Меню
дискусия

Има бързо решение на кадровия проблем

06-04-2022 05:21
Позволете на болниците да имат на терен филиали на университетите за здравни грижи, така младите сестри ще могат да усвоят теорията и практиката и да получават средства, казва Семир АбумелихИма бързо решение на кадровия проблем
Clinica.bg

press@clinica.bg
Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто - на медицински сестри, стана ясно по време на дискусията на „Индекс на болниците" за „Кадровия дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени". Какви са причините и как могат да се преодолеят проблемите, споделят участниците в дискусията. Публикуваме мнението на Семир Абумелих, собственик на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас.

Има кадрова криза в българското здравеопазване, това е общо европейско проблем, който не е нов. Причините за това са много, но най-важното е, че има решение на ниво България. Специално за медицинските сестри трябва да се позволи в университетските болници или в болници, които отговарят на някакви критерии на МОН, да се направят филиали на университети по здравни грижи. Тогава медицинските сестри ще започват да учат в болницата и да работят в нея едновременно. Така те ще придобият теорията и практиката едновременно на терен. Това е решение, което веднага може да се случи, а не да чакаш 4 години, за да излезе един випуск и по този начин може много бързо да се компенсира недостига на среден персонал в болниците.


Разбира се, тези сестри няма да работят сами,

а със старша, която е квалифицирана. Но една квалифицирана сестра с трима или четирима помощници става много по-ефективна, а те междувременно придобиват нужните умения. Финансирането на заплатите на тези учащи се сестри, ще бъде поето от самите болници. Лечебните заведения имат дефицит и казват от сутрин до вечер, че са готови да дават хубави заплати, ето им персонал, нека тогава да дадат заплати.

След завършването си тези сестри не означава, че ще останат да работят в България. Работникът е човек, който дава труда си под наем и не е виновен за грешната политика на държавата.

Ако българското здравеопазване не уважава

кадрите си, нека да отидат да работят, където това се случва. Системата трябва да се съобрази с кадрите, защото има отворени граници. Когато в Германия дават примерно 2 хил. евро заплата, след разходите за една сестра ще останат чисто 1000 евро. Ако в България, тя получава 1500 лв. или 2 хил. лв., няма да замине за Германия. Но не може да получава 700 лв. и да й кажеш – Я, стой тук, ти си длъжна към страната. Никой не е длъжен, така че нека да пътуват, докато не ни дойде ума в главата.


Сега се обсъжда 1500 лв. минимална заплата

за сестра и аз ще я изпълня. Ако утре централно ми кажат, че трябва да дам 2500 лв. за сестра или 7 хил. за лекар, аз ще го изпълня, но нека тогава да се видят цените на КП, така че да може да излезе сметката. При 25% увеличение на КП може да излезе сметката за увеличението от 1500 лв. на заплатата на сестра. И искам да повторя – позволете на болниците да имат на терен филиали на университетите за здравни грижи, така много бързо младите сестри ще могат да усвоят теорията и практиката и да получават и средства. Така ще се реши и кадровия проблем, и финансовия проблем на младите хора. Това е бързо и евтино решение.


Лично аз смятам,че преструктурирането на

болниците и ограничаването им няма да реши проблема с кадрите. Първоначално ще изглежда, че е така, защото, когато имаш 100 места и 80 служители, значи имаш дефицит от 20, когато направиш работните места 50, ще имаш излишък от 30, но ще се получи обратния ефект – тогава тази длъжност няма да е оценена. Тогава болниците ще кажат – ние сме по-малко, ще даваме по-ниски заплати. Мога да дам пример и с една друга длъжност – IT-специалистите, колкото и да се увеличава броят им, заплатите им не падат, защото системата е отворена.


Когато и да се решава кадровия проблем, все ще е късно

Когато и да се решава кадровия проблем, все ще е късно

Заплатите трябва да се удвоят или утроят и това да е устойчива тенденция, за да има ефект, чисто финансово не мисля, че това ще се случи лесно казва д-р Александър Симидчиев
Мерките ми дават оптимизъм

Мерките ми дават оптимизъм

В съсловието трябва да се направи сериозно проучване, за да се намери най-доброто име за професията на медицинската сестра, казва Милка Василева
Търсим спешно 5164 сестри

Търсим спешно 5164 сестри

За да реши проблема с дефицита, МЗ предлага за 5 години да се регулират заплатите, да се смени името на професията, да се увеличат студентите и да се намалят болниците

Всички виждаме пробойните за пациентите

Всички виждаме пробойните за пациентите

Неуредиците в здравеопазването не се решават с годините, а се натрупват. Кадровата криза в системата е един от най-големите проблеми, който се очерта през тази година. Защо се стигна дотук, кои са най-големите недъзи за младите лекари и как могат да се решат, попитахме д-р Диян Ганев.

В болницата имаме колеги на по 70 и 80 години

В болницата имаме колеги на по 70 и 80 години

Кадровият дефицит в здравеопазването става все по-сериозен. Има ли недостиг на медици в областните болници, как се справят, ще могат ли да си позволят по-високите заплати, които се залагат за медиците в НРД, попитахме д-р Ивета Найденова.

Системата не може да издържи още дълго така

Системата не може да издържи още дълго така

Изходът може да се търси във въвеждането на телемедицина, по-добро заплащане и мотивация на кадрите с подобряване на работната среда, казва д-р Нигяр Джафер

Нужно е болничната мрежа да се преоснове

Нужно е болничната мрежа да се преоснове

Кадровият дефицит в здравеопазването става все по-сериозен, за това допринася и неспирното роене на и без това раздутата болнична мрежа. Има ли недостиг на медици в софийските болници, как се справят след пандемията и ще се преструктурира ли дейността им, попитахме д-р Антон Койчев. 

Мерки за кадровия дефицит до 3 месеца

Мерки за кадровия дефицит до 3 месеца

След дебата и обмена на идеи в парламента, здравният министър проф. Асена Сербезова обеща да сформира и разширена работна група
10% от медиците мислят за самоубийство

10% от медиците мислят за самоубийство

Суицидните нагласи са се увеличили и заради влиянието на пандемията, показват изследване на Medscape

Кадрите - проблем и потенциал

Кадрите - проблем и потенциал

Принципът - "парите следват пациента", отдавна се опорочи и сега лекари, сестри и пациенти следват парите, нужна е промяна, казва проф. Красимир Иванов
открийте болница
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ