за 2021 г.

Фармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%

23-03-2022 05:52
Основните му двигатели са продуктите по лекарско предписание, казва Татяна Станчева от IQVIAФармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пандемията се отрази на всеки сектор от живота ни, включително и на икономиката. Оказа ли тя благоприятно въздействие върху фармацевтичния пазар, какъв е размерът му и какво да очакваме през тази година, попитахме Татяна Станчева. Тя е част от екипа у нас на международната анализаторска компания IQVIA.

- Г-жо Станчева, какъв е размерът на общия фармацевтичен пазар за 2021 г. в България и какъв е ръстът му спрямо предходната година?

- По данни на IQVIA пазарът на лекарства с и без лекарско предписание има сериозен ръст през 2021 година, достигайки до 2.137 млрд. евро (по ритейл цени, на база на продажби от търговци на едро към аптеки и болници). Това представлява ръст от 9.9% в стойност, сравнено с 2020-та година.

- Каква е стойността на болничния пазар през изминалата година?

- Болничният пазар достига продажби от 565.36 млн. евро, което представлява ръст от 19.2 % в стойност спрямо 2020 г.

- Каква е стойността на аптечния пазар?

- Стойността на аптечния пазар у нас през 2021 г. е около 1.57 млрд. евро – продажби на лекарства с и без лекарско предписание. Той бележи ръст от 6.8% в сравнение с 2020 г.

- А какво се случва с пазара на хранителни добавки?

- Хранителните добавки разглеждаме извън цифрите по-горе. Продажбите им достигат до близо 322 млн. евро, по данни за продажби от аптеки към крайни клиенти, което представлява над 17% ръст спрямо 2020. Отново водеща подкатегория са пробиотиците, които имат ръст в продажбите с близо 7 млн. евро (35%), следвани от имуностимулантите, които са със скромен ръст от едва 1.88% (за сравнение – ръстът през 2020 спрямо 2019 е 64% в резултат от първите вълни на КОВИД-19 пандемията). Въпреки, че има ръст в продажбите през 2021 и на Мутивитамините, и Продуктите за настинка и грип – съответно на 3-то и 4-то място при подкатегориите на хранителните добавки, тези ръстове не могат да се сравнят с отбелязаните през 2020-та година. При продуктите срещу настинка и грип ръстът в продажите в стойност за 2021-ва година е 39%, но за 2020 той е бил 100%.

- Кои са производителите на лекарства с най-голям пазарен дял на аптечния и болничния канал през миналата година?

- Най-бързо растящите корпорации (общо за аптечния и за болничния канал, за лекарства със и без лекарско предписание) за изминалата година спрямо данни на IQVIA са Новартис, МСД и Пфайзер. На ритейл канала с най-голям ръст са Байер, Пфайзер и Новартис, а на болничния канал това са МСД и Новартис. Както в аптечния, така и в болничния канал има размествания в представянето на корпоорациите спрямо 2020. В аптечния Байер и Пфайзер се изкачват с няколко позиции напред, като най-сериозната промяна е при Байер – с цели 5 места. В болничния канал разместванията не са толкова големи, като най-сериозното е при Астра Зенека – изкачва се с 2 позиции напред спрямо 2020.

- А дистрибутори?

- Няма сериозна промяна при пазарните дялове на търговците на едро през 2021, като четиримата водещи са с над 80% пазарен дял при лекарствата със и без лекарско предписание (обединено за болничния и ритейл канала. При ритейл пазара този дял е дори над 90%, като водещи са Стинг с 27.5% пазарен дял, което представлява ръст с близо 1.6% спрямо 2020. Болничният пазар продължава да бъде по-фрагментиран, като лидерът на него е Софарма за 2021 година. Наблюдава се известна динамика, като по-нишови участници като Алта и Фармнет имат сериозен ръст в продажбите – за Алта пазарният дял нараства до 10.33% през 2021 (от 7% през 2020г), за Фармнет – 0т 6.86% на 7.96%.

- Колко са били действащите аптеки през миналата година и колко от тях са единични, колко са обединени във вериги?

- В края на миналата година у нас е имало 3 034 действащи аптеки. През 2021 няма сериозна динамика в броя на аптеките, като се наблюдава обичайния ръст на работещите аптеки през летните месеци заради сезонните аптеки, отварящи в морските курорти. Ако разгледаме продажбите по сегменти на лекарства с и без лекарско предписание, водещи продължават да са веригите с над 50 обекта, които държат 41.5% от продажбите, въпреки че броят на обектите им представлява 21% от общия брой работещи аптеки на пазара през 2021 (спрямо данните от м. декември 2021). Следващите като дял в продажбите са групата на независимите аптеки, които правят 25.2% от продажбите на лекарства с и без лекарско предписание, с 48% от работещите аптеки на пазара през 2021 (спрямо данните от м. декември 2021).


Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Сделката е за 5,4 милиарда долара, новият собственик е с права и върху терапията за сърповидно-клетъчна анемия
Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

Според тях оповестяването на липсите на медикаменти в складовете им се квалифицират като търговска тайна

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Те ще са само за деца с онкологични проблеми, предвиждат изменения в Закона за лекарствата, днес здравната комисия ще ги разгледа на първо четене
EМА препоръча 11 нови лекарства

EМА препоръча 11 нови лекарства

Европейската агенция разреши и приложението на ваксината Imvanex срещу маймунска вариола
Още 35 млн. за Ремдесивир

Още 35 млн. за Ремдесивир

Кабинетът одобри и 20.3 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала в системата на социалното министерство
Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Постъпват десетки жалби, свързани с проблеми в детското здравеопазване, което по безспорен начин доказва, че има нужда от незабавни мерки, казва проф. Диана Ковачева
Доплащането в България е проблем

Доплащането в България е проблем

Ние имаме водещ разход за болнична помощ, който с нищо не е оправдан, казва проф. Георги Михайлов
Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Има още проверки на болници, които са в ход, казва здравният министър проф. Асена Сербезова
Очаквам доплащания и при помощните средства

Очаквам доплащания и при помощните средства

Ако повишим реимбурсацията при групите с 25% и 50%, пациентът ще си взима лекарствата и няма да се налага да влиза в болница, казва проф. Петко Салчев
1 2 3 4 5 ... 142 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ