На фокус

По-строги мерки за профилактиката

04-02-2022 07:30
Ракът на простатата измести по честота този на белия дроб, българинът отлага ходенето на лекар до последно, казва проф. Иглика Михайлова По-строги мерки за профилактиката
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
България е сред водещите в Европа по онкологични заболявания и изостава в профилактиката и превенцията на рака. Илюстрация за това е фактът, че на профилактични прегледи за рак дебелото черво минава само един от десет българи на възраст между 50 и 74 години. В Германия 80% от хората не пропускат тази възможност, показват данни на Евростат. За разлика от Финландия и Дания, където 80 на сто от жените между 50 и 69 години редовно се преглеждат за рак на гърдата, у нас го правят едва една на пет българки. Защо у нас профилактиката куца, защо няма интерес към ваксината срещу човешкия папиломен вирус и как може да се реши този проблем. Това попитахме проф. Иглика Михайлова-началник на Отделение по перкутанно лъчелечение в СБАЛО в Световния ден за борба с рака.
- Проф. Михайлова, за онкология в България се отделят доста пари, но страна ни остава сред водещите по ракови заболявания. На какво се дължи това?

- Действително сме сред водещите страни в тази антикласация и в случая не само КОВИД-19 ни е виновен. Действително, пандемията влоши много профилактиката на всички видове карценоми, промени съзнанието на хората, но причините са заложени много преди нея. Късното диагностициране е свързано с търсене на лекарска помощ, когато заболяването съвсем не е в начална фаза. Това наблюдаваме при много локализации – и при пациентите с карцином на глава и шия, и на женските гениталии, и на гърдата.

- Не всеки може да отдели пари за платен преглед. Недостатъчни ли са тези по линия на НЗОК, каквито мнения се чуват?

- Има достатъчно възможности по линия на касата. Няма ограничения личният лекар да насочи пациентите и пациентките за консултация било то за акушер-гинеколог, с онколог или при друг специалист в зависимост от оплакванията на човека. Наблюдавам, че водеща е немарливостта от страна точно на пациента. Смятам, че с повече образователни програми нещата биха започнали да се променят. Инициативата за профилактика обаче следва да идва и от самите лични лекари, които да насочват хората, а не да им дават направление за преглед само, когато човек поиска.

- Факт е, че мнозина не ползват и осигурения пакет за профилактика по линия на касата, но санкционирани няма. Какво следва да се направи?

- В някои държави за пропуснати профилактични прегледи санкциите са строги – лишаване от възможности по линия на осигурителния пакет, загуба на част от правата, глоби. Според мен, редно е и у нас да има по-строги мерки, по-скоро изразяващи се във финансова санкция, но не в лишаването от здравноосигурителни права. Сигурна съм, че това би помогнало на 80 процента за повишаване на навременната профилактика, а оттам и на ранното диагностициране на онкологичните заболявания. Не е логично човек да следи за техническия преглед на автомобила си, а да е немарлив към собственото си здраве. Хората трябва да знаят, че осъщественият преглед навреме е водещ за добрият изход от терапията в онкологията.

- Как се отрази пандемията върху диагностицирането на онкологичните заболявания?

- По време на първите две пандемични вълни хората се страхуваха и отлагаха прегледи, дори лечение. Сега вече страхът е преодолян и тези, които мислят за здравето си не отлагат прегледа при лекар.

- Вярно ли е, че ракът на белия дроб вече отстъпва, като водеща локализация по заболеваемост у нас през последните години?

- Да, действително отстъпва, но за сметка на карцинома на простатата. Интересното е, че това не е тенденция само в България, но и по света.

- Какво е обяснението?

- Учените - онколози все още нямат обяснение. Въпросът се проучва. Той стана особено актуален последните две-три години, когато тази тенденция вече е ясно оформена. Хубавото, доколкото може да се употреби тази дума е, че карциномът на простатата не може да се сравни като тежест с карцинома на белия дроб, макар и да няма маловажни локализации. Важно е всичко да бъде открито в начален стадий, а това може да стане само с навременен профилактичен преглед, за да бъде предложени максимално адекватното лечение. Като цяло, страната ни разполага с абсолютно всички терапевтични възможности за българските граждани, каквито имат и европейските.

- Хората се плашат от лъчетерапията заради неприятните странични ефекти. В СБАЛО е единственият за момента в страната апарат за хеликална томотерапия. Какви са преимуществата му?

- Апаратът за хеликална томотерапия е уникален за нашата страна. Той представлява хибрид от два апарата - компютър томограф и линеен ускорител с номинална енергия 6 мегаволта. Предимствата му в сравнение с останалите линейни ускорители е, че се осъществява сканиране на пациента на принципа на компютър томограф. Масата се премества в гентрата на апарата и апаратът се върти около пациента и го облъчва, като го сканира. Предимствата му са, че при облъчване на големи обеми по дължината на човешкото тяло до 135 см, облъчване на особено неправилни по форма обеми, изразени конкарни или конвексни повърхности и по този начин се получава хомогенно разпределение на дозата в тумора и минимално облъчване на съседните здрави органи и структури.

- При какви локализации се използва хеликалната томотерапия?

- При всички локализации. Тя има голямо преимущество при пациентите с карциноми на главата и шията. В тези случаи за лечението на пациент е необходима широка доза, а в същото време трябва да пазим много критични структури в областта на главата и шията. Например, с апарата за хеликална томотерапия можем да запазим слюнчените жлези, а качеството на живот на пациентите след лечението е много добро. Апаратът е особено подходящ и при хематологични заболявания, като лимфоми, когато се облъчват по-големи области по дължина на тялото, както и за нуждите на костно-мозъчната трансплантация, която се прави в Специализираната болница по хематология и с която си сътрудничим успешно. Голямото преимущество е, че хеликалната томотерапия позволява увеличаване на дозите на облъчване в критичните зони и намаляването му в здравите на човешкото тяло. При нас могат и се лекуват пациенти от цялата страна.

- Кои карциноми най-трудно се поддават на томотерапия?

- Това са някои кости тумори, саркоми на меките тъкани, меланоми. Като цяло, те не са чувствителни на лъчелечение, но съвременните апарати позволяват реализирането на висока доза облъчване при тях. С тяхна помощ, ние ги лекуваме. Най-важното в онкологията обаче е комплексният подход, който включва всички методи. Важното е той да бъде използван в оптимални варианти, когато е необходимо. Затова и всички пациенти с онкологични заболявания се обсъждта на онкологичен комитет, т.е. от мултидисциплинарен екип от специалисти, които решават поведението за лечение.

- У нас онколечението вече е модерно, но много пациенти и техните близки се оплакват, че след изписването от болница сякаш остават на произвола на съдбата. Така ли е?

- Наистина, този моментът в системата ни малко куца. Ние даваме инструкции на близките, как да наблюдават, как да се грижат за човека, но не всички хора могат да ги спазват. Тук тежестта се хвърля върху личните лекари, които сега имат много пациенти с КОВИД-19 и не могат да смогнат и с грижата за следоперативния период. Големият ни проблем обаче са хосписите за терминално болните, те са много малко в страната, не са достатъчни дори в София. Точно тези грижи са огромен дефицит.

- Европейската комисия лансира нови мерки в рамките на плана на Европейския съюз за борба с рака, като едната от тях е подобряване на работата на регистрите. Какво се случва с българския раков регистър?

- Той съществува и вече работи стабилно, макар и да имаше известни пропуски от страна на частните лечебни заведения. До неотдавна те не насочваха към него информацията за онкоболните, които се лекуват при тях. Затова, според мен, раковият регистър е непълен. Все пак, той съществува и работи. За да работи той по-добре обаче, призовавам всички лечебни заведения, които се срещат с онкоболни, да изпращат своевременно информация.

- ЕК предвижва и широкомащабна кампания за насърчаване на ваксинопрофилактиката срещу човешкия папиломен вирус. Защо, според Вас, така и не постигнахме забележими резултати в тази посока у нас?

- У нас ваксините срещу човешкия папиломен вирус са безплатни и препоръчителни, но те не са в задължителния имунизационен календар. Следва да се прилагат на момичетата на 12-годишна възраст. За интереса към тях или липсата на такъв, основна роля има семейството. Не е за подценяване обаче и ролята на личния лекар. Малко са изявилите желание децата им да бъдат ваксинирани. Причината е страхът на хората от ваксините. Определено тук трябва да помогнат със съвети точно личните лекари.

- Какъв начин на живот препоръчва проф. Михайлова за живот без рак?

- Съвети има всякакви – да не се прекалява с червеното месо, да не се злоупотребява с алкохол, да не се пуши. Моята препоръка е умереност във всичко. Човек да води оптимално здравословен режим на хранене, да намира време за спорт, разходки, движение. И в никакъв случай да не отлага профилактичните прегледи, дори да подсеща своя личен лекар да му даде направление за тях.


Имаме нужда от онкологична доктрина

Имаме нужда от онкологична доктрина

Недопустимо е Националният противораков план да се прави от колеги в определени частни структури, казва проф. Елена Пиперкова
Все още работим по антираковия план

Все още работим по антираковия план

Драфтът на Национален противорораков план вече е готов. Защо специалистите са избрали този път, какви резултати да очакваме, има ли осигурено финансиране или отново всичко е пожелателно, попитахме проф. Асен Дудов.

Антираков план по български

Антираков план по български

В драфта залягат скрининг, още апаратура, подобряване на диагностиката и палиативните грижи, а 4 болници, начело с Аджибадем Сити Клиник, трябва да ръководят процеса

Учредиха поредната онкологична мрежа

Учредиха поредната онкологична мрежа

В нея влизат различни медицински сдружения, ще се борят и за национален раков регистър

Без неравенства в лечението на рака

Без неравенства в лечението на рака

Европейските пациенти с онкологични заболявания приеха план в 10 стъпки за това, искат адекватно финансиране
Създават европейски раков регистър

Създават европейски раков регистър

Едва 46% от страните в Централна и Източна Европа имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката
Създадоха онкологичен алианс

Създадоха онкологичен алианс

Той се състои от 22 организации и ще съдейства за изготвянето на Национален противораков план, казват от БОНД
Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Прогнозата на специалистите е, че мерките за намаляване на здравния риск ще доведат до предотвратяване на 40% от раковите заболявания, казва Петър Витанов
Правят национален антираков план

Правят национален антираков план

В изготвянето му са включени лекари, пациенти и представители на фармацевтичната индустрия
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ