Гастроентерология

Микроб и лекарства провокират язва

10-04-2017 08:28
Гастроскопията е златен стандарт при диагностиката, спасява и при кървене, обяснява гастроентерологът д-р Иван Сираков Микроб и лекарства провокират язва
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пролетта има печалната слава на „сезона на язвите". Наистина ли промяната на времето и диетата й влияят? Кои фактори я отключват? Какъв режим трябва да спазват хората с язвена болест? И какви са съвременните методи за лечението й? Clinica.bg попита д-р Иван Сираков, който ръководи отделението по гастроентерология на болница „Тракия" в Стара Загора.

„Oбщоприето е схващането, че язвената болест се появява по-често през пролетта и есента. Тази зависимост обаче не е абсолютна”, обяснява д-р Иван Сираков. Истината е, че – извън сезонността и хранителният режим, има други рискови фактори, които я отключват. „Това са инфекцията с Хеликобактер пилори и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), особено аспирин”, уточнява гастроентерологът. И дава пример, че в развитите страни най-често дуоденалните язви се причиняват от  Хеликобактер пилори, а стомашните – от НСПВС. „Но всеки от факторите може да е причина за язви и в стомаха, и в дуоденума”, обяснява д-р Сираков. Цигарите, оказва се, също са враг на стомаха.

ВИЗИТКА


Д-р Иван Сираков ръководи Гастроентерологичното отделение в Болница "Тракия" от март 2017 г. Завършва медицина в Стара Загора през 1995 г. През 2004 г. взема специалност „Вътрешни болести”, а две години по-късно – и „Гастроентерология”. От 2011 г. е главен асистент е в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София. През 2012 г. става доктор по медицина, защитавайки темата  "Нестероидни противовъзпалителни средства,Хеликобактер пилори и увреждания на гастродуоденалната лигавица".
Д-р Сираков има повече от 40 статии в български и чуждоезични научни списания. Трупал е опит на десетки курсове и конгреси – както у нас, така и в Холандия, Австрия, Германия, Великобритания, Швеция, Португалия, Испания, Швейцария. Д-р Сираков е член на Българското дружество по гастроентерология, на Клуба по гастроентерология, хирургия и онкология, Българската асоциация по ехография и на Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия.


Пушачите боледуват по-често

от язвена болест, особено Хеликобактер пилори-инфектираните пациенти. Фамилната анамнеза също се счита за рисков фактор, разкрива специалистът. Преките роднини на пациентите с язвена болест боледуват по-често от това заболяване, в сравнение с останалите хора. „Предишната анамнеза за пептична язвена болест е рисков фактор за язви, причинени и от Хеликобактер пилори, и от НСПВС”, допълва д-р Сираков. Дозата, в която се вземат нестероидни противовъзпалителни средства, е от значение. „Рискът сред пациентите, приемащи ниска доза аспирин и по-специално – този от язвено кървене, е по-висок при пациенти с анамнеза за пептична болест и при възрастни. Пептичната язвена болест е по-честа сред пациентите с хронична обструктивна белодробна болест, чернодробна цироза, исхемична болест на сърцето, бъбречна недостатъчност и сред работещите в каменовъглените мини вероятно и поради присъствието и на други рискови фактори, включително и инфекция с Хеликобактер пилори, нарушена трофика на стомашната и дуоденалната лигавица”, обяснява гастроентерологът.

Какви са симтомите? „При дуоденална язва са епигастрална болка на гладно или нощем, успоковаща се от прием на антиацидни препарати, мляко, храна или киселинно-супресивни медикаменти. Болката може да ирадиира към гърба при пациенти с язви на задната дуоденална стена. Често е в епигастриума и се отличава с епизодичност и засилване за епизод от 1- 3 месеца, след което най-често следват "светли" промеждутъци. Понякога е нетипична и може да се представи в комбинация с

пареща болка зад гръдната кост, безапетитие, гадене и загуба на тегло

уточнява д-р Сираков. За сметка на това, пациентите със стомашна язва имат по-малко  стереотипна клинична проява. „Най-често локализацията на болката е в епигастриума, но това не е задължително. Най-често тя се появява скоро след нахранване и е по-малко вероятно да се успокои от приемане на храна. Безапетитието, гаденето, повръщането и загубата  на тегло са по-чести, отколкото при дуоденална язва и водят до съмнения за стомашен карцином”, разкрива д-р Сираков. Трудно пък се диагностицират язвите, причинени от лекарства. „Общодиспептичните оплаквания са  чести при пациентите, приемащи такива медикаменти, докато повечето пептични язви са "тихи ", безсимптомни, а това прави диспепсията лош предиктор в тези случаи. Въпреки това, появата на диспептични оплаквания при пациенти, приемащи нестероидни противовъзпалителни средства, изисква ендоскопско изследване. Целта е изключване на язвена болест или развитието на усложнения”, предупреждава специалистът.

„Златният стандарт” в диагностиката на язвената болест е ендоскопското изследване – т.нар. езофагогастродуоденоскопия, известна за по-кратко като „гастроскопия”. „При нея през устата и гърлото на пациента се въвежда тънък апарат, на върха на който има светлинен източник и камера, с който в реално време се оглеждат промените в лигавицата на хранопровод, стомах и дванадесетопрстник,. С това изследване могат да бъдат диагностицирани следните заболявания на горния гастроинтестинален тракт : остър и хроничен гастрит; полипи, рак, рефлуксна болест и т.н.”, обяснява д-р Сираков. И е категоричен, че гастроскопията е несравнимо по-показателна от морално остарелите рентгеноконтрастни изследвания. „Особено важен е и фактът, че по време на гастроскопия може да бъдат вземани биопсии за хистологично изследване, а при язвена болест – и задължително за Хеликобактер пилори. Този микроб, който живее в стомашната лигавица е отговорен за болшинството случаи на развитие на язвена болест, хроничен гастрит. Той има отношение и към развитието на рак на стомаха у фамилно предразположени пациенти”, напомня д-р Сираков. Оказва се, че

около 70% от българите са носители на Хеликобактер

„Диспептични симптоми обаче има в само около 15% от тях”, уточнява специалистът.

Гастроскопията може да бъде не само диагностична, но и терапевтична методика, разкрива д-р Сираков. „Тя е пръв метод на избор при всички пациенти с кървене от горния гастроинтестинален тракт. По време на гастроскопията в такива случаи може да се прилагат някой от методите за кръвоспиране: инжекционна хемостаза с адреналин; механична хемостаза с поставяне на специални хемоклипсове; термична хемостаза с коагулационен ток, аргонплазмена коагулация и т.н.”, обяснява гастроентерологът. Най-често се провежда в условията на краткотрайна венозна седация. „При нея на пациента се поставя инжекция с медикаменти, които отнемат съзнанието за кратко и пациентът няма спомен за случилото се. Новите поколения видеогастроскопи се отличават с много добрата резолюция на образа и дават възможност за записване и архивиране на цялото изследване. И при необходимост от следващи изследвания – за сравняване на видеоендоскопията с предишните”, обяснява д-р Сираков.

Отново гастроскопията дава отговор на въпроса – дали пациентът има гастрит или язва. Защото заболяванията са различни, но с подобни оплаквания. „Нелекуваният хроничен гастрит, особено при изявени симтоми, наличие на Хеликобактер пилорна инфекция и продължаващ прием на нестероидни и/или стероидни противовъзпалителни медикаменти, най-често прогресира и се развива язвена болест. Тежкият гастрит най-често е съпроводен с наличието на т.нар. ерозии по лигавицата.  Образно казано,

те са по-малките сестри на язвената болест

защото с по-плитки и с по-малък размер, но при всички положения са признак на тежко възпаление на стомашната или дуоденалната лигавица”, предупреждава гастроентерологът.

„Няма безопасна язва!”, категоричен е д-р Сираков. При това, по симптоми може да прилича на рак на стомаха например. „При ендоскопско изследване образът на стомашна язва понякога е трудно различим от язвения дефект при някои пациенти с карцином. При такива случаи ендоскопистът е задължен да вземе множество биопсии за хистологично изследване, което ще има доказателствена стойност за едното или другото заболяване. А биопсии могат да бъдат вземани само по време на гастроскопия, не и по време на рентгеноконтрастно изследване на горния гастроинтестинален тракт. Компютърната томография на коремни органи, по-известна като скенер на корем, също не е метод на избор за доказване на язвена болест”, напомня специалистът.

Съветът му е пациентите да потърсят гастроентеролог бързо след появата на симптомите – болка, киселини или повръщане. „Самолекуването може да има тежки и непредвидими последици!”, алармира д-р Сираков. От друга страна, и лекарите трябва навреме да изпращат пациента за ендоскопско изследване, за да се гарантират прецизната диагностика и лечение. „Язвената болест е абсолютно лечимо заболяване и е

нелепо, неприемливо и тъжно пациенти да се усложняват и загиват

от язвена болест през 21-ви век!”, категоричен е д-р Сираков.  

Докато все още е неусложнена, се прилага медикаментозно лечение. „От над две десетилетия на мода са т.нар. инхибитори на протонната помпа – омепразол и неговите производни: рабепразол, пантопразол, езомепразол. Това са медикаменти, подтискащи продукцията на солна киселина, респективно – стомашен сок, което като резултат води до намаляване на секрецията и възстановяване целостта на лигавицата, намаляване на нейното възпаление. Останалите киселинно-супресивни медикаменти също имат роля, макар и по-малка, в лечението – Н2 блокери, антиацидни медикаменти и т.н.”, подробно обяснява д-р Сираков. Нелекуваната язва може да доведе до редица усложнения. „Когато язвата е в близост с изхода на стомаха или в дванадесетопръстника, повръщането може да стане доминиращо и тежко до степен на електролитни и ритъмни нарушения, в следствие на ниското ниво на калий в кръвта. Друго тежко усложнение е т.нар. пенетрация на язвата със засягане на някой друг, съседен орган – например панкреаса. В тези случаи клиничната картина се доминира от упоритата, постоянна, неповлияваща се от медикаменти и отиваща към гърба болка”, обяснява д-р Сираков.

Двете най-тежки, животозастрашаващи, усложнения са кървенето и перфорацията

„Перфориралата язва на стомаха или дванадесетопръстника е показание за оперативно лечение по спешност! Ако пациентът не бъде опериран, той развива перитонит и за няколко часа може да загине. Острото кървене при язвена болест също е животозастрашаващо усложнение. При него пациентът започва да повръща черни материи и/или да изхожда такива и за няколко часа развива силна отпадналост, лесна уморяемост, сърцебиене, ниско кръвно налягане. Кървенето от горния гастроинтестинален тракт е показание за спешна гастроскопия и прилагане  на някой от методите за кръвоспиране. При неуспех, пациентът е показан отново за оперативно лечение по спешност”, обяснява гастроентерологът. „Пилорната или дуоденална стеноза, които се развиват при хронична язвена болест и са свързани с пасажни смущения, тежко повръщане и невъзможност за хранене и прием на течности, също са показания за оперативно лечение”, уточнява специалистът.

Както и при лечението всяка болест, и при язвената се очаква откриването на нови медикаменти и алгоритми за лечение. Например – разработването на ваксина срещу Хеликобактер пилори. „Понастоящем инфекцията се лекува с антибиотична комбинация и инхибитор на протонната помпа. Проследяването на ефекта от терапията и последващото тестуване на пациентите за наличие на инфекция с този микроб води до намаляване на рецидивите от язвена болест и хроничен гастрит. При установяване на неизлекувана инфекция пациентите са  показани за прилагане на втора или трета линия на антибиотична комбинация. Усилията последните години са насочени и към увеличаване процента на успешно излекувана инфекция с Хеликобактер пилори чрез създаване на нови антибиотични схеми за лечение, добавяне на пробиотици и т.н.”, уточнява д-р Сираков.

 

СЪВЕТИ


Внимавайте с диетите

 

При диагноза „язва" е задължително пациентите да променят менюто си. Пикантните и пържени храни, лютивите подправки, сладкото и шоколада, цитрусовите плодове – лимони, портокали, киви – газираните напитки и алкохолът трябва да се избягват, обяснява д-р Иван Сираков. Що се отнася до стреса, при тази диагноза ролята му е малко пресилена, смята специалистът. „Що се касае за язвената болест, той е свързан с повишаване на киселинната секреция на стомаха, което в съчетание с нередовното хранене, може да доведе до появата й. От друга страна, безконтролното приемане и самолекуване с аспирин и нестероидни противовъзпалителни медикаменти, са предпоставка за поява на обострен гастрит и язвена болест. С напредване на възрастта, необходимостта от приемането на антиагреганти, предпазващи от усложненията на съдовата болест – инфаркт, инсулт и т.н., нараства. Има създадени алгоритми на поведение – при пациентите, рискови по отношение на язвена болест, биват предписвани медикаменти, които профилактират появата й", уточнява д-р Сираков. Гладуването и тежките диетични ограничения, неконтролирани от специалист и диетолог, също повишават риска от язвена болест, предупреждава гастроентерологът. 


Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
Децата развиват „виртуален аутизъм

Децата развиват „виртуален аутизъм"

При замяната на реалния свят с електронен директният говор, интонация, поза, поглед, мимика, жест постепенно губят мястото си в комуникацията, казва проф. Иван Иванов

1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ