преглед

Вече можем да вземаме биопсии от жлъчен канал

08-03-2022 05:55
Това стана възможно с модерната апаратура – SpyGlass, с която болница „Тракия" вече разполага, казва д-р Иван СираковВече можем да вземаме биопсии от жлъчен канал
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болница „Тракия" е един от трите основни центъра в България, в които се извършват голям обем и с висока степен на трудност инвазивни гастроентерологични ендоскопски манипулации под ехографски контрол. Сега лекарите там разполагат и с нова апаратура – SpyGlass. Какво представлява тя и за какво се използва, разказва д-р Иван Сираков в нашата рубрика „Преглед".

Резултатите ни са сравними със средно големите европейски гастроентерологични центрове и с най-добрите отделения в България. КОВИД-19 се отрази изключително лошо и на нашата работа. Ограниченията и реформирането на цели структури в КОВИД-зони, периодите, в които трябваше да даваме дежурства в тези отделения забави една голяма част от проектите ни. Въпреки това вървим напред.


Иновацията


Последната ни придобивка е апаратура SpyGlass за холангиоскопия и панкреатоскопия. Това са методи за директен ендоскопски оглед на жлъчните канали и панкреасния канал. Чрез нея имаме възможност да оглеждаме и да работим вътре в самия жлъчен канал. Това е своеобразно надграждане на ендоскопската ретроградна холангио панкреатография (ERCP) – една процедура, която от първия ми ден тук е направление, в който се развиваме много успешно.

Преди пандемията, през 2019 година, успяхме да извършим 445 броя ERCP процедури, което на фона на броя легла, с които разполагаме, и на броя лекари и сестри в отделението, е истинско постижение. Това е цифра, към която се стремят средноголемите гастроентерологични центрове в Европа. Качеството, разбира се,е определящо. Нивото ни на успеваемост на манипулациите, процентът усложнения - нашият е сред най-ниските в Европа за такива процедури, и крайните ни резултати са наистина впечатляващи.


Възможностите


SpyGlass холангиоскопията позволява вземането на биопсии от самия жлъчен канал, а това подобрява значително диагностиката и прецизира последващата работата на хирурзите. Защото, когато един пациент има стеснение на жлъчния канал, ние трябва да изясним на какво то се дължи. С този апарат обследваме така наречените проксимални и хилусни стенози на жлъчния канал.

Другото важно приложение на методиката е при трудните за манипулиране големи камъни в жлъчния канал. Досега пациентите с такъв проблем отиваха на оперативно лечение. Сега имаме възможност да вкараме в жлъчния канал много тънка сондичка - катетър за литотрипсия. На практика тази методика не се различава от литотрипсията при бъбречни камъни. По този начин имаме възможност да разбиваме големи камъни с електрохидравлична литотрипсия. Така проблемът на този пациент бива разрешен неоперативно. Резултатите ни са много добри.

При около 10% от пациентите, които са показани за изследване с ЕRCP, се налага да се направи SpyGlass процедура. Това са едва около 30 - 40 пациенти на година. Изглежда твърде голяма и скъпа инвестиция за толкова малко хора, но за нас здравето и животът на пациентите е преди всичко. Това е инвестиция в бъдещето, а ние държим да бъдем в крак със света.


Здравето, отговорност на всеки


Пациентите имат изключително високи изисквания към нас като лекари и често - никакви изисквания към самите себе си. Над 70-80% от пациентите чакат здравословното им състояние да излезе напълно от контрол, за да дойдат в болницата, очаквайки, че ще открият тук не просто лекари, а магьосници. Не може да си преяждал и прекалявал с алкохол цял живот,да не ходиш на никакви профилактични прегледи,да не спазваш указанията на съответните лекари,да не пиеш лекарствата си, и като рухнеш, да очакваш, че ние за един час или ден ще го излекуваме и той ще се прибере вкъщи чисто нов.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот"

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ