коментар

Съгласуваме предложенията на БЛС и НЗОК

07-04-2022 06:51
Много е важно да има споразумение, защото инфлацията и нуждата от увеличаване на възнагражденията притискат целия сектор здравеопазване, казва адв. Свилена ДимитроваСъгласуваме предложенията на БЛС и НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната каса и Лекарският съюз продължават преговорите за анекс към Националния рамков договор. Във вторник Надзорният съвет на фонда проведе поредното заседание по темата. Докъде стигнаха преговорите и кога да очакваме анекс, попитахме адв. Свилена Димитрова. Тя е председател на ББА и член на НС на НЗОК.

- Адв. Димитрова, докъде стигна преговорния процес?

- В момента се намираме в процес на съгласуване на предложенията между БЛС и НЗОК. Д-р Иван Маджаров също свиква своя колективен орган, за да потвърди текстовете, които се предлагат, тъй като те са различни от първоначалната им концепция, в т.ч. от гледна точка на идеята за въвеждане на задължителни минимални размери на началните основни трудови възнаграждения.

- Като идеята е те да важат за всички партньори на НЗОК, нали така?

- Този проект все още не е гласуван в Надзорния съвет, не мога да взема отношение по него. Аз съм изразила принципното си безпокойство относно законосъобразността на такъв вид текстове. По този повод е добре да бъде изследван този въпрос.

- Има ли консенсус за средно увеличение от 25% на цените на КП?

- В концепцията на Надзора към настоящия момент увеличаването с определен процент е обвързано и с поемането на определени ангажименти от договорните партньори. По тази причина всичко е дискусионно, тъй като в концепцията на БЛС предложението за увеличение на КП беше свързано с принципното недофинансиране на пътеките, подсилено сега от много силно изразената инфлация и поскъпването на енергоносителите. Тоест, мотивите на двете страни за търсенето увеличение са различни и по тази причина текстът на анекса може да не намери своя окончателен вид бързо. Защото е много важно, когато се вземат такива решения, основната цел да е по-доброто развитие на здравеопазването и ползите за пациента. Няма спор, че здравеопазването има нужда от допълнителни средства. Но заделеното тази година увеличение като процент от БВП за здравеопазване, много трудно ще отговори на търсените нива, които виждаме да се обявяват за заплати, което е мое лично мнение.

- Кои са другите предложения на Надзора, за да се осигури 25% увеличение?

- Обсъждат се гаранции с БЛС, че, ако се постигне съгласие за това увеличение, ще има механизми за контрол в случай, че се стигне до преразход. За всички е ясно, че разполагаме с един бюджет на НЗОК и не искаме да се създаде дисбаланс, но трябва да се намери вярната технология, по която това да стане.

- Д-р Маджаров вече заяви, че е готов при надвишаване на годишния бюджет при деветмесечието едно ЛЗ да има по-ниски цени по КП, къде е противоречието тук?

- Въпросът по-скоро е, когато имаме едно ЛЗ с подобен преразход на прогнозните бюджети, как може само то да носи последиците за своето, да го наречем "невнимание" към бюджета. Но мисля, че тук нещата ще бъдат изчистени по-лесно, защото има принципно съгласие между страните, въпросът е да се намери верния подход.

- Може ли да очакваме да няма анекс, а да се взема решение само от НЗОК?

- Ако не се стигне до двустранен анекс, ще бъде много важно да се вземе предвид инфлацията, която притиска целия сектор здравеопазване, който е в постковидна реанимация и се съвзема след две години, през които не работеше нормално. Вече се сме в април и е време да покажем, че ЛЗ могат да работят нормално.

- Поставили ли сте си краен срок за подписване на анекса?

- Не, но желанието и волята на всички е нещата да се случват в най-кратки срокове, но като всеки процес има две страни. Затова първо ще изчакаме събранието на Националния съвет на БЛС, за да разгледа новите моменти и да вземе решение.


Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

В България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, предстои проучване за удовлетвореността на пациентите, съобщи зам.-министър доц. Михаил Околийски
Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

То да е за вдигане и носене на пациенти, предлага Съюзът на парамедиците в писмо до здравния министър проф. Христо Хинков
Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Преди две години общинският съвет гласува да й бъдат привеждани по 300 хил. лв. годишно, той не изпълнява решението, казва Боян Минков
Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Промените в Закона за здравното осигуряване бяха одобрени на второ четене в пленарна зала с 94 гласа „за", 26 против и един въздържал се
1 2 3 4 5 ... 491 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ