си краен срок за подписване на анекса?

- Не, но желанието и волята на всички е нещата да се случват в най-кратки срокове, но като всеки процес има две страни. Затова първо ще изчакаме събранието на Националния съвет на БЛС, за да разгледа новите моменти и да вземе решение.


НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

Още 2 млн. за заплати в НЗОК

С допълнителните средства депутатите дадоха възможност за 10% увеличение на доходите на служителите в следващите 6 месеца

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

И РЗИ-Плевен иска по-високи заплати

Възнагражденията в регионалните здравни инспекции са по-ниски от средните в страната, казват специалистите
Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Без отстъпки за отчета на е-прегледите

Хората да са спокойни, процесът по предоставяне на помощни средства, няма да прекъсне, призова проф. Петко Салчев
НЗИС е на финалната права

НЗИС е на финалната права

Търсят доброволци за тестване на пациентското е-досие, от 1 август и в болница ще се влиза с е-направление, съобщиха властите

МЗ казва нарушения в болници до дни

МЗ казва нарушения в болници до дни

Проф. Асена Сербезова ще даде информация за одитите в държавните клиники, които назначи, както и дали ще има нови рокади

Не се познават проблемите на областните болници

Не се познават проблемите на областните болници

Нови заплати, залегнали в анекса към Националния рамков договор, следва да влязат в сила от 1 август. Възможно ли е лечебните заведения да ги изпълнят, ще съдят ли НЗОК, каква е визията по разрешаването на този проблем. Това попитахме д-р Димитър Костов – управител на МБАЛ – Шумен.
Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

Бюджетната комисия не одобри повече средства за заплати в НЗОК, парите за лечение на деца са почти на лимита
Протестите на синдикатите продължават

Протестите на синдикатите продължават

КНСБ ще бъде на палатка пред НС на 27 юни, когато актуализацията на бюджета на държавата ще се разглежда на второ четене в ресорната комисия
Забързаха актуализацията на НЗОК

Забързаха актуализацията на НЗОК

От ГЕРБ предлагат да няма санкции за болниците, които не спазват КТД, от „Възраждане" – да се увеличат разходите за персонал в здравната каса
1 2 3 4 5 ... 388 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ