ТРАПЕЗА

Как да (не) преядем по Великден

13-04-2017 06:44
Не смесвайте яйца и агнешко, нека козунакът е 2-3 филийки на ден, съветва проф. Веселка Дулева Как да (не) преядем по Великден
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Празниците идват не само с настроение и слънце, но и с обилна трапеза. И често се случва така, че му отпускаме края и преяждаме – уж хапваме малко, но пък от много и различни ястия наведнъж. А когато станем от масата, усещаме тежест в стомаха, дишаме трудно и даже може да се наложи да разкопчаем колана на панталона. Как да не преядем по Великден, попитахме проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене.

Ако човек е спазвал строг пост в рамките на последните 40 дни, трябва внимателно и постепенно да започне с консумация на храните по Великден, защото обикновено на трапезата има ястия с по-голямо количество мазнини и яйца, казва проф. Веселка Дулева. Още повече, че най-често се сервират и големи порции.

ВИЗИТКА


Проф. Веселка Дулева е началник отдел “Храни и хранене” към Националния център по общественото здраве и анализи. Тя е национален консултант по хранене и диететика. Представител е на България по хранене и хранителна политика в Световна здравна организация.

Проф. Дулева, е завършила медицина в София, защитила е дисертация по клинична витаминология и диетотерапия при пациенти с хипертонична болест и затлъстяване в Института по хранене в Москва, Русия. Минала е двугодишно обучение по международно законодателство по храни в Мичиганския щатски университет, САЩ.

Така дори и при хора, които нямат здравословни проблеми, може да се стигне до неблагоприятна реакция от стомашно-чревния тракт или жлъчните пътища, напомня експертката по хранене. Тя уточнява, че по време на празничната великденска трапеза може да си хапваме повече яйчни белтъци, но не бива да прекаляваме с жълтъците. Проблем може да се породи най-вече за онези хора, които са пазили по-строга постна диета и тези, които имат някои заболявания, уточнява проф. Дулева.

Специалистите по хранене считат, че здрави лица могат ежедневно да консумират по едно яйце на ден, но ако човек знае, че има камъни в жлъчката или проблеми в жлъчните пътища – възпаление, дискенезия, висок холестерол, трябва да ограничи количеството на яйчния жълтък

до половин на ден или напълно да го изключи

добавя националният консултант.

Яйцата са пълноценна и достъпна храна. Белтъкът и жълтък са с балансиран аминокиселинен състав, висока биологична стойност и с много добра усвояемост. Жълтъкът е богат на витамини и минерални вещества. Има високо съдържание на холестерол, но същевременно съдържа  лецитин, който играе важна роля при обмяната на холестерола в организма. Ето защо, не е необходимо яйцата да се изключват от храненето на възрастния човек.

Агнешкото, колкото и да е прясно и младо месо, съдържа значително количество мазнини. Освен това, често, за да е по-вкусно, домакините добавят и повече мазнини или масло при приготвянето му. Заради това е добре да се ограничават порциите с месо, съветва проф. Дулева. Нейната препоръка е яйцата и агнешкото да не се приемат на едно и също хранене. Месото например да сервирате за обяд, а яйцето – да оставите за закуска или за вечеря. При всяко положение

на масата е добре да има голяма салата

което ще даде възможност на организма да се засити, без да се натоварва излишно. Може да сложите в чинията и картофки, но не пържени, както и купа със задушени зеленчуци.

Колкото и да е вкусен козунакът, с него също трябва да се внимава и да не се прекалява с повече от 2-3 филийки за деня. Добре е той също да не се комбинира с друга тежка и по-мазна храна. Причината е, че най-често домашните великденски хлябове се правят с повече масло или мас, в зависимост от рецептата и с много яйца. А когато наредим и 2 сварени яйца до козунака, то със сигурност ще натоварим жлъчката. Проф. Дулева съветва да има поне 2 часа пауза между приема на тези два вида храни.

Спазвайки всички тези лесни правила, човек няма да натоварва излишно стомашно-чревния тракт, който е почивал значително през последните 40 дни. Това се отнася особено за малките деца до 5-6 г. Понякога родителите пропускат и не забелязват колко много яйца изяждат наследниците им, а това вече може да доведе до проблеми –

например неприятни обриви или алергия

казва проф. Дулева.

Дори здравите хора и тези, които не са били на строг пост, трябва да са внимателни, защото много често след Великденската трапеза се стига до някои здравословни проблеми, свързани с преяждане. Причината е, че хората не са консумирали внимателно храните по празниците или са яли повече от 4-5 яйца дневно. Освен традиционното неразположение на стомаха, може да се стигне до по-сериозни проблеми. Важно е да се обърне внимание и на срока на годност на яйцата, условията за съхранението им и времето на варене. Тъй като боядисаните за  Великден се консумират в рамките на няколко дни, най-добре е те да са

твърдо сварени и след това да се съхраняват в хладилник
 

Успоредно с хапването, не забравяйте и да приемате достатъчно количество вода. Тя е много е важна за хидратиране на организма, за стимулиране на обменните процеси и за нашата бодрост, затова е добре да се пие около 1,5 л на ден. Пиенето й обаче не би намалило ефекта от поетото количество меса или яйца, казва проф. Дулева.

Празничната трапеза обичайно е придружена и с алкохол, но и с него трябва да се внимава. Съветът е да не се консумира, но ако пиете - дневният прием не трябва да надвишава умерено количество, което означава

една чаша вино, една бира или 50 мл концентрирана напитка

на ден, но не и трите заедно, усмихва се проф. Дулева. Предпочитайте алкохолни напитки с ниско съдържание на етанол. Консумирайте ги с храна и ги приемайте бавно. Това правило е хубаво е да се спазва и през празниците, и през делниците, като поради различия в метаболизма на женския и мъжкия организъм, за дамите умерен прием означава приблизително половината от посоченото количество алкохолни напитки дневно.

Хората трябва да се хранят здравословно и то не само на Великден. По принцип не бива да се прекалява с тлъстите меса и алкохола, както и с храни с високо съдържание на сол, наситени мазнини, захари, препоръчва специалистът. Вниманието към това, какво слагаме на трапезата и консумираме, не бива да спира след преминаването на празничната еуфория. Няколко дни след Великден се опитайте да останете на по-лека храна, за да се разтоварите. Пролетният сезон предполага идеални условия да се хапват повече салати и зеленчукови супи – спанак, лапад, коприва, които вече са в изобилие и може да ги консумирате в различни варианти. Намалете солта, захарта и мазнините, консумирайте разнообразни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти , бобови храни и нетлъсти меса. Осигурете си прием на достатъчно вода. Ограничете приема на алкохол. Хранете се няколко пъти през деня - редките хранителни приеми водят до преяждане. Не трябва да забравяме и физическата активност – поне 60 минути дневно разходка на открито всеки ден, напомня проф. Дулева. 

 

 

ТРИКОВЕ

 

Разделете десерта с ближния си

- Хапвайте бавно, като дъвчете добре месото и почивате по-често. Общувайте по между си, създайте приятна атмосфера.

- Изберете по-малка порция. Така домакинята няма да се разсърди, а вие няма да се чувствате гузни.

- Консумирайте повече салата и зеленчуци, но нека в предястието и салата няма майонеза или пържени хапки.

- Разделете десерта с ближния си. Със сигурност ще е хубаво да приключите обяда или вечерята с нещо сладичко, но вместо цялото парче козунак или торта, спестете калориите наполовина.

 

 


Не е време нито за диети, нито за преяждане

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Намалете мазнините, Oмега 3 са за предпочитане, много е важна подкрепата с витамин Д в този период, казва проф. Донка Байкова
Мръсният въздух вреди и на кожата

Мръсният въздух вреди и на кожата

Гел лакът и изкуствените нокти могат да отключат контактен дерматит, не забравяйте крема за слънце в планината, казва доц. Жана Казанджиева
Ръст на усложненията в естетичната дерматология

Ръст на усложненията в естетичната дерматология

При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли сериозни реформи от новия здравен министър?

Февруари 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм