хранене

Постите с мярка са полезни

07-03-2022 07:02
Момичетата могат да ги започнат на 16, момчетата на 20 години, бременните да не се подлагат на тях, казва проф. Донка БайковаПостите с мярка са полезни
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Великденските пости започват от 7 март. Православните вярващи се ограничават от продукти от животински произход за 40 дни. Как влияе това на здравето, рисково ли е и за кои хора, могат ли децата да постят. Това попитахме водещият специалист по диетология и диететика проф. Донка Байкова.
- Проф. Байкова, започва Великата Четиридесетница, както още се наричат великденските пости – дни за очистване на душите и сърцата. Има ли опасности за организма от неупотребата на храни от животински произход?

- За един млад и здрав организъм веганският режим, каквито по същество са постите в Православната църква не е вреден. Може да се каже дори, че е полезен, защото преобладаващата консумация на растителна храна и фибри съдействат, до известна степен, за по-бързото извеждане на токсините от организма. Освен това, великденските пости са в периода на пролетта, когато вече има повече плодове и зеленчуци и човек си набавя повече витамини чрез тях. Това съвпадение, в случая, е благоприятно. Продължителното отсъствие на някои хранителни съставки обаче поставя в риск органи и системи в зависимост от това, какво е изключено от менюто. Две са основните групи храни. В едната влизат мляко и млечни продукти, които са богати на калций, но бедни на желязо. Втората включва месото, рибата и яйцата, която е с желязосодържаща. Ако от храненето бъдат изключени вторите с биоусвоимото желязо, ще подложим организма на сериозен риск от желязодефицитни състояния, като анемия, синтез на имунни защитни тела, а така се подкопава имунната система. Без мляко и млечни продукти продължително време бихме засилили риска от остеопороза. Може да се стигне до остеомалация, изразяваща се в омекване на костите или в остеопения, което е разреждане на костното вещество. Тези състояния са свързани с увеличен риск от фрактури и проблеми на зъбната тъкан. При липсата на витамин В2, който се набавя основно от млечните продукти, се получава заболяването хейлоза, изразяващо се в разранявания на устните ъгли. При продължително неконсумиране на месо, риба и яйчен жълтък желязото, кръвотворенето и имунната защита падат, в това число и производството на антитела. Дори да се правят опити за набавяне на желязо до необходимите количества от растенията, успехът е под въпрос. Затова по време на пости е добре да се приемат хранителни добавки, съдържащи съставките от ограничаването на храни от животински произход. Доброто по време на постите е, че в 40-те дни, в които те продължават, по средата им има ден, в който се разрешава риба. Хубавото е, че в човешкия организъм има депа от така необходимите му съставки, които са в достатъчни количества за 40 дни, но при здрави хора.

- Възможно ли е бременните да постят?

- Трябва да се знае, че веганският модел на хранене е прекалено рисков за бременните. Бебето е егоистът в природата. Фетусът ще вземе желязото от бъдещата майка и ще си направи депа в своя организъм за нейна сметка. Така плодът ще се е осигурил за шест месеца занапред. Той ги натрупва в костния мозък, далака и черния дроб. След шестия месец няма да ги има, тъй като ще ги е изчерпал, а майчината кърма все още ще е дефицитна на желязо. На майката-веган или отдалата се на стриктни пости продължително време ще трябва да остане продължително време в болница, докато й бъдат коригирани нивата на хемоглобина, тъй като тя във всички случаи ще е в желязодефицитно състояние. Жената губи кръв и при раждането. Затова е важно бъдещите майки да не изпадат в крайности и да не се подлагат на такива строги изпитания, като вегански режим или стриктно и продължително спазване на постите.

- Има ли начин човек, който има проблеми с храносмилателната система, все пак, да пости, балансирайки с някакви добавки или храни?

- Риск има от развитие на гастроентероколити и възпалителни заболявания на лигавицата на червата, които са с дължина 7,5 метра. Особено висок е рискът, когато храната не е обработена термично и се консумира сурова още повече, че по време на пости човек поглъща по-големи количества, за да се засити. Някои хора поемат повече плодове и зеленчуци, за да си набавят фибри. Когато обаче липсват млечни и месни продукти, се стига до възпаления – гастрити и колити. Постът може да премине по-леко, ако храната е сготвена, а не се яде сурова, каквито увлечения има. Бобовите храни, много употребявани в този период определено са рискови за хората с проблеми на стомашно – чревния тракт. Те трябва да избягват ядките, колкото и да са полезни за здравите, защото са гастритогенни и ще им създадат големи проблеми. Възможно е още възпаление на жлъчните пътища и панкреаса, дори да се стигне до панкреатит. Независимо, че са вкусни и съдържащи редица ценни вещества, гъбите по време на пости, когато липсват храни от животински произход, не бива да се употребяват от хората с подагра, тъй като в тях се съдържат пурини, които повишават пикочната киселина. Това важи и за бобовите храни. Все пак, постите продължават само 40 дни, но един продължителен вегански модел е рисков за всички. Нещо повече, такъв режим на хранене повишава стойностите на холестерола, защото се разграждат мастни тъкани, което води до проблеми с черния дроб и бъбреците.

Във всички случаи, хронично болните, дори и здравите трябва да съблюдават препоръките на своя личен лекар, гастроентеролог или специалист по диететика, ако решат да постят.

- Как ще коментирате тримиренето в православната позиция - три дни без храна и вода?

- Абсолютно вредно е. Ще се стигне до обезводняване, ацетаза, възможно е колабиране. Да не се прилага в никакъв случай.

- Не малко вярващи родители подлагат децата си на пост. От каква възраст може да става това?

- Малки деца не бива да бъдат подлагани на пости. От 14 до 19-годишна възраст се оформят органите и системите. Девойката може да си позволи да пости след 16, а младежите след 20 години. Това са годините, до които продължава растежа на двата пола. Важно е не само как се спазва поста, но и как се прекратява.

- Какви са препоръките Ви?

- Постилите да не се втурват в кулинарна вакханалия веднага след края им. Неслучайно в църквата на Великден се отговява с едно яйце. Премнаването към обичайното хранене става с по-малки порции, като месото е в ограничени поличества за сметка на салатите. Правило е да се започва поетапно включване на храните от животински произход. Освен това не бива веднага да започваме с мазни блюда. Добре е най-напред да пийнем чаша мляко, да опитаме извара, нискомаслено сирене и постепенно да преминаваме към по-тежките блюда. Причината е, че за дълго време някои ензими са били изключени и е трудно веднага да бъде задействано производството им.

- Какво да правим тогава, за да не се наложи да търсим дежурен гастроентеролог?

- Можем да се изхитрим, като приемаме от споменатите храни малки количества, включвайки нов вид на всеки два-три часа. Важното е да се помни, че храната няма да свърши след Великден и не бива да прекаляваме с нея. Както казах, салатите на трапезата трябва да изобилстват. Причината е, че те подобряват храносмилането, перисталтиката на червата, които в резултат се очистват редовно. В противен случай храносмилателните органи ще бъдат поставени в режим на свръхработа, което не е от полза за нашето здраве. Впрочем тези съвети важат и за хората, които не са постили.

- Какво може да се случи, ако не ви послушаме и си позволим преяждане?

- Ще се стигне до възпалителен процес. Обикновено на храносмилателната система. Тя е триединна: стомах – черва – задстомашна жлеза, която е най-потърпевша. Започва да страда и жлъчно-чернодробната система. Те имат нервно-рефлекторна и хоморална връзка. Затова спасението е в малките порции с много зеленчуци на трапезата, непременно с подправки.

- Какво общо имат подправките с храносмилателния процес?

- Някои от тях са отлични негови помощници. Например джинджифилът е много добро средство, което може да се консумира като подправка в салата или в чай, а ментата е истински балсам за стомаха. Те подобряват пасажа на приетата храна за изхвърляне, защото червата ни са дълги 7,5 метра и им е много трудно да се справят с пренатоварването.

- Постите съобразени ли са със здравословното хранене според сезоните или времето за тях е избрано случайно?

- Науката за храненето няма мнение по този въпрос. Според мен обаче връзка има. Коледните пости са преди поредица от празници на трапеза с много ястия и алкохол, което натоварва организма. С ограничаване на продуктите от животински произход пред тях, сякаш организмът се подготвя за кулинарните натоварвания. Преди Великден пък, имаме поредица от празници с тежки трапези, след които логично е да има едно детоксикиране на огранизма. По нашите географски ширини през ранната пролет – времето, в което преимуществено се падат постите, някога не е имало много ранни плодове и зеленчуци, но в по-южните част на страната хората са си набавяли пресен лук, салати и други ранни пролетни култури. Сега целогодишно имаме пресни плодове и зеленчуци и такъв режим на хранене не е проблем. Диететиката, нито в България, нито в световен план, няма мнение и не се занимава с въпроса за връзката на здравословното хранене и постенето. Според мен обаче би следвало да има, поне за времето, когато са били приети като църковно правило най-малкото, защото след зимата с намаления прием на витамини през пролетта човек започва да си ги набавя с ранните плодове и зеленчуци.

- Напоследък доста хора се увличат по екологичните продукти. Как да ги избираме?

- Редно е да се изисква сертификат за място на производство. Така те се продават в цяла Европа, но не и у нас. Опитайте да поискате документ за произход от магазина и със сигурност ще Ви изгонят. Случвало ми се е. Затова не бива да се увличаме прекомерно по тях, ако не сме убедени в произхода им. Освен това, наблюдава се увлечение по хималайската сол, която е много добро и полезно нещо, но ако е оригинална. Тя трябва да е от южните склонове на Хималаите. Документ за произхода й едва ли някой ще Ви покаже. Имитация лесно се постига чрез оцветяване на морска сол. Дори да е оригинална, тя не бива да е основната, която ползване в храненето си. Причината е, че масовата сол е йодирана и предпазва от гушавост, която може да доведе до кретенизъм. Това заболяване бе изкоренено у нас от 60-те години, когато започна задължителното йодиране на солта. Сега, с модерното хранене и употребата на всякаква друга сол, то отново започна да се завръща.


Хигиената на храните в центъра на еврокампания

Хигиената на храните в центъра на еврокампания

Според Евробарометър тя е сред основните опасения на потребителите, от тази година #EUChooseSafeFood се провежда и в България
Подсладителите стимулират апетита до вълчи глад

Подсладителите стимулират апетита до вълчи глад

Трябва да има субсидия от държавата за качествени храни за обяда на детето и за подкрепителната закуска в училище, казва проф. Донка Байкова
Изтеглиха за унищожение 1 тон храни

Изтеглиха за унищожение 1 тон храни

Това се е случило миналата седмица при проверки на БАБХ, съобщиха от институцията
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
СЗО: Забравете за подсладителите

СЗО: Забравете за подсладителите

Те не носят дългосрочни ползи при отслабване, а дългосрочната им употреба е възможно да доведе до нежелани ефекти, съветват експертите
12 препоръки за здравословно хранене

12 препоръки за здравословно хранене

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването, казват от Столичната регионална здравна инспекция
Унищожават 732 кг храни

Унищожават 732 кг храни

През миналата седмица са съставени са 23 акта и 112 предписания, казват от Агенцията по храните
Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Инспекция започва днес и ще продължи до 17 април, казват от Българската агенция по безопасност на храните
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
По-строг контрол на захарта в храните

По-строг контрол на захарта в храните

С наредба на Министерския съвет влизат в сила нови изисквания за съставки върху етикетите им
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ