МЕРКИ

Спешно: Лекар във всяко училище

10-04-2017 12:22
Променят наредбата за здравни кабинети в школата до средата на юни, през 2018 г. трябва да им осигурят финансиранеСпешно: Лекар във всяко училище
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спешно да се осигури лекарска помощ във всяко училище. Това е приоритет №1 в екшън плана за превенция на агресията в училище на Министерство на образованието (МОН). Планът на институциите от 22 мерки вече е разработен. 12 от тях трябва да заработят до края на 2017 г., останалите десет са с хоризонт до края на следващата година.

До края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредбата на Министерство на здравеопазването (МЗ) за здравните кабинети в училищата. В него ще бъдат предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко школо. Там, където няма лекар или фелдшер, това чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения, е заложено в плана за превенция на агресията. Още до края на май пък трябва да се стикова система за бързо взаимодействие между учители, ученици и джипита, както и да се инструктират педагогическите съветници как най-ефективно да работят с медицинските лица в случай на инцидент в училище. По тези задачи ще работят заедно Регионалните управления на образованието, Регионалните здравни инспекции и директорите на училищата.


До края на 2018 г. пък трябва да бъдат осигурени пари

за медицинско обслужване на всяко училище. Както и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието, залагат още в плана за действие от МОН. Учителите ще преминат и обучения по оказване на първа помощ на ученици, с помощта на БЧК, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на школата.

На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати, които популяризират националната телефонна линия за деца 116 111. В различните форми на превенцията срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа „връстници обучават връстници“ пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите.

В борбата срещу насилието между децата и учениците

ще бъдат привлечени и медиите

На тях и на Съвета за електронни медии се разчита за популяризиране на детските права, както и на добрия опит за справяне с агресията.

Планът допълва съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище, като набляга на предотвратяването на агресията и насилието в училище. Той е разработен съвместно от множество институции. Освен експерти от МОН в подготовката на мерките са участвали представители на омбудсмана на републиката, Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Изпълнителна агенция „Социално подпомагане“ (АСП), Националното сдружение на общините в Република България и други.


Справедливи наказания за нападателите

Справедливи наказания за нападателите

Апелираме за толерантност и уважение към медицинските специалисти, казва Милка Василева
Причините за агресията над лекарите са много

Причините за агресията над лекарите са много

Няма никаква подкрепа към областните болници, които в повечето случаи са единствените със спешни приемни отделения, макар правата и задълженията за всички да са еднакви, казва д-р Димитър Костов
Мъж нападна и души зъболекар

Мъж нападна и души зъболекар

Реагирал на забележката му да не вдига шум в чакалнята, от БЗС реагираха остро срещу нападението
И столичните лекари срещу насилието

И столичните лекари срещу насилието

Осъждаме категорично проявите на насилие над медици и упражняването на вербална и физическа агресия, казват от региналната им колегия

Арестуваха побойник на спешен лекар

Арестуваха побойник на спешен лекар

Нахвърлил се и на полицаите, които придружавали линейката, образувано е досъдебно производство
Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Единият е с рани по лицето, другият със счупена ръка, съобщиха от прокуратурата в Перник
Пиян разби Спешния център в Дупница

Пиян разби Спешния център в Дупница

Ядосал се, след като обиколил с линейка две болници, но отказали да го приемат
Пиян пациент нападна лекар в Русе

Пиян пациент нападна лекар в Русе

Почерпеният и обгорял от инцидент през деня се уплашил да не бъде опериран
 Пиян наби фелдшер в Русе

Пиян наби фелдшер в Русе

Докато медикът му помагал, той псувал и хвълял по него предмети
Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Присъдата на 50-годишният мъж е издадена за нападение и ругатни на лекари в Спешния център на Горна Оряховица
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ