Меню
индекс

Ражданията продължават да намаляват

04-04-2022 06:03
През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"Ражданията продължават да намаляват
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ражданията у нас за поредна година продължават да намаляват. За 2021 г. те са с 667 по-малко, отколкото през предходната. Това показва анализ на „Индекс на болниците", изготвен на база данните на НЗОК.

Общо 53 301 раждания е имало у нас през изминалата година срещу 53 968 през предходната. Те са осъществени в 103 лечебни заведения или в три по-малко от предходната.

Колко и къде 

Отново най-много – над 2 хил., са ражданията в специализираните столични болници – „Майчин дом" – 3007, „Шейново" – 2652, „Надежда" – 2239, „Св. София" – 2090, и в пловдивската „Селена" – 2611. Под 100 са били ражданията в ?? болници, сред които са МБАЛ-Поморие, МБАЛ-Белоградчик, МБАЛ-Козлодуй, МБАЛ-Крумовград, МБАЛ „Здраве" във Велинград, МБАЛ-Червен бряг, МБАЛ-Мадан, „Д-р Малинов в София, МБАЛ-Ихтиман, МБАЛ-Харманли. Най-малко са ражданията в МБАЛ-Кубрат – едно за цялата година.


По какъв начин


За поредна година незначително се увеличава и процента на ражданията със секцио у нас. Техният дял е 49.94% от всички срещу 47.16% през предходната година. И през 2021 г. продължава тенденцията на болници, в които делът им надминава 70%. Сред тези лечебни заведения са „Ниамед" в Ст. Загора, „Торакс" в Пловдив, „Св. Марина" в Плевен, „Лозенец" в София, „Дева Мария" в Бургас, МБАЛ-Смолян. Общо 570 раждания през миналата година са били извършени чрез форцепс, срещу 408 през предходната.


Смъртност и усложнения


Тя остава почти непроменена спрямо предходната година. 0.68% от всички раждания през миналата година са имали фатален изход срещу 0.62% през предходната. Този показател също варира в различните лечебни заведения. Най-висок през миналата година той е в МБАЛ-Белоградчик (5.88), но трябва да се има предвид, че броят на ражданията там е едва 17, което е в основата и на високия процент. Делът на недоносените бебета за миналата година също е с незабележима промяна и е 12.2% от всички. Данните по болници може да видите тук.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ