Инициатива

Българската Коледа с рекордна подкрепа

08-02-2022 18:01
Даренията за деветнадесетото издание възлизат на 3 070 000 лева, това е най-високата сума през последните петнадесет годиниБългарската Коледа с рекордна подкрепа
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Българската Коледа" получи рекордна подкрепа. Даренията за деветнадесетото й издание възлизат на 3 070 000 лв. и са в резултат на високото обществено доверие и прозрачност, заяви президентът Румен Радев.
Държавният глава каза това по време на първото за 2022 г. заседание на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа". Той отчете, че за последните петнадесет години това е най-голямата набирана сума.

„Въпреки икономическата, социалната

и здравната криза, хората откликват все повече и това показва, че дарителите вярват на Експертния съвет към инициативата, които дават всичко от себе си за здравето за нашите деца и за ангажимента ни към бъдещето на България". Това подчерта президентът Радев и посочи, че тя се е утвърдила като част от българските дарителски традиции. Според президента обаче благотворителните инициативи не трябва да отменят ангажимента на държавата към детското здраве, те показват необходимостта от предприемане на неотложни мерки в българското здравеопазване.

 

В рамките на заседанието

 

на Експертния съвет бяха представени резултатите от деветнадесетото издание на „Българската Коледа", което започна на 30 ноември 2021 г. и ще продължи до 30 ноември 2022 година. Освен към Експертния съвет, президентът изрази благодарност и за усилията на медийните партньори, екипа, реализирал благотворителния коледен спектакъл, посланиците на „Българската Коледа" и доброволците за каузата - артисти, спортисти, режисьори, сценаристи и журналисти.

 

Подкрепа за тази година са оказали

 

4 500 индивидуални дарители, 400 представители на бизнеса, а 380 000 са изпратените дарителски текстови съобщения и гласови обаждания. Към момента бюджетът на „Българската Коледа" 2021/ 2022 г. от 3 070 000 лв. е в резултат на постъпилите 2 690 000 лв. в дарителската банкова сметка за периода 01.12.2021 г. - 08.02.2022 г., както и на 380 000 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. Над 30 са инициативите, събитията и кампаниите в подкрепа на "Българската Коледа" от спортни, художествени и други организации. Над 50 училища и детски градини от цялата страна също са подкрепили инициативата.

 

До този момент в Администрацията

 

на президента са постъпили 220 заявления за подпомагане на деца. Те са основно за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. Експертният съвет и Комисията към благотворителната инициатива започват работа по разглеждане на постъпилите заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения.

 

 Закупуването на медицинска апаратура

 

ще бъде осъществено чрез открита процедура за набиране на оферти, в съответствие с действащото законодателство. Кампания 2021/2022 постави във фокуса на „Българската Коледа" грижата за децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение, чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение. Така ще бъдат увеличени възможностите на българските лекари да прилагат иновативни методи на лечение за постигане на пълно излекуване на тежки и трудно-лечими доскоро заболявания в детска възраст.

 

Всички начини за реализиране на дарения

 

за „Българската Коледа" са активни целогодишно чрез банков превод, ПОС терминал, ePay, UPay, както и чрез телефонни номера за изпращане на SMS и гласови обаждания.

Дарителите получават сертификат за направеното дарение, с който удостоверят разходите си пред съответните данъчни служби. Сертификатът се издава след подписване на договор за дарение. Формуляр на документа е публикуван на сайта на кампанията , който се попълва и изпраща за подпис в БНТ, титуляр на дарителската банкова сметка. Когато дарението е направено чрез ПОС терминал, сертификат се получава непосредствено след превода на сумата (на хартиен носител или в електронен вариант).

 

Информация за работата на Експертния съвет

 

и Комисията към "Българската Коледа" във връзка с разглеждането на заявленията за подпомагане, както и за разпределението на набраните средства, се публикува периодично на сайта. Организаторите на „Българската Коледа" уверяват, че както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.


Българската Коледа помогна на 400 деца

Българската Коледа помогна на 400 деца

Дарените средства за лечението им са близо 640 000 лв., те са за медикаменти, рехабилитация и помощни средства
Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

През май със средства от кампанията са подпомогнати още 83 деца, казват от Президентсвото
Българската Коледа помогна на още 256 деца

Българската Коледа помогна на още 256 деца

Подкрепата за лечение и медикаменти е в рамките на настоящото 19-то издание на инициативата, което продължава до края на ноември тази година
Как празнува светът

Как празнува светът

Въпреки инвазията на Омикрон, все повече държави избраха да посрещнат 2022 по традиция

Без заря на Нова година у нас

Без заря на Нова година у нас

В София няма да има и традиционното празненство „Шоу под звездите" заради епидемичната обстановка
Важно е сърцето да си е на мястото

Важно е сърцето да си е на мястото

Да бъдеш апостол на доброто е възможно не само по Коледа. Да проявиш емпатия, но и активно да помогнеш можеш по всяко време. Това правят от близо две години „Доброволците на свети Георги". Трудно ли е да си доброволец, разказа Деян Петров.
2021 г. като функция на две неизвестни

2021 г. като функция на две неизвестни

Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите

Лекарите искат малко спокойствие

Лекарите искат малко спокойствие

„Българската Коледа" за поредна година помага на болни деца и лечебни заведения. Как тя ще го направи за МБАЛ-Добрич, как се справят там лекарите през пандемията, попитахме управителят на болницата д-р Георги Желязков.
Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Съчетавайте празничната трапеза с движение

Съчетавайте празничната трапеза с движение

Забравете за такситата, така ще подпомогнем проблема с храносмилането след преяждане, казва доц. Теодора Дърленска
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ