Инициатива

Българската Коледа с рекордна подкрепа

08-02-2022 18:01
Даренията за деветнадесетото издание възлизат на 3 070 000 лева, това е най-високата сума през последните петнадесет годиниБългарската Коледа с рекордна подкрепа
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Българската Коледа" получи рекордна подкрепа. Даренията за деветнадесетото й издание възлизат на 3 070 000 лв. и са в резултат на високото обществено доверие и прозрачност, заяви президентът Румен Радев.
Държавният глава каза това по време на първото за 2022 г. заседание на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа". Той отчете, че за последните петнадесет години това е най-голямата набирана сума.

„Въпреки икономическата, социалната

и здравната криза, хората откликват все повече и това показва, че дарителите вярват на Експертния съвет към инициативата, които дават всичко от себе си за здравето за нашите деца и за ангажимента ни към бъдещето на България". Това подчерта президентът Радев и посочи, че тя се е утвърдила като част от българските дарителски традиции. Според президента обаче благотворителните инициативи не трябва да отменят ангажимента на държавата към детското здраве, те показват необходимостта от предприемане на неотложни мерки в българското здравеопазване.

 

В рамките на заседанието

 

на Експертния съвет бяха представени резултатите от деветнадесетото издание на „Българската Коледа", което започна на 30 ноември 2021 г. и ще продължи до 30 ноември 2022 година. Освен към Експертния съвет, президентът изрази благодарност и за усилията на медийните партньори, екипа, реализирал благотворителния коледен спектакъл, посланиците на „Българската Коледа" и доброволците за каузата - артисти, спортисти, режисьори, сценаристи и журналисти.

 

Подкрепа за тази година са оказали

 

4 500 индивидуални дарители, 400 представители на бизнеса, а 380 000 са изпратените дарителски текстови съобщения и гласови обаждания. Към момента бюджетът на „Българската Коледа" 2021/ 2022 г. от 3 070 000 лв. е в резултат на постъпилите 2 690 000 лв. в дарителската банкова сметка за периода 01.12.2021 г. - 08.02.2022 г., както и на 380 000 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. Над 30 са инициативите, събитията и кампаниите в подкрепа на "Българската Коледа" от спортни, художествени и други организации. Над 50 училища и детски градини от цялата страна също са подкрепили инициативата.

 

До този момент в Администрацията

 

на президента са постъпили 220 заявления за подпомагане на деца. Те са основно за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. Експертният съвет и Комисията към благотворителната инициатива започват работа по разглеждане на постъпилите заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения.

 

 Закупуването на медицинска апаратура

 

ще бъде осъществено чрез открита процедура за набиране на оферти, в съответствие с действащото законодателство. Кампания 2021/2022 постави във фокуса на „Българската Коледа" грижата за децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение, чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение. Така ще бъдат увеличени възможностите на българските лекари да прилагат иновативни методи на лечение за постигане на пълно излекуване на тежки и трудно-лечими доскоро заболявания в детска възраст.

 

Всички начини за реализиране на дарения

 

за „Българската Коледа" са активни целогодишно чрез банков превод, ПОС терминал, ePay, UPay, както и чрез телефонни номера за изпращане на SMS и гласови обаждания.

Дарителите получават сертификат за направеното дарение, с който удостоверят разходите си пред съответните данъчни служби. Сертификатът се издава след подписване на договор за дарение. Формуляр на документа е публикуван на сайта на кампанията , който се попълва и изпраща за подпис в БНТ, титуляр на дарителската банкова сметка. Когато дарението е направено чрез ПОС терминал, сертификат се получава непосредствено след превода на сумата (на хартиен носител или в електронен вариант).

 

Информация за работата на Експертния съвет

 

и Комисията към "Българската Коледа" във връзка с разглеждането на заявленията за подпомагане, както и за разпределението на набраните средства, се публикува периодично на сайта. Организаторите на „Българската Коледа" уверяват, че както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ