резултати

Казичене на път да измени закони

10-03-2022 19:01
За да даде ИАМН положително становище за нова болница на „Сърце и мозък" в София, е бил оказан натиск върху служителКазичене на път да измени закони
Clinica.bg

press@clinica.bg

Инвеститорската заявка на „Сърце и мозък" за изграждането на нова болница с над 500 легла в Казичене е на път да провокира законодателни промени, които да предотвратят ненужното роене на нови лечебни заведения в страната. Това стана ясно по време на изслушването на здравния министър проф. Асена Сербезова по случая в парламентарната здравна комисия днес.

Казусът с желанието на групата, към която принадлежи и веригата болници „Сърце и мозък" да разширят дейността си и да построят мегаструктура на 17 км. от столицата започна през лятото миналата година. Досега обаче той не е приключил с разписването на заповед, която дава право за построяването на новата болница или не. Причината е, че все още не са приключили проверките, които министър Асена Сербезова назначи по случая. Оказва се обаче, че те няма да са последните, нито пък е ясно дали ще с достатъчни за спирането на новото лечебно заведение, въпреки че населението няма потребности от него . Както clinica.bg писа, основният проблем е, че агенция „Медицински одит" вече даде положително становище за разкриването на дейността на болницата.


За тази цел обаче в бил оказан натиск

върху нейн служител, обяви депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. И поиска нова проверка, за да се изясни как точно седят нещата, освен това заяви, че ГЕРБ са готови да сезират компетентните органи – МВР и Прокуратурата, по случая Казичене. В резултат на това здравният министър проф. Сербезова обеща, че ще назначи нова, вътрешна и по-разширена проверка по случая.

Отнасям се много сериозно към него, заради това с мен е и началникът на вътрешния одит – г-н Симеонов, каза тя. И допълни, че това обаче може да не реши проблема не в конкретния случай, а по принцип.

Възможно е да се установят законодателни вратички, които трябва да се поправят, защото пациентите не бива да са стока, а здравеопазването търговия, каза проф. Сербезова. Думите й поясни депутатът от „Има такъв народ" д-р Ивайло Христов.


„Нищо чудно да се окаже, че проф. Сербезова

ще бъде принудена да подпише това разрешение и ние трябва да го предвидим това. Нямаме никаква гаранция, че това няма да се повтори и трябва да си направим изводите какви законодателни промени са нужни, например да се промени чл. 37 от ЗЛЗ. Свободна инициатива – да, но при отчитане на потребностите на пациентите и интересите на НЗОК", каза той. И допълни, че за НЗОК също трябва да има промени. Тя трябва да може да сключва договор за необходимия брой легла, а не всеки да тича след директора й с фактурата, каза още д-р Христов.


Благодаря на д-р Христов, че прочете между

редовете думите ми – вероятно ще има нужда от промяна на нормативната уредба, каза проф. Сербезова. Да, възможно е това да се случи, потвърди и председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев от ПП. „За" промени се обяви и д-р Александър Симидчиев от „Демократична България". Цялата тази дискусия тръгна от едно становище на НЗОК за това как бюджета й за 2024 г. ще може да поеме финансирането на нова болница, прогноза, която е невъзможно да се направи, така че нека да видим как можем да избегнем възможностите за появата на подобни фючърсни сделки, каза той.


За ограничаване на подобно ненужно роене

на болници се обяви и депутатът от БСП Илиян Йончев. И държавната болница, и здравеопазването в Плевен изпитват проблеми от агресивната политика на „Сърце и мозък", затруднения изпитва и МУ-Плевен, чухме, че собствениците имат амбиции и в тази посока, затова съм изключително притеснен от това, което може да се случи и на територията на столицата, каза той. Според него има промяна и на обстоятелствата около искането за разрешение за нови дейности на „Сърце и мозък" в Плевен, тъй като МС е дал част от терена за разрешението им на МУ-Плевен. За мен буди учудване защо ИМАН дава положително становище, след като има излишък на легла в София, допълни той и призова за внимателна проверка, която да изясни има ли пропуски.


Според проф. Асен Балтов от ГЕРБ 

нещата вече са необратими. Не знам дали ви е станало ясно, но това, което е трябвало да стане, е станало, министър Стойчо Кацаров си е свършил работата още на 30 септември, каза той. И добави, че оценката за потребностите от нова болница на ИАМН е некоректна. В нея се казва, че е паднала използваемостта на леглата и затова може да се издаде разрешение за нови дейности, а тази болница ще обезкърви болниците в София, обясни той.


Не всички народни представители обаче са

на мнение, че новата болница в Казичене е проблем.

Никой не може да спре стопанската инициатива на когото и да е, ако всичко отговаря на законовите изисквания, каза д-р Хасан Адемов. Според него и НЗОК може спокойно да прогнозира дали ще има или не финансиране за още едно лечебно заведение за 2024 г.

Това не са проблеми на здравна комисия, разкриха се и по-големи болници от тази, макар и преди години, контрира и проф. Георги Михайлов от БСП. Според него депутатите няма как да решават и въпроси за Следствието.

Аз сега мога да викна - какво се случи

с детската болница, но не го правя, когато определяме точките от дневния ред, нека не са в такъв вид, каза той. В крайна сметка комисията взе решение до 7 дни да получи от МЗ копие на цялата преписка за Казичене, включително оценката на ИАМН за разрешаването на новата болница. По-важното обаче е дали депутатите ще изпълнят заканите си за законодателни промени, с които да ограничат ненужното създаване на нови болници, особено в условията на крещяща кадрова криза.


Построяването на частна детска болница е опасно

Построяването на частна детска болница е опасно

"Търговска лига" се занимава с производство и търговия на медикаменти и медицински изделия, което предполага конфликт на интереси, казва доц. Боряна Аврамова

Няма значение дали детската болница ще е частна

Няма значение дали детската болница ще е частна

Законът не го забранява, по-важно е дали НЗОК има необходимост да закупи такива дейности, казва д-р Иван Маджаров
Служебният министър да не обслужва частни интереси

Служебният министър да не обслужва частни интереси

Споделяме мнението на проф. Иван Литвиненко, че делегирането на Националната детска болница в частни ръце е бягство от отговорност на държавата, казват от "За истинска детска болница"

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък"

Според общинарите в новата мегаболница ще дойдат да работят лекари и сестри от цялата страна
Детската болница не може да е проект на един човек

Детската болница не може да е проект на един човек

Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо Шивачев

От детска болница винаги е имало нужда

От детска болница винаги е имало нужда

Хубаво е да се разшири сектора, да се постигнат максимално добри условия за децата, казва министър Асен Меджидиев
Детската болница трябва да е държавна

Детската болница трябва да е държавна

Делегирането й в частни ръце казва – не ни интересува, спасявайте се, категоричен е проф. Иван Литвиненко

Няма потребност от нови болници

Няма потребност от нови болници

Ако някой иска, нека да инвестира в структури за палиативни грижи и долекуване или в публично-частно партньорство, казва проф. Златица Петрова

ТЛ иска да строи Детска болница в София

ТЛ иска да строи Детска болница в София

Собствениците на „Сърце и Мозък" вече са входирали документите в МЗ и чакат разрешение от здравния министър Асен Меджидиев за „Мама и аз"

Аналогии в роенето на болници

Аналогии в роенето на болници

Преди 12 години бумът на инвазивните кардиологии доведе до ненужни хоспитализации, които държавата заедно с лекарите ограничиха, сега обаче първата сякаш отсъства

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ