Медицина

Изпуснахме ли грипа от бутилката

17-02-2022 06:24
Децата не носят маски, инфектират се по-лесно, заради незрялата им имунна система и боледуват по-тежко, не е ясно колко са заразените у насИзпуснахме ли грипа от бутилката
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
На фона на пандемичната вълна от КОВИД-19 се оказа, че грипът беше изпуснат от бутилката. Независимо от пенебрежимо малкия брой на заболели в официалната статистика, спецалистите смятат, че случаите са многократно повече. Хората обаче не ходят на лекар от страх да не се инфектират с коронавируса, установи проверка на clinica.
Две деца с тежка форма на болестта бяха хоспитализирани в Инфекциозна болница в София, едното от тях бе прието с мозъчно възпаление, а другото с тежка пневмония. 18 са случаите на грип от 14 декември, когато беше доказан първият случай досега, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В това число са и двамата хоспитализирани малчугани.

 

„Това обаче е само върхът на айзберга.

 

Хората масово пренебрегват грипа. Щом установят, че не се положителни за КОВИД-19 не мислят за него и смятат, че бързо ще им мине, дори се самолекуват. Не се изследват, така нямаме представа колко точно са заразените, заяви директорът на центъра проф. Ива Христова. Не минава седмица да имаме поне по едно-две деца, макар и те да са на домашно лечение", поясни тя. По думите й, когато става дума за невръстни или тийнейджъри, лекарите сравнително по-често пускат проби за грип, докато за възрастните това се случва много рядко. Така тя обяснява факта, че всяка седмица имат по няколко потвърдени проби за грип при деца, но не и при възрастни.

 

Разхлабването на мерките е причината

 

за увеличението на заболяването при малчуганите и тийнейджърите. „Те не само се събират с връстниците си, но и не носят така стриктно и правилно маски, както възрастните. Заради по-строгите мерки през миналата зима грип нямахме въобще", поясни проф. Христова. Затова тя смята, че потвърдените за грип проби в центъра са само върхът на айзберга, което не позволява да се знае каква е истинската картина на заболеваемостта в страната. „Инфектираните с вирус инфлуенцус са много повече.

 

Хората са фокусирани върху КОВИД-19

 

и се успокояват, щом тестът им се окаже отрицателен, но не мислят, че има и други тежки респираторни заболявания. Мнозина минават на самолечение, а за тези под лекарско наблюдение и лечение у дома не ни изпращат проби за секвениране". Така проф. Христова обясни липсващата реална статистика за заболелите. „Случаите и при възрастни, и при деца минават неразпознати, защото се отучихме да мислим за грипа.

 

За това говори и фактът, че месечно изпращат

 

за секвениране не по-малко от 500 проби за SARS-CoV-2, докато тези за грипния вирус са не повече от 50", подкрепи тя думите си с цифри.

Че грипът се подценява, смята и директорът на Инфекциозната болница в столицата проф. Татяна Червенякова. „Това не е безобидно грипче, което минава ей така, както си мислят някои.

 

Това е едно от най-сериозните респираторни

 

заболявания, които могат да дават тежки усложнения, ако не се лекува адекватно", категорична е тя и допълва, че в 70 – 80 на сто от случаите, когато терапията е под лекарско наблюдение, то протича без нужда от хоспитализация. По думите й, усложненията са до 2 процента. От декември, когато се смята, че настъпва т. нар. „грипен сезон" до момента тежките случаи в болницата се броят на пръсти. Като най-тежки от приеманите тази година тя посочи случаите на двете деца от последните седем-десет дни. Едното, на 7 години е прието с мозъчен оток, а дугото, 3-годишно с тежка форма на пневмония. И при двете грипът е от тип А.

 

 „Няма опасност за живота им, децата са добре.

 

По-малкото изписахме в края на миналата седмица, по-голямото изписваме вчера, в сряда", увери проф. Червенякова и посочи, че мозъчните отоци в резултат на грип не са изключение при малчуганите. „Хората не бива да подценяват грипа, защото той може да протече с усложнения. Рискови са групите с придружаващи заболявания, като сърдечни и белодробни. Директорката на Инфекциозната болница подчерта, че видимата заболеваемост от него не е така висока, както от времето преди КОВИД пандемията, но това не бива да успокоява хората.

Колкото и безобиден да се струва грипът на някои, той може да доведе до изключително тежки, дори неочаквани усложнения.

 

Инфекцията не подбира, тя може да удари,

 

която си поиска система или орган в човешкото тяло. Този възглед застъпва пък педиатърът от доболничната помощ д-р Деница Даскалова. По думите й, това е един от най-тежките вируси сред човечеството в съвременната му история и е несравним с останалите, които ни мъчат през есенно-зимния сезон. Изключение тук прави КОВИД-19. „Грипът е тежко заболяване за всички възрасти. Децата обаче са по-незащитени по отношение на имунната система и крехкият им организъм. Една подвеждаща „настинка", каквато диагноза няма, но родителите смятат, че неразположението им се дължи на нея, може да се окаже грип, който не е лекуван навреме.

 

Така се стига до тежко протичане на заболяването

 

и усложнения", казва педиатърът. „Мозъчното възпаление е едно от тежките състояния при тях. Най-честите усложнения са пневмониите и грипните отити. Грипният вирус, както и всички останали, може да засегне сърдечносъдовата система, мозъка, бъбреците. Като тежко протичащо заболяване, той може да даде отражение и върху хемопоетичната система и да отключи редица заболявания, свързани с кръвта. Преди няколко години имахме дете, което след прекарване на тежка инфекция отключи левкемия", казва д-р Даскалова. Затова тя препоръчва на родителите да наблюдават децата, ако са неразположени и в никакъв случай да не се водят по презумпцията, че това е „настинка", която ще излекуваме вкъщи.

 

„При грипа малчуганите са отпуснати, не се хранят,

 

не пият дори вода, температурата скача до 39-40 градуса. За разлика от тази при КОВИД-19, която е ден-два, при него тя може да продължи седмица", пояснява д-р Даскалова и допълва, че за разлика от коронавирусната инфекция, за която няма специфично лечение, за грипа има и затова то не бива да се пропуска. Подобно на останалите си колеги, тя също е на мнение, че покрай SARS-CoV-2, опасността от грипа е неглижирана. И напомня, че не бива да се пренебрегва и ваксинирането срещу грип, което е пренебрежимо малко в страната, макар и за пенсионерите то да е напълно безплатно. Докато ваксини срещу КОВИД-19 вече са си поставили близо 30% от населението, то тези срещу грип са под 3 на сто.


Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
Алергия към глутен няма

Алергия към глутен няма

Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно, казва д-р Нина Шишенкова

Тест казва какъв тип е грипът

Тест казва какъв тип е грипът

Той отнема само 10 минути и се прави в лабораторията на „Трета поликлиника" в Ст. Загора

Не очакваме разрастване на грипната вълна

Не очакваме разрастване на грипната вълна

Тя започна да се покачва, след като нивата на заболеваемост от КОВИД-19 спаднаха, казва проф. Ива Христова
Грипна епидемия в Благоевград

Грипна епидемия в Благоевград

РЗИ я обявява от 18 март, спират плановите операции, женските и детските консултации, и профилактичните прегледи
1 2 3 4 5 ... 63 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ