Коментари

Новият пакет на НЗОК е правно недоносче

14-03-2016 08:59
Д-р Димитър Петров, бивш директор и зам. управител на НЗОКНовият пакет на НЗОК е правно недоносче
Конституционният съд (КС) отхвърли спорните промени в закона за здравното осигуряване, с които пакетът на касата се разделя на две. Здравно министерство вече подготви нова наредба заради спорния казус, както и аналогични промени в същия закон. Какво следва оттук нататък попитахме д-р Димитър Петров, един от специалистите в сектора, бивш директор и зам. управител на НЗОК.
С отмяната на променения чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, с която се определят пакетите здравни услуги като основен и допълнителен, отпада и самата наредба, определяща съдържанието на пакетите - Наредба № 11. Отмяната на законовия текст връща старото положение – основен пакет, определян с наредба на министъра на здравеопазването. Това всъщност е досегашната Наредба № 40, която не е отменена. По тази логика, особено при неподписването на Национален рамков договор, остава най-логичният и най-добър за всички начин да се финансира здравеопазването през 2016 г. – със същия основен пакет, обеми и цени. НЗОК със свое решение може да уреди само обстоятелства, произтичащи от променената нормативна база – в случая това са най-вече регламентирането на контрола, санкциите и арбитража, промени в диспансеризацията, ако те не бъдат отменени от ВАС. Националната здравна карта не е приета, а методиката за изработването й „виси" в съда, а оттам и така нареченото селективно договаряне. Пръстовите идентификатори ги няма в никакъв нормативен акт и е абсурд да се въвеждат само въз основа на заявките на министъра. Регулирането на бюджетите, направленията винаги е било в правомощията на касата на база на текстовете и числата в Закона за бюджета.

Очевидно е, че това би било правно най-издържания, най-лесен и най-добър за пациенти и лекари начин да работи системата в оставащите месеци на 2016 година, след тоталния нормативен хаос, сътворен от МЗ и Петър Москов. Вместо това министърът отново тръгва да променя наредбата за основния пакет, като я пренаписва. Всъщност от наредбата с двата пакета, прави нова - с един, смятайки че това е решението. Как с едни и същи пари в бюджета обаче ще финансира разширения пакет? Смята ли, при положение, че срокът за подписване на Национален рамков договор е 29 февруари, че през март може да променя действащата в момента Наредба 40? Ако БЛС и НЗОК бяха подписали НРД на 29 февруари по отменената наредба, какво щеше да стане? Вероятно единственият мотив да се прави нова наредба е да се даде основание НЗОК, всъщност министърът, да прави промени в цени, обеми, критерии за сключване на договор, и то едностранно.

Само че срокът за тези промени е изтекъл. Освен това, начинът по който е описан пакета в наредбата, не отговаря на определението за съдържание на основния пакет. Той изземва определения, изисквания и други неща, договаряни от НЗОК и БЛС в Националния рамков договор. Обичайният навик на министъра да изземва функции и да диктува на други институции се проявява отново.

Ако договорите бъдат сключени на базата на новото правно недоносче, вероятността то да бъде обжалвано и падне в съда в хода на годината, е огромна. Това ще доведе до серия искове към касата от лечебни заведения, включително за пропуснати ползи. Тях ще трябва да плати НЗОК с нашите пари, а не министърът, който тогава няма да бъде такъв, но нищо чудно да ни учи на морал и громи таласъмите от парламентарната трибуна.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Злупотребата е в размер на 12 900 лв. и е осъществена чрез документна измама, съобщиха от прокуратурата
Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Такава възможност предложи министър Ивайло Иванов на посланик Олеся Илашчук, подготвя се посрещането на 50 подрастващи и техни придружители
1 2 3 4 5 ... 451 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ