Как да (не) преядем по Великден

Ако човек е спазвал строг пост в рамките на последните 40 дни, трябва внимателно и постепенно да започне с консумация на храните по Великден, защото обикновено на трапезата има ястия с по-голямо количество мазнини и яйца, казва проф. Веселка Дулева. Още повече, че най-често се сервират и големи порции.
ВИЗИТКА
Проф. Дулева, е завършила медицина в София, защитила е дисертация по клинична витаминология и диетотерапия при пациенти с хипертонична болест и затлъстяване в Института по хранене в Москва, Русия. Минала е двугодишно обучение по международно законодателство по храни в Мичиганския щатски университет, САЩ. |
Така дори и при хора, които нямат здравословни проблеми, може да се стигне до неблагоприятна реакция от стомашно-чревния тракт или жлъчните пътища, напомня експертката по хранене. Тя уточнява, че по време на празничната великденска трапеза може да си хапваме повече яйчни белтъци, но не бива да прекаляваме с жълтъците. Проблем може да се породи най-вече за онези хора, които са пазили по-строга постна диета и тези, които имат някои заболявания, уточнява проф. Дулева.
Специалистите по хранене считат, че здрави лица могат ежедневно да консумират по едно яйце на ден, но ако човек знае, че има камъни в жлъчката или проблеми в жлъчните пътища – възпаление, дискенезия, висок холестерол, трябва да ограничи количеството на яйчния жълтък
до половин на ден или напълно да го изключи
добавя националният консултант.
Яйцата са пълноценна и достъпна храна. Белтъкът и жълтък са с балансиран аминокиселинен състав, висока биологична стойност и с много добра усвояемост. Жълтъкът е богат на витамини и минерални вещества. Има високо съдържание на холестерол, но същевременно съдържа лецитин, който играе важна роля при обмяната на холестерола в организма. Ето защо, не е необходимо яйцата да се изключват от храненето на възрастния човек.
Агнешкото, колкото и да е прясно и младо месо, съдържа значително количество мазнини. Освен това, често, за да е по-вкусно, домакините добавят и повече мазнини или масло при приготвянето му. Заради това е добре да се ограничават порциите с месо, съветва проф. Дулева. Нейната препоръка е яйцата и агнешкото да не се приемат на едно и също хранене. Месото например да сервирате за обяд, а яйцето – да оставите за закуска или за вечеря. При всяко положение
на масата е добре да има голяма салата
което ще даде възможност на организма да се засити, без да се натоварва излишно. Може да сложите в чинията и картофки, но не пържени, както и купа със задушени зеленчуци.
Колкото и да е вкусен козунакът, с него също трябва да се внимава и да не се прекалява с повече от 2-3 филийки за деня. Добре е той също да не се комбинира с друга тежка и по-мазна храна. Причината е, че най-често домашните великденски хлябове се правят с повече масло или мас, в зависимост от рецептата и с много яйца. А когато наредим и 2 сварени яйца до козунака, то със сигурност ще натоварим жлъчката. Проф. Дулева съветва да има поне 2 часа пауза между приема на тези два вида храни.
Спазвайки всички тези лесни правила, човек няма да натоварва излишно стомашно-чревния тракт, който е почивал значително през последните 40 дни. Това се отнася особено за малките деца до 5-6 г. Понякога родителите пропускат и не забелязват колко много яйца изяждат наследниците им, а това вече може да доведе до проблеми –
например неприятни обриви или алергия
казва проф. Дулева.
Дори здравите хора и тези, които не са били на строг пост, трябва да са внимателни, защото много често след Великденската трапеза се стига до някои здравословни проблеми, свързани с преяждане. Причината е, че хората не са консумирали внимателно храните по празниците или са яли повече от 4-5 яйца дневно. Освен традиционното неразположение на стомаха, може да се стигне до по-сериозни проблеми. Важно е да се обърне внимание и на срока на годност на яйцата, условията за съхранението им и времето на варене. Тъй като боядисаните за Великден се консумират в рамките на няколко дни, най-добре е те да са
твърдо сварени и след това да се съхраняват в хладилник
Успоредно с хапването, не забравяйте и да приемате достатъчно количество вода. Тя е много е важна за хидратиране на организма, за стимулиране на обменните процеси и за нашата бодрост, затова е добре да се пие около 1,5 л на ден. Пиенето й обаче не би намалило ефекта от поетото количество меса или яйца, казва проф. Дулева.
Празничната трапеза обичайно е придружена и с алкохол, но и с него трябва да се внимава. Съветът е да не се консумира, но ако пиете - дневният прием не трябва да надвишава умерено количество, което означава
една чаша вино, една бира или 50 мл концентрирана напитка
на ден, но не и трите заедно, усмихва се проф. Дулева. Предпочитайте алкохолни напитки с ниско съдържание на етанол. Консумирайте ги с храна и ги приемайте бавно. Това правило е хубаво е да се спазва и през празниците, и през делниците, като поради различия в метаболизма на женския и мъжкия организъм, за дамите умерен прием означава приблизително половината от посоченото количество алкохолни напитки дневно.
Хората трябва да се хранят здравословно и то не само на Великден. По принцип не бива да се прекалява с тлъстите меса и алкохола, както и с храни с високо съдържание на сол, наситени мазнини, захари, препоръчва специалистът. Вниманието към това, какво слагаме на трапезата и консумираме, не бива да спира след преминаването на празничната еуфория. Няколко дни след Великден се опитайте да останете на по-лека храна, за да се разтоварите. Пролетният сезон предполага идеални условия да се хапват повече салати и зеленчукови супи – спанак, лапад, коприва, които вече са в изобилие и може да ги консумирате в различни варианти. Намалете солта, захарта и мазнините, консумирайте разнообразни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти , бобови храни и нетлъсти меса. Осигурете си прием на достатъчно вода. Ограничете приема на алкохол. Хранете се няколко пъти през деня - редките хранителни приеми водят до преяждане. Не трябва да забравяме и физическата активност – поне 60 минути дневно разходка на открито всеки ден, напомня проф. Дулева.
ТРИКОВЕ
Разделете десерта с ближния си - Хапвайте бавно, като дъвчете добре месото и почивате по-често. Общувайте по между си, създайте приятна атмосфера. - Изберете по-малка порция. Така домакинята няма да се разсърди, а вие няма да се чувствате гузни. - Консумирайте повече салата и зеленчуци, но нека в предястието и салата няма майонеза или пържени хапки. - Разделете десерта с ближния си. Със сигурност ще е хубаво да приключите обяда или вечерята с нещо сладичко, но вместо цялото парче козунак или торта, спестете калориите наполовина. |

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Мръсният въздух вреди и на кожата

Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Грижа за суха коса

Как да изберем крем против бръчки през бременността

На море с рецепта от доктор

Превърнете своите мечти в цели

Любовта ни дава криле
Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева