Меню
индекс

Лек подем в инвазивната кардиология

22-02-2022 06:30
Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"Лек подем в инвазивната кардиология
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лек подем, въпреки пандемията, отбелязва дейността на лечебните заведения в сферата на инвазивната кардиология. Това показват данните за 2021 г. на здравната каса, които „Индекс на болниците" анализира.

Общо 72 288 диагностични и лечебни процедури са били извършени в лечебните заведения, които са развивали дейност по инвазивна кардиология у нас през миналата година. За сравнение през 2020 г. дейността беше по-малка с 4 362 процедури или с 6.4%.


Увеличението през миналата година

се наблюдава предимно при диагностичните процедури, където има ръст до 34 734 срещу 30 654 през 2020 г. Процентът на тези, които са завършили с находка, се запазва висок – над 87. Изключения са лечебните заведения, където той е под 30%.


През миналата година са повече и поставените

пейсмейкъри – 4012, срещу 3599 през 2020 г. Разлика в лечебните процедури обаче почти няма и те остават малко над 33 хил. Макар и да има ръст на дейностите през миналата година, те все още не са възвърнали нивата си отпреди пандемията, когато всички процедури в инвазивната кардиология бяха около 80 хил. За сметка на това обаче се отчита увеличение на структурите по инвазивна кардиология в страната. Броят им от 58 вече е 60. Нови лаборатории са отворени в МБАЛ-Силистра и в МБАЛ „Ив. Скендеров" в Гоце Делчев. 


Макар и да има висок брой на центровете по

инвазивна кардиология, лечение на сърдечна аритмия с аблация у нас се е извършвало само в 6 от тях, като пет са концентрирани в столицата, а последният се намира в Пловдив. Процентът на спешните случаи, които са лекувани през миналата година, се запазва постоянен – около 23, показват още цифрите. Пълните данни по лечебни заведения може да видите тук.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ