КРАСИВ УМ

Сваляме 20 кг под хипноза

24-04-2017 07:30
Денис
Денис
Никифоров
denis_9512@abv.bg
Сваляме 20 кг под хипнозаФобии, паник атаки и вредни навици се лекуват по време на транс, обяснява психологът Иво Ташев
Любов към чашката, страх от паяци или тежка травма от детството – ключ към всеки един от тези проблеми може да бъде хипнозата. Митовете за този метод в психотерапията са много, но дали отговарят на истината? Clinica.bg потърси отговорите от психолога и специалист по хипнотерапия Иво Ташев.

Внушен сън – това е най-краткото определение на хипнозата, обяснява Иво Ташев. Въвеждането в хипнотичен транс е основният елемент на метода. „Човешкият мозък работи на определени цикли, като се установяват от 0 до 30 цикъла в секунда”, разкрива сложния механизъм психотерапевтът. „От 0 до 4 е дълбокият сън – т.нар. делта състояние. Следва тета нивото – от 4 до 8 цикъла в секунда. После е състоянието на транс – алфа – от 8 до 13-15 цикъла. А от 15 нататък – будното, нормално положение на работа на мозъка”, уточнява Ташев. При хипнозата най-често – в около 70 на сто от случаите, се използва сънят в алфа ниво, разкрива механизма психологът. В това състояние пациентът може да разговаря и си спомня всичко, което се случва по време на сеанса.

ВИЗИТКА


Иво Ташев завършва „Психология” в ЮЗУ „Неофит Рилски”-Благоевград. Има няколко специализации в областта на хипнотерапията. Член е на Българската асоциация по хипноза. Освен с хипнотерапия, се занимава и с когнитвино-поведенческата терапия, невро-лингвистично програмиране (НЛП) и краткосрочна терапия. Работи с пациенти с тревожни и хранителни разстройства, депресии, фобии, неврози и зависимости. 

Обичайно на всеки час-час и половина, мозъкът ни изпада за няколко секунди в подобен транс – например преди да заспим, когато шофираме твърде дълго по магистрала или слушаме монотонна лекция в университета, обяснява специалистът.

Само до 30% от хората могат да бъдат въведени в дълбок транс

при който се прилагат директни внушения. Докато при алфа съня, водещата роля е пациента, необходимо е той да ни подсказва”, уточнява Ташев и разбива най-разпространеният мит за хипнозата. „Не можем да помогнем на човек, който не иска сам да си помогне. Не можем да му внушим нещо, което не желае”, категоричен е психологът. Истината е, че по време на Студената война са правено безброй такива експерименти. „За наша радост и тяхно съжаление, се е оказало, че няма как да промият мозъка на даден човек.

С хипноза не могат да те зомбират

разбива предразсъдъците Иво Ташев. „Питали са ме дали може да накараме някой чрез хипноза да се влюби в нас. Отговорът е – ако може без хипноза, би могло и със – тоест, невъзможно е да накараме човек да направи нещо против волята си по време на транс”, обяснява психотерапевтът. С това „разочарование” се сблъскват например пациенти, които си мислят, че могат спрат цигарите с един или два сеанса и без никакви усилия на волята си.  „Не можем да му зададем хипнотично внушение да спре да пуши – нито на съзнателно, нито на подсъзнателно ниво, ако той не желае”, подчертава Ташев.

Друг мит за хипнозата е, че човек може да остане „заклещен” в това състояние. „В психилогията няма такъв описан случай. Обикновено пацинетът е напълно комуникативен, когато е в транс. Но дори и да е в дълбок – при пожар или земетресение, веднага излиза от него.  Защото

съществуват т.нар. невидими наблюдатели

Съзнанието може да работи на 30%, но сетивата ни са включени – чуваме, виждаме, усещаме и имаме някакъв контрол”, успокоява терапевтът.

Хипнозата не е панацея – още един разбит от психолога мит. Най-ефективна е при преодоляване на зависимости, травми от детството и фобии. Все по-често към нея се обръщат хора, които искат да се откажат от цигарите. Как става това? „Внушенията обикновено са за ползите от непушенето, за по-добро здраве, подобряване на вкусовите качества...”, изрежда Ташев. Хипноза се използва и при борбата с наркотична и алкохолна зависимост, но там се изисква по-комплексен подход и по-дълго лечение. При отказването на друга „дрога” – храната, методът е изключително ефективен. „Прави се препрограмиране на подсъзнанието и пациентът започва да консумира по-малко храна, поддържа добре балансиран режим”, обяснява психотерапевтът. Интересното е, че той е изпитал ефекта на метода върху себе си – сваляйки тази зима 20 кг за 3 месеца. „Колегата, който ме постави в хипноза, ми внуши две неща. Едното –  че няма да ми се яде хляб и вместо тестени изделия, ще консумирам плодове и зеленчуци. А второто беше, че няма да ми се яде сладко.

Желанието ми да ям тези храни изчезна само с два сеанса

признава специалистът. След тях той продължил с автосугестия – като да си подава внушения е по силите на всеки, и без да има диплома за психолог.

Хипнотерапията има добър ефект и при различните фобии. Те са безброй, но найп-често срещаните са страхът от пътуване със самолет, от гризачи, от насекоми и паяци, от височини, както и от закрити и открити пространства. „Хората по принцип не им обръщат внимание, но те могат да започнат да влошават качеството на живот. Обикновено фобиите са ирационални – например градски човек да има ужас от крави”, обяснява психологът. Ташев се сеща за свой скорошен случай – студент, който се плаши от открити пространства, не може и да пътува надалеч. „Оказа се, че става въпрос за фобия в детството, която открихме чрез хипноза. Като малък е видял как куче напада котка, изпитал е силен стрес, който остал в подсъзнанието му. Започнахме с внушения –че той вече е голям човек и това не може да го уплаши. Буквално два сеанса след като освободихме причината, се оправи.

Спря да приема всички медикаменти

и животът му се подобри", доволен е психологът.

Хипнозата е част от инструментариума на терапевтите и при тревожни разстройства, като станалите епидемия напоследък паник-атаки. Ташев има опит с пациентка, която месеци наред е със силни пристъпи и е на сериозни дози антидепресанти. „Не съм очаквал, че при такава тревожност ще влезе лесно в хипноза. Но се случи много лесно и страхотно добре се повлия. След два или три сеанса проблемът изчезна”, разказва Ташев.

Специалистът подчертава, че връзката пациент– терапевт е ключова. „Освен доверието, е важна и мотивацията. Много често идват хора и заявяват:

Аз искам да бъда хипнотизиран!

Това е все едно да се отиде на хирург и да му се каже:  „Аз искам да ме оперирате точно с този инструмент”. Правилно е терапевтът да прецени дали хипнозата е подходящият метод”, подчертава Ташев. Иначе ограничения няма – всеки може да бъде въведен в транс, макар при някои пациенти да става по-лесно.

А как се чувства човек след сеанса? „Бодър, свеж, отпочинал, в приятно настроение. Хипнозата е почивка, а всеки има нужда от почивка – дори съзнанието. Колкото по-малко работи то по време на хипнозата, толкова по-добри резултати се наблюдават”, признава психологът.Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Самоубийствата намаляват

Самоубийствата намаляват

Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
70% от депресарите не стигат до лекар

70% от депресарите не стигат до лекар

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019