Решение

Оперират иновативно три редки заболявания

11-05-2022 07:00
С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колитОперират иновативно три редки заболявания
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Иновативен подход при три редки генетични заболявания практикуват лекарите от Клиниката по хирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Той се осъществява лапароскопски и не се практикува другаде в страната. Малко познат е и в Източна Европа.
„Методът се нарича ресторативна проктоколектомия и се прилага при редки заболявания, генетично обусловени, засягащи храносмилателната система и най-вече дебелото черво, обяснява д-р Георги Желев от клиниката. Той е един от малцината лекари, които го прилагат. И докато за редица други болести на тази система и орган има не един и два метода за лечение, при фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозния колит лекарите нямат особено голям избор за терапия. Нещо повече, това е единственият ни избор – лапароскопски, но на място, където трябва да се действа с ювелирна точност, за да не се засегнат нервите на половата и отделителната система", уточнява д-р Желев.

 

Подходът

 

На практика дебелото черво, в резултат на постоянните възпалителни процеси при тези три тежки редки заболявания не само, че не може да функционира, но и създава допълнителни усложнения на редица органи и системи. Решението, което лекарите от Клиниката по хирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" са намерили е като го отстранят и заместят с конструиран джоб от тънкото черво, наречен пауч. Той се прави, за да спести върде деликатни неудобства на пациента във всекидневието. „Дебелото черво има капацитирана функция. В него се резорбират течностите, сгъстяват се фекалиите и се съхраняват. При отстраняването му, ако тънкото черво директно се прикачи оперативно за ануса, ще последват десетки изхождания дневно. При операцията ние правим един тънкрочревен джоб, който служи като резервоар, за да се намали броят на дефекациите", обяснява причината на иновативния подход д-р Георги Желев от Клиниката по хирургия.

 

Резултатите

 

По думите му в практиката на хирурзите в клиниката те са отлични и посочва, че в случая изостома въобще не е необходима в бъдеще, освен за кратко време. След операцията на тези пациенти тя се извежда временно.

Подходът при пациентите с фамилна дерматозна полипоза е един и съвсем друг е той при тези с улцирозен колит или болест на Крон. „При първите операцията се прави на два етапа – отстранява се цялото дебело черво и ректума. Конструира се въпросният резервоар от тънко черво- пауч. Закрепва се за ануса и временно се извежда за изостома. Ако всичко е наред, след около два месеца изостомата се прибира с минимална операция", уточнява предимството на иновативния метод д-р Георги Желев. По думите му този подход спасява пациентите от загубата на електролити и в резултат на дори тежка анемия. „Това са предимно млади пациенти, защото специфичното рядко генетично заболяване се развива още в ранна възраст. Те са във висок риск да развият карцином", посочва хирургът.

 

Разликите

 

Ресторативната проктоколектомия с голям успех се прилага и при хора, засегнати от улцирозен колит и, макар и по-рядко, при тези с болестта на Крон. При тях обаче методът се прилага в три стъпки вместо в две, както е при фамилната аденоматозна полипоза. „Обикновено, когато се пристъпва към тази операция, те са в много тежко състояние. Налага ни се да изберем, колкото е възможно по-нискорисков подход, казва д-р Георги Желев. На първия етап се отстранява само дебелото черво и се извежда илиостома. След два-три месеца, ако нещата вървят добре, се пристъпва към втора операция. При нея, пак по лапароскопски начин, се премахва ректума, конструира се пауч от тънкото черво и отново се извежда временна илиостома. Ако след месец-два всичко е наред с пауча, илостмата се прибира.

Тази операция, независимо, че е иновативна за България, в нашата страна се прави сравнително рядко. По думите на д-р Георги Желев за около пет години в клиниката са направени дванадесет такива интервенции. „Привидно цифрата е малка, но като се има предвид, че генетичните заболявания не са масови, тази цифра никак не е малка", уточнява лекарят и посочва, че дори големите хирургични центрове в Европа не могат да се похвалят с по-голяма бройка. По думите му независимо, че в по-голям процент от случаите заболяването е унаследено, нововъзникналите са много малко. Проблем за пациентите е, че диспансерното им наблюдене куца. „Затова се налага ние да ги викаме периодично на прегледи и да пътуват, ако живеят извън София. Виждаме се с тях поне два пъти годишно. Ставаме си нещо като роднини, но съм повече от доволен, като виждам, че публикувам в профилите с снимки от фитнеса, от туризъм в планината или на плажа", казва с нескрито задоволство д-р Желев.

 

Ефектът

 

Резултатите от периодичните изследвания и прегледи на пациентите показва, че те са отлични. Реконструкцията не се налага да се сменя на определен период години, както се налага при някои други подобни. Тя остава за цял живот. При пациентите с улцирозен колит и болест на Крон съществува, макар и рядко, опасност да възникне риск и необходимост от премахване на пауча заедно с ануса. Тогава се извежда илиостома, с която те трябва да бъдат до края на живота си. По думите на д-р Желев от ИСУЛ, към момента такава необходимост не е имало. „Операцията е лапароскопска и се прави само в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". България е една от малкото страни в Източна Европа, в която тя се осъществява. Независимо, че сама по себе си тя е сложна, пациентът започва да става още три-четири часа след нея, а на следващия ден вече може да се храни през устата, а болката е минимална", уварява д-р Георги Желев. Лекарят посочва, че козметичните резултати съвсем не са за подценяване. Оперираните могат да се разсъблекат на плажа или в плувния басейн. Могат да посещават и фитнес. „Това съвсем не е за подценяване, тъй като те са най-вече млади хора, пред които животът предстои, казва той. Освен това, при млади жени рискът от репродуктивни неблагополучия е минимален. Те могат да забременеят", казва още хирургът и посочва, че вече има такава пациентка. Единственият риск за половата и отделителната система е при операцията да не се увредят нервите, които имат пряко отношение към тях. Засега обаче лекарите от Клиниката по хирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" не са имали такива неблагополучия.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ