Меню
индекс

Лек подем в инвазивната кардиология

22-02-2022 06:30
Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"Лек подем в инвазивната кардиология
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лек подем, въпреки пандемията, отбелязва дейността на лечебните заведения в сферата на инвазивната кардиология. Това показват данните за 2021 г. на здравната каса, които „Индекс на болниците" анализира.

Общо 72 288 диагностични и лечебни процедури са били извършени в лечебните заведения, които са развивали дейност по инвазивна кардиология у нас през миналата година. За сравнение през 2020 г. дейността беше по-малка с 4 362 процедури или с 6.4%.


Увеличението през миналата година

се наблюдава предимно при диагностичните процедури, където има ръст до 34 734 срещу 30 654 през 2020 г. Процентът на тези, които са завършили с находка, се запазва висок – над 87. Изключения са лечебните заведения, където той е под 30%.


През миналата година са повече и поставените

пейсмейкъри – 4012, срещу 3599 през 2020 г. Разлика в лечебните процедури обаче почти няма и те остават малко над 33 хил. Макар и да има ръст на дейностите през миналата година, те все още не са възвърнали нивата си отпреди пандемията, когато всички процедури в инвазивната кардиология бяха около 80 хил. За сметка на това обаче се отчита увеличение на структурите по инвазивна кардиология в страната. Броят им от 58 вече е 60. Нови лаборатории са отворени в МБАЛ-Силистра и в МБАЛ „Ив. Скендеров" в Гоце Делчев. 


Макар и да има висок брой на центровете по

инвазивна кардиология, лечение на сърдечна аритмия с аблация у нас се е извършвало само в 6 от тях, като пет са концентрирани в столицата, а последният се намира в Пловдив. Процентът на спешните случаи, които са лекувани през миналата година, се запазва постоянен – около 23, показват още цифрите. Пълните данни по лечебни заведения може да видите тук.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ