медицина

Тестовете ловят и новия вариант на ХИВ

09-02-2022 07:00
Той е податлив на сега прилаганите лекарства, но РНК вирусите се променят непрекъснато, казва проф. Радка АргироваТестовете ловят и новия вариант на ХИВ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
За установен нов вариант на ХИВ вируса, обозначен като VВ съобщиха учени преди дни. По-опасен и по-заразен ли е той, може ли тестът да даде заблуждаващ резултат и податлив ли е на медикаменти. Това попитахме водещият вирусолог проф. Радка Аргирова.
Новият вариант на ХИВ вирус е по-опасен и по-заразен – факт, който не бива да се забравя. РНК вирусите, какъвто е и този на ХИВ, а и причиняващият КОВИД-19, са изключително изменчиви. Това е тяхна характерна черта.

Те се променят до такава степен,

че буквално няма два еднакви вируса. Всеки от тях има някаква много малка разлика от другия, но всички, като цяло, имат общ и еднакъв строеж за даден вид. Малките им различия са в тяхната генетична структура. Хората искат да чуят, че колкото по-дълго време един вирус съществува и заразява, толкова по-слаб става, оплакванията от него са по-малки и заболяването протича по-леко. Това обаче въобще не е така. В случая, новият вариант на ХИВ-1, който според публикуваните данни преди дни, циркулира от около 2000 година, предизвиква много по-висока степен на размножаване на вируса.

Вирусният товар е много по-висок,

а в същото време много по-бързо спада броят на СD4 левкоцитите. Това са имунните клетки в организма, които се измерват, когато говорим за клетъчен имунитет. Щом има по-висок вирусен товар при него, логично е да се мисли, че вирусът се предава по-лесно, което е точно така. Установените с новия вариант на ХИВ вируса са малко над 100 души в една общност, което показва, че той се предава бързо.

Това е съществена негова характеристика

Интересува ни дали диагностичните методи го хващат – да, те го хващат. Всички лекарства, които сега се използват за третиране на лицата с ХИВ инфекция, са ефикасни и по отношение на този вариант. В популярната, а не в специализираната литературата, и най-вече в интернет се шири схващането, че щом Омикрон е с по-леки признаци, той протича по-леко и при него смъртните случаи са по-малко. А щом е така, то това е вече краят, коронавирусът SARS-CoV-2 е отслабнал и няма да може повече да мутира.

 Такова схващане въобще не е вярно.

Той има условия и може да мутира. Въпросът е колко ние ще му позволим да го прави. Ние няма да му позволим да мутира, ако сме имунизирани. Колкото повече хора имат антитела, толкова по-малко ще са заразените, като при тях няма да има тежко протичане на заболяването и смъртни случаи. Това е естествена еволюция на вируса. Никой не може да предвиди какво точно ще се случи. Иска ни се след Омикрон да няма повече нови варианти, но моменти в историята показват точно обратното. Например, при грипа в Испания през 1918 г. има две вълни, като първата е по-слаба, докато втората е много смъртоносна.

Грипният вирус също е РНК вирус.

За съжаление, трябва да сме готови и за по-нататък, макар и много да ни се иска да вярваме, че и Омикрон ще се подчини на известното ни за хода на повечето РНК вируси, а именно, колкото по-голям маршрут изминават /в смисъл обхващат повече лица/, толкова по-безопасни стават и заболяването преминава по-леко. Последното е често срещано, без да е правило, но има и изключения. Всичко зависи от нас самите, от това, колко ще позволим на коронавируса SARS-CoV-2 да се размножава.

Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ