Развитие

Без неравенства в лечението на рака

21-03-2022 17:21
Европейските пациенти с онкологични заболявания приеха план в 10 стъпки за това, искат адекватно финансиранеБез неравенства в лечението на рака
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европейските пациенти риеха план в 10 стъпки за намаляване на неравенствата при лечението на рак, съобщиха от Националната пациентска организация.
Той е разписан в отворено писмо, прието на конгреса „За равенство в борбата с рака", който се проведе този петък в Рига.

Пациентите призовават за енергични действия

в борбата с рака и осигуряването на адекватно финансиране. В писмото се иска и по-категоричното различаване на неравенството в достъпа на пациентите до диагностика, лечение и най-новите технологии и иновационни медикаменти във всички страни членки на ЕС.

 

В исканията се подчертава и нуждата от по-лесен

 

достъп до медицинска грижа в чужбина, създаването на онкологични центрове за координирано обучение на специалисти, места, които да предлагат качествена подкрепа, и не на последно място - да дават незабавна помощ в ситуации на глобални кризи. Центровете трябва да бъдат създадени така, че да не позволяват корупционни практики и обслужване на интереси.

 

В обръщение към конгреса европейският комисар

 

по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду подчерта, че Европейският план за борба с рака, одобрен от Европейската комисия, е сложил на фокус пациентите и техния равен достъп до съвременна медицинска грижа.

„Регистърът за неравенство на онкоболните ще даде много данни за изследване на разликата в достъпа до лечение по пол, образование, доход и местонахождение.

 

До края на 2023 г. ще бъде направен профил на всяка

 

страна членка, както и цялостен доклад за това каква е грижата за онкоболните на различните места", заяви Кириакиду.

„Конгресът в Рига слага основите на значителна промяна в европейската политика. За първи път водещите европейски онкологични пациентски организации излизат с толкова категорично становище за техните очаквания за лечението и превенцията на рака. Нашата цел е политиката ни да не бъде „спускана отгоре", а да е плод на диалог за истинските нужди на пациентите". Това пък почерта Олга Валчина от „Онкоалайънс".

 

От българска страна на конгреса участва ген. директор

 

на Национаната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. „Съвместната работа с пациентите често бива подценявана, но те имат експертиза, която е изключително ценна, особено когато става дума за препятствията и пропуските на системата. Нито един пациент не трябва да бъде изоставян в битката в рака и затова преодоляването на неравенството в грижата и достъпа до лечение е толкова ключово", заяви той.

 

Отвореното писмо „10 стъпки за намаляване

 

на неравенството в борбата с рака" ще бъде изпратено до Евопейският парламент, Европейската комсия и министерствата на здравеопазването на страните членки на Европейския съюз.


Имаме нужда от онкологична доктрина

Имаме нужда от онкологична доктрина

Недопустимо е Националният противораков план да се прави от колеги в определени частни структури, казва проф. Елена Пиперкова
Все още работим по антираковия план

Все още работим по антираковия план

Драфтът на Национален противорораков план вече е готов. Защо специалистите са избрали този път, какви резултати да очакваме, има ли осигурено финансиране или отново всичко е пожелателно, попитахме проф. Асен Дудов.

Антираков план по български

Антираков план по български

В драфта залягат скрининг, още апаратура, подобряване на диагностиката и палиативните грижи, а 4 болници, начело с Аджибадем Сити Клиник, трябва да ръководят процеса

Учредиха поредната онкологична мрежа

Учредиха поредната онкологична мрежа

В нея влизат различни медицински сдружения, ще се борят и за национален раков регистър

Създават европейски раков регистър

Създават европейски раков регистър

Едва 46% от страните в Централна и Източна Европа имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката
Създадоха онкологичен алианс

Създадоха онкологичен алианс

Той се състои от 22 организации и ще съдейства за изготвянето на Национален противораков план, казват от БОНД
По-строги мерки за профилактиката

По-строги мерки за профилактиката

Ракът на простатата измести този на белия дроб, отлагаме лекаря до последно, казва проф. Иглика Михайлова
Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Прогнозата на специалистите е, че мерките за намаляване на здравния риск ще доведат до предотвратяване на 40% от раковите заболявания, казва Петър Витанов
Правят национален антираков план

Правят национален антираков план

В изготвянето му са включени лекари, пациенти и представители на фармацевтичната индустрия
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ