регулация

Сестра:пациент да е поне 1:5

01-02-2022 05:29
Предложението е на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е залегнало в проекта им за медицински стандартСестра:пациент да е поне 1:5
Clinica.bg

press@clinica.bg

В страната да се въведе задължително съотношение за броя пациенти, които може да обслужва една медицинска сестра в лечебните заведения и той да е поне 1:5. Това предлагат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в проекта си за медицински стандарт по „Здравни грижи", който са предоставили на министерство на здравеопазването. Дали това ще стане факт обаче зависи от здравните власти.

Идеята да се създаде стандарт, който да регламентира изисквания за минимална обезпеченост на човешките ресурси при здравните грижи не е нова. От години обаче тя не получава реализация въпреки задълбочаващата се кадрова криза в сектора. Да се приеме такъв стандарт обеща служебният министър Стойчо Кацаров, но екипът му не подготви подобен проект. Сега обаче има шанс той да бъде приет от новия екип на МЗ.


Проектът, който БАПЗГ предлага

на вниманието на здравните власти съдържа минимални изисквания за обезпеченост на лечебните заведения с медицински сестри. Конкретните цифри са съобразени с тежестта на случаите на болните хора. Така например при пациенти с І степен на тежест на състоянието, които са настанени в терапевтични отделения, съотношението на медицинска сестра към пациент трябва да е минимум 1:5. При пациенти с ІІ и ІІІ степен на тежест на състоянието, каквито са хората в хирургични отделения, съотношението на медицинска сестра към пациент трябва да е минимум 1:4, а при пациенти с ІV степен на тежест на състоянието, които се нуждаят от интензивни грижи, съотношението трябва да не надвишава 1:2.


Кадровият дефицит в страната е

огромен и в системата липсват повече толкова сестри, колкото в момента работят в нея – малко над 22 хил. За да има нормална грижа за пациентите, според световните стандарти и изчисленията на БАПЗГ трябват още 34 хил. Затова от асоциацията предлагат да се даде възможност част от тези професионалисти да се заместват с други кадри.

При недостиг на медицински сестри

се допуска до 20% от необходимия човешки ресурс от професионалисти по здравни грижи да бъде зает от здравни асистенти с документ за завършено професионално обучение, които да подпомагат дейността на специалистите по здравни грижи в лечебните заведения, каза в интервю за clinica.bg Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на съсловната организация. Ако болниците не успеят да покрият изискванията за кадри и при тази вратичка обаче, те ще трябва да преструктурират дейността си, така че грижите, които предоставят да не са в ущърб на пациентите и наистина да помагат на болните хора.


Проектът на стандарт, който предлага

БАПЗГ, е направен на база проучване на европейските практики за определяне на необходимия брой персонал в различните здравни структури. То показва, че в европейските страни бройките на медицинските специалисти се определят ежегодно с нормативен документ. Какво още съдържа стандарта и ще успее ли да реши най-наболелите проблеми в системата четете утре в интервюто с Петя Недкова.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 519 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ