Меню
индекс

Ражданията продължават да намаляват

04-04-2022 06:03
През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"Ражданията продължават да намаляват
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ражданията у нас за поредна година продължават да намаляват. За 2021 г. те са с 667 по-малко, отколкото през предходната. Това показва анализ на „Индекс на болниците", изготвен на база данните на НЗОК.

Общо 53 301 раждания е имало у нас през изминалата година срещу 53 968 през предходната. Те са осъществени в 103 лечебни заведения или в три по-малко от предходната.

Колко и къде 

Отново най-много – над 2 хил., са ражданията в специализираните столични болници – „Майчин дом" – 3007, „Шейново" – 2652, „Надежда" – 2239, „Св. София" – 2090, и в пловдивската „Селена" – 2611. Под 100 са били ражданията в ?? болници, сред които са МБАЛ-Поморие, МБАЛ-Белоградчик, МБАЛ-Козлодуй, МБАЛ-Крумовград, МБАЛ „Здраве" във Велинград, МБАЛ-Червен бряг, МБАЛ-Мадан, „Д-р Малинов в София, МБАЛ-Ихтиман, МБАЛ-Харманли. Най-малко са ражданията в МБАЛ-Кубрат – едно за цялата година.


По какъв начин


За поредна година незначително се увеличава и процента на ражданията със секцио у нас. Техният дял е 49.94% от всички срещу 47.16% през предходната година. И през 2021 г. продължава тенденцията на болници, в които делът им надминава 70%. Сред тези лечебни заведения са „Ниамед" в Ст. Загора, „Торакс" в Пловдив, „Св. Марина" в Плевен, „Лозенец" в София, „Дева Мария" в Бургас, МБАЛ-Смолян. Общо 570 раждания през миналата година са били извършени чрез форцепс, срещу 408 през предходната.


Смъртност и усложнения


Тя остава почти непроменена спрямо предходната година. 0.68% от всички раждания през миналата година са имали фатален изход срещу 0.62% през предходната. Този показател също варира в различните лечебни заведения. Най-висок през миналата година той е в МБАЛ-Белоградчик (5.88), но трябва да се има предвид, че броят на ражданията там е едва 17, което е в основата и на високия процент. Делът на недоносените бебета за миналата година също е с незабележима промяна и е 12.2% от всички. Данните по болници може да видите тук.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ