Медицина

Изпуснахме ли грипа от бутилката

17-02-2022 06:24
Децата не носят маски, инфектират се по-лесно, заради незрялата им имунна система и боледуват по-тежко, не е ясно колко са заразените у насИзпуснахме ли грипа от бутилката
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
На фона на пандемичната вълна от КОВИД-19 се оказа, че грипът беше изпуснат от бутилката. Независимо от пенебрежимо малкия брой на заболели в официалната статистика, спецалистите смятат, че случаите са многократно повече. Хората обаче не ходят на лекар от страх да не се инфектират с коронавируса, установи проверка на clinica.
Две деца с тежка форма на болестта бяха хоспитализирани в Инфекциозна болница в София, едното от тях бе прието с мозъчно възпаление, а другото с тежка пневмония. 18 са случаите на грип от 14 декември, когато беше доказан първият случай досега, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В това число са и двамата хоспитализирани малчугани.

 

„Това обаче е само върхът на айзберга.

 

Хората масово пренебрегват грипа. Щом установят, че не се положителни за КОВИД-19 не мислят за него и смятат, че бързо ще им мине, дори се самолекуват. Не се изследват, така нямаме представа колко точно са заразените, заяви директорът на центъра проф. Ива Христова. Не минава седмица да имаме поне по едно-две деца, макар и те да са на домашно лечение", поясни тя. По думите й, когато става дума за невръстни или тийнейджъри, лекарите сравнително по-често пускат проби за грип, докато за възрастните това се случва много рядко. Така тя обяснява факта, че всяка седмица имат по няколко потвърдени проби за грип при деца, но не и при възрастни.

 

Разхлабването на мерките е причината

 

за увеличението на заболяването при малчуганите и тийнейджърите. „Те не само се събират с връстниците си, но и не носят така стриктно и правилно маски, както възрастните. Заради по-строгите мерки през миналата зима грип нямахме въобще", поясни проф. Христова. Затова тя смята, че потвърдените за грип проби в центъра са само върхът на айзберга, което не позволява да се знае каква е истинската картина на заболеваемостта в страната. „Инфектираните с вирус инфлуенцус са много повече.

 

Хората са фокусирани върху КОВИД-19

 

и се успокояват, щом тестът им се окаже отрицателен, но не мислят, че има и други тежки респираторни заболявания. Мнозина минават на самолечение, а за тези под лекарско наблюдение и лечение у дома не ни изпращат проби за секвениране". Така проф. Христова обясни липсващата реална статистика за заболелите. „Случаите и при възрастни, и при деца минават неразпознати, защото се отучихме да мислим за грипа.

 

За това говори и фактът, че месечно изпращат

 

за секвениране не по-малко от 500 проби за SARS-CoV-2, докато тези за грипния вирус са не повече от 50", подкрепи тя думите си с цифри.

Че грипът се подценява, смята и директорът на Инфекциозната болница в столицата проф. Татяна Червенякова. „Това не е безобидно грипче, което минава ей така, както си мислят някои.

 

Това е едно от най-сериозните респираторни

 

заболявания, които могат да дават тежки усложнения, ако не се лекува адекватно", категорична е тя и допълва, че в 70 – 80 на сто от случаите, когато терапията е под лекарско наблюдение, то протича без нужда от хоспитализация. По думите й, усложненията са до 2 процента. От декември, когато се смята, че настъпва т. нар. „грипен сезон" до момента тежките случаи в болницата се броят на пръсти. Като най-тежки от приеманите тази година тя посочи случаите на двете деца от последните седем-десет дни. Едното, на 7 години е прието с мозъчен оток, а дугото, 3-годишно с тежка форма на пневмония. И при двете грипът е от тип А.

 

 „Няма опасност за живота им, децата са добре.

 

По-малкото изписахме в края на миналата седмица, по-голямото изписваме вчера, в сряда", увери проф. Червенякова и посочи, че мозъчните отоци в резултат на грип не са изключение при малчуганите. „Хората не бива да подценяват грипа, защото той може да протече с усложнения. Рискови са групите с придружаващи заболявания, като сърдечни и белодробни. Директорката на Инфекциозната болница подчерта, че видимата заболеваемост от него не е така висока, както от времето преди КОВИД пандемията, но това не бива да успокоява хората.

Колкото и безобиден да се струва грипът на някои, той може да доведе до изключително тежки, дори неочаквани усложнения.

 

Инфекцията не подбира, тя може да удари,

 

която си поиска система или орган в човешкото тяло. Този възглед застъпва пък педиатърът от доболничната помощ д-р Деница Даскалова. По думите й, това е един от най-тежките вируси сред човечеството в съвременната му история и е несравним с останалите, които ни мъчат през есенно-зимния сезон. Изключение тук прави КОВИД-19. „Грипът е тежко заболяване за всички възрасти. Децата обаче са по-незащитени по отношение на имунната система и крехкият им организъм. Една подвеждаща „настинка", каквато диагноза няма, но родителите смятат, че неразположението им се дължи на нея, може да се окаже грип, който не е лекуван навреме.

 

Така се стига до тежко протичане на заболяването

 

и усложнения", казва педиатърът. „Мозъчното възпаление е едно от тежките състояния при тях. Най-честите усложнения са пневмониите и грипните отити. Грипният вирус, както и всички останали, може да засегне сърдечносъдовата система, мозъка, бъбреците. Като тежко протичащо заболяване, той може да даде отражение и върху хемопоетичната система и да отключи редица заболявания, свързани с кръвта. Преди няколко години имахме дете, което след прекарване на тежка инфекция отключи левкемия", казва д-р Даскалова. Затова тя препоръчва на родителите да наблюдават децата, ако са неразположени и в никакъв случай да не се водят по презумпцията, че това е „настинка", която ще излекуваме вкъщи.

 

„При грипа малчуганите са отпуснати, не се хранят,

 

не пият дори вода, температурата скача до 39-40 градуса. За разлика от тази при КОВИД-19, която е ден-два, при него тя може да продължи седмица", пояснява д-р Даскалова и допълва, че за разлика от коронавирусната инфекция, за която няма специфично лечение, за грипа има и затова то не бива да се пропуска. Подобно на останалите си колеги, тя също е на мнение, че покрай SARS-CoV-2, опасността от грипа е неглижирана. И напомня, че не бива да се пренебрегва и ваксинирането срещу грип, което е пренебрежимо малко в страната, макар и за пенсионерите то да е напълно безплатно. Докато ваксини срещу КОВИД-19 вече са си поставили близо 30% от населението, то тези срещу грип са под 3 на сто.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
В. Търново пред грипна епидемия

В. Търново пред грипна епидемия

За значително повишаване на заболяемостта в края на февруари, съобщават от Регионалната здравна инспекция
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Грипът в застой

Грипът в застой

Минимално намаление се отчита на средната заболяемост в страната, по области е най-висока в Габрово – 278.15 на 100 000 души
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
1 2 3 4 5 ... 68 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ