Консулт

Как се променя матурата по български?

28-02-2022 12:53
Тя е задължителна в бала за медицина, а от тази година зрелостният изпит ще съдържа повече отворени въпроси Как се променя матурата по български?
Clinica.bg

press@clinica.bg
От тази година медицинските университети ще приемат студенти, като в задължителния бал ще включват оценката по български език и литература. Как ще се промени формата на изпита, който ще се проведе на 18 май, обясниха от МОН.
Изпитен вариант

 

По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) през тази година. Държавният зрелостен изпит се полага от всички завършващи. За първи път зрелостниците ще могат да избират между две отделни теми – за интерпретативно съчинение и за есе. Това предвиждат новите изпитни варианти. По тях учениците трябва да покажат функционална грамотност, както и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения.

 

Време

 

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задачи. За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

 

Есето

 

Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. Проверяващите учители ще следят за прецизното формулиране на теза и за нейното последователно и целенасочено аргументиране. Освен това ще се оценяват интерпретирането и разпознаването на елементите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на собствено мнение при есето. Традиционно учениците трябва да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните норми. Критериите за оценяване на текста бяха предварително обсъдени с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители.

 

Брой точки

 

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т. Тоест, дори зрелостникът да отговори правилно на всички задачи с избираем отговор, това няма да му гарантира успешно представяне и диплома. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 

Задължителна за медицина

 

Матурата по български език и литература е задължителна за всички завършващи. От тази година тя ще участва и в балообразуването за кандидатстване в медицинските университети, а както clinica. bg вече писа максималният бал ще е 42. До момента в бала участваха оценките от матурите и дипломата по химия и биология, но новите учебни програми наложиха промяната. Именно през тази година ще завърши първия випуск, чието обучение е изцяло по тях. Според новите учебни програми децата не могат да изучават химия и биология в 11 и 12 клас, освен ако не са ги избрали за профилиращи предмети, съответно те няма и да полагат задължителна матура по тях, нито да имат оценки за последните две години. Това би означавало, че по досегашните критерии, те ще трябваше да се явяват на две допълнителни матури – по химия и биология. За да няма дискриминация и за да не се налага децата да се явяват на три задължителни матури, се взе решение в бала да участва оценката от матурата по български език и литература, заедно с тези от конкурсните изпити на университетите по химия и биология.


Докторантската стипендия става 750 лв.

Докторантската стипендия става 750 лв.

Увеличението е с 50% и влиза в сила със задна дата от 1 април тази година, реши кабинетът
МУ-та с конкурси за професори и доценти

МУ-та с конкурси за професори и доценти

Свободни места обявиха висшите медицински училища в София, Плевен и Пловдив

Студент от Варна с награда за анатомия

Студент от Варна с награда за анатомия

Лора Велева грабна приза в категория В за представяне на научна разработка на първия Европейски студентски симпозиум в тази сфера

МУ-София дръпна 100 места в класация

МУ-София дръпна 100 места в класация

Изследователският институт „Куакуарели Симъндс" го нареди в групата, заемаща от 501-ва до 550-та позиция по едно от пет направления
53 болници с безплатно висше за сестри

53 болници с безплатно висше за сестри

Тази година обаче в заявките липсват медици, става ясно от новия списък, който лечебните заведения са подали в МОН
Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Пенсионерите трябва да предоставят документи в съответната регионална здравна инспекция най-късно до 15 юли 2022 г., казват от МЗ
15 хил. учащи и преподаватели ще трупат опит в чужбина

15 хил. учащи и преподаватели ще трупат опит в чужбина

Такива възможности дава програмите „Еразъм+" и „Европейски корпус за солидарност" през тази година, казват от МОН
Преизбраха проф. Стефан Пеев за декан в МУ-Варна

Преизбраха проф. Стефан Пеев за декан в МУ-Варна

Така той остава начело на за втори мандат на Факултета по Дентална медицина във висшето училище
ИТН иска без атестация за преподавателските бонуси

ИТН иска без атестация за преподавателските бонуси

В момента тя е условие университетите да получат допълнителните 20 млн., според депутатите от партията обаче това противоречи на Закона за висшето образование
40 млн. за заеми за студенти и докторанти

40 млн. за заеми за студенти и докторанти

Парите са за такси за обучение и издръжка, толкова ще е държавната гаранция за тази година, реши кабинетът
1 2 3 4 5 ... 70 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ